Какви са вариантите за справяне с безразборното паркиране в градовете у нас?

0

Арх. Десислава Димитрова, член на РК на КАБ – София-област:

Да се търси комбинация между личен и обществен транспорт със съоръжения около метростанциите

У нас има безразборно паркиране, но аз не подкрепям практиката шофьорите да се глобяват, а да се създават условия за правилно паркиране. Глобата е главоболие и за човека, и за контролния орган.

8-9--DESISLAVAНо в София не се строят паркинги. Събират се пари от синя и зелена зона, но с тях колко паркинга са създадени? Никой не знае. А градът е препълнен с коли.

Трябва да се строят подземни паркинги в парковете, където има неизползвани пространства. Около метростанциите – също, за да се получи комбинация между личен и обществен транспорт. Бъдещето е на електромобилите, които са освободени от плащане в сини и зелени зони. Тогава какво ще стане, когато те станат много? Трябват и други решения. Например в Милано не можеш да влезеш в центъра със стара кола, която отделя повече вредни газове. Т.е. мисли се екологично. У нас всеки може да има кола за 200 лв. – по 5 в семейство. При това положение и много паркинги да строим, въпросът няма да се реши.

8-9-1

Арх. Атанас Стоянов, член на РК на КАБ – Бургас:

Движението в централните зони трябва да се ограничи

Хората по света са измислили решения за паркиране. Тези практики трябва да се проучат и да се избере най-добрата за нас. Използват се много надземните многоетажни паркинги. Подземните имат психологическа пречка – хората не искат да слизат под земята. Въобще има много решения. Има възможности да се приеме различно работно време – не всички коли да се движат сутрин и вечер по едно и също време.

За Бургас е най-удачно да се ограничи движението в централната част. Градът има достатъчно площ – той е вторият по площ в страната, но всичко е съсредоточено в центъра. Това трябва да се преодолее.

Арх. Иван Трендафилов, председател на РК на КАБ – Варна:

Шофьорите да се научат да си плащат за престоя

8-9_Iv_Trendafilov

Решението срещу безразборното паркиране е хората да се научат да плащат за паркинг. Това може да стане чрез санкциониране от органите на реда на всеки нарушител. Във Варна синята зона вече обхваща голяма територия и се надявам, че този въпрос ще се реши. Не бих отписал подземните паркинги, но предимно за деловите зони, тъй като в тях движението е най-голямо. Разбира се, в тях трябва да има условия за паркиране, а не човек да се чуди откъде да влезе и откъде да излезе.

В жилищните комплекси липсват паркинги, но пространства за тях има. Сега хората паркират за сметка на тротоари и зелени площи. За Варна те не са проблем, проблем за паркиране е центърът.

Арх. Емил Андреев, главен архитект на община Белоградчик, член на РК на КАБ – Видин:

Проблемът в Белоградчик се решава с глоби

8-9_andreev-1

Въпросът с паркирането в Белоградчик е много сериозен, тъй като градът има необикновен терен – стръмни улици, насечени пространства. Старите блокове са изградени без паркоместа и автомобилите стоят по улиците. Съгласно сегашния ЗУТ изискваме паркоместа при строителство на нови сгради. Тези, които откриват къщи за гости, се съобразяват с това – осигуряват паркоместа в дворовете или на близки до къщите места. Съсредоточаваме усилията си върху изграждане на паркинги до туристическите обекти. При крепостта „Калето” има паркинг за автобуси и автомобили. При голямо струпване на туристи с коли организираме временни паркинги.

Белоградчик няма синя зона, но паркирането се регулира с глоби. На централния площад има платен паркинг и нарушителите се глобяват.

Въпросът с паркирането не е само наш, градски. Той е за цялата страна, дори бих казал световен.

Според архитекти

„Арена Шумен“ ще бъде най-функционалната зала извън столицата

Откриването на многофункционалната спортна зала „Арена Шумен” е насрочено за 21 юли тази година. Инвеститор на проекта е общината в областния център, а строител – „Джи пи груп”, информира арх. Валери Иванов от архитектурно студио „Атек-ВД“ – София, който е част от екипа, изготвил идейния проект на залата. По думите му, за прерязването на лентата се предвижда да присъства и премиерът Бойко Борисов.

8-9--ARENA-Shumen-1
В и около залата текат последните довършителни работи

Проектът бе реализиран с отпуснатите през август 2016 година 8 млн. лв. от правителството. Многофункционалната спортна зала ще има 1500 постоянни седящи места, а с мобилните трибуни на терена капацитетът й ще достига 2400 души. Застроената площ е близо 5000 кв. м. Всички основни зони на залата са разположени така, че тя да създава благоприятни условия за различни видове дейности. „Арена Шумен” е подходяща за всички спортове – международни състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, бокс, фехтовка. Изпълнителите изтъкват, че като архитектура и функционалност е най-добрата зала извън столицата.

От средата на юни започна изграждането и на първото кръгово кръстовище в района. То ще бъде с четири основни направления – вход към залата, ул. „Софийско шосе“, ул. „Скобелев“ и център.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Опера на мястото на бившия Партиен дом на площада в Пловдив?

8-9_Partien_dom-1

С радикално предложение да се събори Партийният дом на площад „Централен“ в Пловдив и на негово място да се построи сграда на операта излязоха от фондация „Дом за Пловдивската опера“. Премахването на сградата според членовете на фондацията ще освободи изгледа към Родопите и ще излезе по-евтино от укрепването на високото здание. Радетелите за Дом на операта отправиха предложението си към Общинския съвет в открито писмо, адресирано и до кмета Иван Тотев, председателя на местния парламент Савина Петкова и групите там. Те припомнят решението от 14 юли 2016 г., с което съветниците дават „съгласие да бъде построена сграда – център за музикално-сценично изкуство“. От фондацията излязоха с няколко предложения за място за бъдещата сграда, които са предоставени на вниманието на община Пловдив, но отговор от там до момента няма.

Затова те предлагат парцелът под Партийния дом, който е общинска собственост, да бъде отреден за бъдещото здание. От фондацията посочват, че Държавна опера – Пловдив е водещ културен институт в града с безспорни постижения и единствената в страната, която няма своя сграда. Според тях сгради на подобни културни институции по света са разположени в централните градски части и бъдещата опера би била на „мястото си“.

Мястото е едно от посочените от пловдивчани, като становището е подкрепено от архитекти, политици, граждани и медии, аргументират се от фондацията. Високата сграда в центъра на Пловдив винаги е била спорна като архитектурно и градоустройствено решение, допълват още те. Позовават се и на конструктивната експертиза на Партийния дом, която констатира, че „Конструкцията не е осигурена за сеизмични и несеизмични въздействия съгласно действащите в момента в България нормативни документи и конструктивна система Еврокод. Независимо от инвестиционните намерения на възложителя е необходимо да бъде разработен и изпълнен инвестиционен проект за възстановяване и усилване на носещата конструкция и привеждането й съгласно изискванията на действащите в момента нормативни документи“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си