Йонко Димитров, актьор и кмет на село Долна Малина: Допирната точка в работата на актьора и кмета е отговорността при вземането на решения

0

Една от целите ми е да превърнем Долна Малина във фестивално арт киноселце

 14_Yonko.

Йонко Димитров е един от най-младите кметове в България. Поема управлението на софийското село Долна Малина през 2015 г. Роден е в София. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър (АДТ) в НАТФИЗ, 2012 г. След това заминава за Лондон, където учи продуцентство, кинорежисура и предприемачество. Работи в няколко театъра в България. Преди да поеме управленския пост, пътува много по света. Посетил е Гърция, Китай, Америка, Англия, Франция, Русия.

 

Разговаря

Виолета ВЛАСТАНОВА

– Г-н Димитров, в средата на управленския мандат как оценявате двегодишната работа на Вас и екипа Ви? Какво успяхте и какво не успяхте да свършите до момента?

– Нека започнем оттам, екипът на едно малко населено място не може да се определи едностранно или в лицето на няколко институции, които добре се съгласуват. Екипът на едно малко населено място, това сме ние – всички жители на с. Долна Малина. Ние сме едно голямо семейство и това се доказва с всеки изминал ден, седмица, месец и година. Постепенно се превръщаме в единна общност, която не се притеснява да общува, да споделя несъгласие, да намира решения, да изразява креативност и въображение и да работи в екип за всеобщото благо. Започваме да осъзнаваме, че заедно можем повече, и това е едно от нещата, които аз най-много ценя. Относно материалното и битовото – регулярно провеждаме общоселски събрания, на които обсъждаме появили се проблеми, индикации за проблеми, възможности за предотвратяването им, дискутираме предложения за развитие и търсим пътя на случване. За изминалите две години с общи усилия изградихме пясъчен корт за плажен волейбол, футбол и бадминтон; модерен младежки клуб и фитнес; освежителен ремонт на църковен храм „Св. Димитър”; разширена и залесена пешеходна част на централния площад с беседка, пейки, маси; „Мини Парк Долна Малина”. Стартираха нови активности за НЧ „Васил Левски 1943” – хоротека, танцов състав, актьорска и вокална трупа. Поставихме началото на един бъдещ традиционен фестивал на изкуствата и спорта – Dolna Malina Open-Air Festival 2017 – 3 дни, 1200 участници и 3000 гости.

– Кои са основните проблеми на селото? От какво се нуждаят най-много хората в региона?

– При нас нуждата вече се превръща в спешна необходимост от по-добра вътрешна пътна настилка и разширяване на ВиК мрежата, тъй като за последната година в с. Долна Малина се наблюдава растеж на жителите. Продадени са над 15 къщи, парцела и дворни места, които в момента се строят, ремонтират и/или препродават. За 2017 г. община Горна Малина отчита с. Долна Малина с най-голяма активност – закупуване на имоти, проектиране, продажби, разрешения за строеж и т. н. Накратко – бум на новоселци с новото строителство. От една година насам в с. Долна Малина продажбата на имоти стана не мода, а надпревара, макар че цените драстично нараснаха. Чужденците вече не са големият фактор, какъвто бяха преди години. Радостно е, че все повече млади, интересни и интелигентни български семейства се заселват при нас. Разбира се, идват и предприемачи, които купуват, строят, ремонтират, а след това препродават на двойни и тройни цени. Има и такива, които вече започнаха строежа на три къщи за гости, които ще бъдат готови и отворени идната 2018 година.

– Какво е състоянието на инфраструктурата – пътища, канализация, осветление?

– Четвъртокласната пътна мрежа е в добро състояние. Всяка година след преминаване на зимния период комисия прави оглед на общинско ниво и при възникнал проблем спешно се намира решение. Що касае вътрешните улици в селото, от тази година започнахме да инвестираме в една от най-важните вътрешни главни улици. Надявам се до края на мандата да успеем да завършим дадения участък от 300 метра. Канализация има на 80% в селото, сравнително нова, а за една година в Долна Малина поставихме над 40 нови осветителни тела по уличната мрежа, с което селото се освети почти на 100%.

– Разчитате ли на финансиране от еврофондовете, имате ли проекти, с които кандидатствате по европейските програми?

– Разчитаме на еврофондове, но по-скоро чрез общината. Преди година и половина измениха закона, казвайки, че малките населени места, които са с под петстотин жители, не могат да кандидатстват самосиндикално. Повечето села, не само при нас, а и в цяла България, са с под 500 жители, с което се отрязва шансът да бъдат подпомогнати и да се развиват. При нас е различно. Изхождайки оттук, че сме Зелена Община, имаме общ проект за цялостно развитие и амбиции, които следваме заедно с всички кметове. Сред тях са намаляване на вредните емисии във въздуха, енергийна независимост, биопроизводството, развъдници, екопътеки, развитие на туризма, конна езда и развлечения.

– Има ли безработица в Долна Малина и как се справяте с нея? С какво се препитават хората тук?

– Безработни при нас няма. Долна Малина е на 28,6 км югоизточно от София, което значи около 30 мин. (с кола) до центъра на града. Голяма част от младите хора продължиха образованието си, записаха магистратура и работят по специалността. Част от възрастните са по логистични центрове в съседната община. Други пък произвеждат биоплодове и зеленчуци, конфитюри, сладка, мед, краве/козе/овче мляко, сирене, кашкавал и други.

– Искате да превърнете Долна Малина в артдестинация, в културно средище. Бихте ли ни разказали малко повече за тази идея?

– Разбира се! Все по-често се говори за Долна Малина и турнирите по плажен волейбол и тенис на маса, за киностудията BUFO, където ежегодно се снимат филми, сериали, национални предавания, музикални клипове, реклами, фотосесии и др., а от тази година вече се говори и за фестивали, концерти, представления, артсъбития, което само по себе си е плавно преминаване на Долна Малина към фестивално арт киноселце. Все по-малко се инвестира в изкуство и все по-малко можем да намерим терен и поле за изява. Това е една от целите ни – да обединяваме артисти и да творим без ограничение. Амбицията е всеки месец да се случват различни събития, да привличаме артисти от цял свят, да организираме семинари, работилници, партньорства с наши и чужди университети под формата на стипендии и студенти, които да практикуват при нас. За целта ще са ни необходими доста усилия и средства. Планираме като начало цялостен ремонт на сградата на читалището, включително да се оборудват и обновят сцената, салонът, гримьорните, да закупим техника, да обособим звукозаписно студио, да разширим фитнеса и още много други.

– Ако успеете да реализирате този проект, вероятно ще се увеличи и интересът към селото. Смятате ли да развивате и други дейности в посока привличане на повече туристи?

– Някои от идеите са ясно заложени в общинската стратегия за развитие, а това са изграждане на екопътеки, велоалеи и трасета, мотокрос трасе, изграждане на постоянна къмпинг зона, култивиране на малини и произвеждане на биоконфитюри, вина и др.

– По образование сте актьор. Това помага ли в работата Ви като кмет и има ли допирна точка между двете професии?

– Кметът е орган на изпълнителната власт. Това означава, че е най-близо до народа, а там няма място за игра. Според нуждите се определя и посоката. На първи план са човечността и моралът, на втори – общественото благо и стремежът за развитие. Знаете ли, често ми задават въпроса: Откакто стана кмет, не ти ли липсва сцената? А аз вече имам един готов любим шеговит отговор: В момента играя, но на по-голяма сцена! Ето тук можем да определим една от допирните точки, а именно отговорността най-вече при вземането на решения. Когато героят е поставен в такава ситуация, той е най-интересен за гледане. Както в театъра, така и тук сцената е увеличително стъкло, през което публиката наблюдава всичко, коментира и критикува. Аз съм в ролята на изпълнителната власт и работя в посоката, която народът предлага и осезаемо има нужда.

  Фотограф: Наделина Василева

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си