ИПИ поиска 20% от данъците върху доходите да отиват за общините

0

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) поиска 20 процента от данъците върху доходите да отиват в общините, вместо хората да бъдат облагани с допълнителни налози, които да се насочват към местните власти. Нашето предложение, което през годините е широко изказвано и от много други експертни общности и е познато в обществото, е 1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като „парите следват личната карта“ – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там, пише старши изследовател Петър Ганев от ИПИ в отворено писмо адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Според разчетите на Института това е ресурс в рамките на 800 млн. лв., който почти ще удвои собствените данъчни приходи на общините без да се вдигат данъци.

Липсата на адекватен собствен ресурс не позволява на общините да провеждат разумна самостоятелна политика и да отговорят на нуждите и приоритетите на своето население, категорични са от ИПИ.

Според тях проблемът е законодателно заложен и липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти. Облагането на доходите, печалбите и потреблението, които се генерират на местно ниво, почти изцяло отива в централното правителство. Има някои изключения, но те са незначителни – като патентни данъци, туристически данък и т.н. Общините събират собствени приходи, предимно от имуществени данъци, които далеч не са достатъчни да покрият техните нужди, дори при мерки за повишаване на събираемостта, каквито безспорно са необходими, пише в писмото до премиера.

Според ИПИ при преотстъпване на част от приходите от подоходното облагане към общините, ще спомогне бюджетите на местно ниво да бъдат ориентирани в много по-голяма степен със състоянието на местната икономика, броя на заетите и техните заплати.

Какъв по-голям стимул за местните власти да работят за повече инвестиции и работни места, питат от Института.

Надяваме се фискалната децентрализация да бъде припозната като основен приоритет на правителството. Считаме, че реформата може да бъде изработена и подкрепена от всички заинтересовани страни в рамките на половин година и да бъде напълно приложена със съответните законодателни промени и приемането на държавния бюджет за 2021 г. Не е случайно, че изпращаме това писмо една седмица след проведените местни избори. Не искаме въпросът да се политизира и затова изчакахме политическите страсти да утихнат. Вече има легитимно избрани нови общински власти – нека сега започне промяната, която ще им позволи да работят успешно и в интерес на гражданите, призовават от ИПИ.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си