Йорданка Фандъкова: Инвестираме над 20 млн. лв. за възстановяване ползването на минералните води на София

0

Инвестираме над 20 млн. лева за възстановяване използването на минералните води на София. Възраждаме знакови минерални бани, като една от тях е сградата в Банкя. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи по сградата на банята в Банкя заедно със зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков.

Тази година осигурихме 20 млн. лв. за реставрация на банята в Банкя, банята в „Овча купел“ и изграждането на първия общински аквапарк с минерална вода на 25 дка към новия парк „Възраждане“, посочи още Фандъкова.

Половината от реставрационните и строителни дейности на банята в Банкя са завършени и догодина по това време тя ще бъде отворена за посетители. Заедно с реставрацията на басейните изграждаме и инсталация, с която цялата сграда да се отоплява с минерална вода. Планираме и строителство на 25-метров басейн за плуване на ниво -1.

Столичният кмет припомни също, че по нейно настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Целта е да се инвестира в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните.

Банята в Банкя е открита през 1911 г., тя е създадена по поръчка на цар Фердинанд и е дело на немския проф. Хохедер. Тогава е била най-големият и модерен балнеоложки център в Източна Европа.

Към момента се работи по различните части на сградата в Банкя. Възстановяват се фасадите и покрива, ремонтират се ел. инасталации, ВиК, вентилационна система, басейните. Изградени са стълбища, асансьорна клетка. Ще бъдат възстановени и царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век.

Заедно с реставрацията на сградата кметът на Банкя и неговият екип имат задачата да направят анализ и да предложат работещ модел за управление. В момента се обсъждат пет варианта и се прави анализ, обясни кметът на Банкя Рангел Марков.

В парк „Възраждане” се изпълнява проекта за аквапарк и закрит басейн с минерална вода, които се планира да бъдат готови до края на годината

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си