Исторически парк на повече от 130 дка оживява край Варна

0

„Приключение във времето“ е концепцията на проекта, в който ще се инвестират 50 млн. eвpo

Проект за изграждане на исторически парк се реализира в с. Неофит Рилски, Варненско. Комплексът ще представлява тематичен парк, изграден на площ от 130 декара. В него хронологично ще бъдат пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи. Началото на начинанието е поставено през 2016 година, а намеренията са финалът да е през 2022-ра. Идеята е да се построи комплекс от рода на Дисниленд в близост до Варна, който ще пренася посетителите назад във времето, потапяйки ги в атмосферата на епохи като Праисторията, Древен Рим, Първото и Второто българско царство и т.н. Инициативата за парка е на варненската реставрационна фирма Treasure Bulgaria, която търгува с реплики на антични съкровища и има интерес към популяризирането на исторически възстановки. Пpoeктът щe бъде нa cтoйнocт 50 млн. eвpo. За cтpoитeлcтвoто са привлечени и чyждестранни инвecтитopи. Очакванията са след откриването паркът да посреща годишно 400 000 туристи от цял свят. Проектът е разработен в тясно сътрудничество със специалисти от областта на историята, археологията, скулптурата, туризма, мениджмънта и финансите. Предвижда се да бъдат изградени различни зони и обекти на територията на парка – крепост „Баба Вида“, Древно селище (неолитни и халколитни жилища), Тракийска епоха, Епоха „Прабългари“, Епоха „Славяни“ и други.

19--Parc-plan5

В парка са проектирани две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически мотивирани занятия. Отделен детски кът с тематични игри и забавления ще подсигурява доброто настроение на най-малките. За да бъде пълноценно приключението за посетителите, на тяхно разположение ще бъдат ресторант с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти.

Зона „Първо българско царство“

Според проекта тя ще представлява пищна възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и естествено, дворцов комплекс. Историческата част на парка ще завършва с другата зона – от Второто българско царство.

19--Parc-plan4

Зона „Второ българско царство“

Предвидено е тази зона да е мащабна и впечатляваща. В нея ще бъдат изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда.

Финалът на проекта отвежда към 2022 г., когато, според предварителните планове на инвеститорите, за посетители ще бъде отворена последната и най-пищна зона – „Рим”.

19-PARC-plan3

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си