Расте броят на хората, които припознават недвижимостите като инвестиция с добра доходност

Пазарът на луксозни апартаменти остана активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300-350 хиляди евро. Сделки през първото тримесечие на тази година се сключваха основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е с инвестиционна цел.

Най-голям интерес в тези райони има към апартаменти в стари аристократични кооперации. Купувачите са основно хора със свободни капитали, които търсят жилища за ремонт, инвестират в тяхното обновяване и след това ги препродават на по-висока цена.

18-UES_Photo7

„През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки“, коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.

Другият тип апартаменти, които се търсят в централната част на София, са главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не липсват и покупки за жилищни нужди.

В по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие активни сделки имаше и в южните райони на София, около бул. „България“, както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите бяха основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

18-UES_Photo8В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500-800 хиляди евро, сделките бяха значително по-малко. Причината е слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите. Според брокерите от Unique Estates изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и „умно“ управление на имота.

За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т. нар. Витошка яка – „Бояна”, „Драгалевци”, „Симеоново” и местността Камбаните.

18-UES_Photo9

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1-1.5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено.

Общата активност на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие се запазва на нивата от миналата година както при продажбите, така и при наемите. Прогнозата е за задържане на обема продажби заради недостига както на подходящи проекти в строеж, така и на парцели с добра локация за бъдещо строителство.

Цените
Годината започна с продължаващ ръст на цените на имотите в централните софийски райони, които вече се продават средно за 2300 евро/кв. м. В района на Докторски паметник нивата са дори около 2700 евро/кв. м. Обратно, засиленото предлагане на имоти под наем доведе до спад на цените спрямо миналата година. Тогава се наблюдаваше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София, заради Председателството на ЕС. Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г. През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу.

От Unique Estates прогнозират, че през 2018 г. ограниченото предлагане ще повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти, докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад.18-UES_Photo1

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си