Кабинетът отпусна допълнителни 36 млн. лв. за обхода на Габрово

0

Парите са за разплащане на строително-монтажни работи, надзор и за разширен проект на тунел под Шипка

Допълнителни 36,2 млн. лв. отпусна правителството по бюджета на Регионалното министерство. Средствата ще се използват за изграждането на обхода на Габрово. Сумата е част от предвидените от държавата до 100 млн. лв. за 2018 г. и ще се използва от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка.

С изграждането на обхода значително ще се намали времето за пътуване и извеждане на транзитния трафик извън Габрово, като се облекчава трафикът в национален и международен мащаб. Ще се повиши и безопасността за пътуващите, съобщиха от Министерския съвет. От там уточниха, че разглеждан в съвкупност с тунел под връх Шипка, проектът, след неговата цялостна реализация, ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България по направлението на общоевропейски коридор № IX.

Съкращаването на времето за пътуване чрез изграждане на подобни връзки води до намаляване на задръстванията, с което се намалява отделянето на вредни емисии в околната среда и се постига положителен екологичен ефект, допълниха от МС.

Припомняме, че решението за довършването на обхода с пари от държавния бюджет бе обявено още през 2015 г., когато бе посочено, че европейското финансиране на проекта е спряно заради забавяне.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си