Навигатор Home » Новини » Какви мерки ще спрат презастрояването в туристическите райони?

Какви мерки ще спрат презастрояването в туристическите райони? 

10-3

Инж. Пламен Радев, РК на КИИП – Благоевград:

Да се премахне схемата за заплащане на квадратен метър

Съществуващите към момента норми, касаещи застрояването, трябва да бъдат приведени в съответствие към реално случващите се неща в бранша. Защото това, което сега става, е заобикаляне на действащия закон. Публична тайна например е, че части от сгради, които се намират на подземни, полуподземни и тавански нива, се записват по такъв начин, че да излизат съответните технически показатели. Т. е. те се записват като складови, тавански и прочее помещения, за да могат да излязат техническите показатели, но фактически те се използват след това за ателиета, жилищни площи и т.н. Тъй като това касае икономическите интереси на собствениците на имота, ние като технически лица се съобразяваме с възложителите. От друга страна, се получават неверни показатели, без да претендирам, че законово определените са най-оптимални, но излиза така, че архитектите, изпълнявайки желанията на предприемача, стигат до изграждането на по-високи сгради. Презастрояването идва от това, че не харесваме това10-2, което строим. Особено в последните 15 години. Това е една от причините, според мен, ако тръгнем да анализираме нещата по обратен път. Цените също са причина. И ние, от гилдията, е крайно време да излезем от схемата за заплащане на квадратен метър. Нужно е вече да елиминираме тази зависимост между проектантите и квадратурата, която защитаваме. Защото много често страда качеството на проекта. Колкото и фантастично да звучи, оттук нататък ще трябва да се гони качество и съответно да се заплаща за качество.

Инж. Николай Николов, РК на КИИП – Велико Търново:

Държавните органи създават прецедентите  

Ако държавата с нейните институции и правомощия си бяха на мястото, презастрояване в туристическите райони нямаше да има. То беше умишлено допуснато от лобитата, които дърпат конците в България. Сега какво да се направи? Нищо! Както се казва, злодеянието е изконсумирано. То не е извършено от Иван или Драган. Държавата просто не си е на мястото и е допуснала едни други хора, които се казват г-н Иванов и г-н Драганов, да го направят. Написаха се едни наредби, дописаха се други или се промениха в интерес на тях и на лобитата им. И ето какво се получи в курортите – закони има, но не се спазват. Там, където не харесват законите, им правят тълкувания.

10-4И понеже темата „Копривщица” е актуална сега, да погледнем и от този ъгъл към туристическите райони. Министерството на културата с неговото подразделение Национален институт за недвижимо културно наследство буквално съсипват това наследство. Обричат на разруха цели квартали в туристически активни градове и райони. Във Велико Търново над 200 къщи се рушат. Част от тях са вече необитаеми, защото НИНКН не разрешава да се пипат. В Търново един нужник не може да се построи – веднага го събарят. Погледнете Арбанаси и кажете запазило ли е първоначалният си облик, като от министерството уж го следят изкъсо? Затова разбирам хората от Копривщица. Местният общински съвет е гласувал от безизходица, макар нещата да бяха представени по съвсем друг начин. Хората не са тръгнали да разрушават една светиня, а за да подобрят условията на живот и за бизнес в района. За мен държавните органи са тези, които не си вършат работата. Те създават прецедентите.

Инж. Крум Спиридонов, РК на КИИП – Враца:

Трябва да се мисли преди реституция

10--1Най-верният начин да се справим с проблема презастрояване е да се уточни каква е собствеността по места. Частния собственик не можеш да го спреш да строи – нарушаваш му правата. Затова трябва да се обмислят добре нещата, преди да се връщат терени. Ако това са зелени площи, градинки, плажове… то собственикът трябва да бъде обезщетен с парцел, но на друго място. Това трябва да се разбере от администрацията по места и да се гледа много внимателно, защото после вече е късно. Всичко друго е нарушение на закона – от една страна, се ощетяват собствениците на съответния терен, ако им се пречи на инвестиционното намерение, от друга страна пък, страдаме всички от презастрояването.

Добавете коментар

Моля, допълнете задачата за проверка. Благодарим ви! * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.