Навигатор Home » Новини » Какви мерки ще спрат презастрояването в туристическите райони?

Какви мерки ще спрат презастрояването в туристическите райони? 

10-3

Инж. Пламен Радев, РК на КИИП – Благоевград:

Да се премахне схемата за заплащане на квадратен метър

Съществуващите към момента норми, касаещи застрояването, трябва да бъдат приведени в съответствие към реално случващите се неща в бранша. Защото това, което сега става, е заобикаляне на действащия закон. Публична тайна например е, че части от сгради, които се намират на подземни, полуподземни и тавански нива, се записват по такъв начин, че да излизат съответните технически показатели. Т. е. те се записват като складови, тавански и прочее помещения, за да могат да излязат техническите показатели, но фактически те се използват след това за ателиета, жилищни площи и т.н. Тъй като това касае икономическите интереси на собствениците на имота, ние като технически лица се съобразяваме с възложителите. От друга страна, се получават неверни показатели, без да претендирам, че законово определените са най-оптимални, но излиза така, че архитектите, изпълнявайки желанията на предприемача, стигат до изграждането на по-високи сгради. Презастрояването идва от това, че не харесваме това10-2, което строим. Особено в последните 15 години. Това е една от причините, според мен, ако тръгнем да анализираме нещата по обратен път. Цените също са причина. И ние, от гилдията, е крайно време да излезем от схемата за заплащане на квадратен метър. Нужно е вече да елиминираме тази зависимост между проектантите и квадратурата, която защитаваме. Защото много често страда качеството на проекта. Колкото и фантастично да звучи, оттук нататък ще трябва да се гони качество и съответно да се заплаща за качество.

Инж. Николай Николов, РК на КИИП – Велико Търново:

Държавните органи създават прецедентите  

Ако държавата с нейните институции и правомощия си бяха на мястото, презастрояване в туристическите райони нямаше да има. То беше умишлено допуснато от лобитата, които дърпат конците в България. Сега какво да се направи? Нищо! Както се казва, злодеянието е изконсумирано. То не е извършено от Иван или Драган. Държавата просто не си е на мястото и е допуснала едни други хора, които се казват г-н Иванов и г-н Драганов, да го направят. Написаха се едни наредби, дописаха се други или се промениха в интерес на тях и на лобитата им. И ето какво се получи в курортите – закони има, но не се спазват. Там, където не харесват законите, им правят тълкувания.

10-4И понеже темата „Копривщица” е актуална сега, да погледнем и от този ъгъл към туристическите райони. Министерството на културата с неговото подразделение Национален институт за недвижимо културно наследство буквално съсипват това наследство. Обричат на разруха цели квартали в туристически активни градове и райони. Във Велико Търново над 200 къщи се рушат. Част от тях са вече необитаеми, защото НИНКН не разрешава да се пипат. В Търново един нужник не може да се построи – веднага го събарят. Погледнете Арбанаси и кажете запазило ли е първоначалният си облик, като от министерството уж го следят изкъсо? Затова разбирам хората от Копривщица. Местният общински съвет е гласувал от безизходица, макар нещата да бяха представени по съвсем друг начин. Хората не са тръгнали да разрушават една светиня, а за да подобрят условията на живот и за бизнес в района. За мен държавните органи са тези, които не си вършат работата. Те създават прецедентите.

Инж. Крум Спиридонов, РК на КИИП – Враца:

Трябва да се мисли преди реституция

10--1Най-верният начин да се справим с проблема презастрояване е да се уточни каква е собствеността по места. Частния собственик не можеш да го спреш да строи – нарушаваш му правата. Затова трябва да се обмислят добре нещата, преди да се връщат терени. Ако това са зелени площи, градинки, плажове… то собственикът трябва да бъде обезщетен с парцел, но на друго място. Това трябва да се разбере от администрацията по места и да се гледа много внимателно, защото после вече е късно. Всичко друго е нарушение на закона – от една страна, се ощетяват собствениците на съответния терен, ако им се пречи на инвестиционното намерение, от друга страна пък, страдаме всички от презастрояването.

Добавете коментар