Навигатор Home » Новини » Иновативни решения за семейни и обществени санитарни помещения ще бъдат фокус в юбилейното издание на конкурса

Иновативни решения за семейни и обществени санитарни помещения ще бъдат фокус в юбилейното издание на конкурса 

По време на церемонията бяха представени и четирите категории на конкурса, в които ще могат да участват кандидатите

15 години конкурсът „Баня на годината“ предизвиква дизайнери и архитекти

Националният конкурс Баня на годината обяви 15-ото си издание за 2018 г. по време на стилен коктейл, събрал медии, имена в архитектурата и дизайна – членове на журито на конкурса, сред които арх. Петър Диков, арх. Атанас Динев, арх. Таня Дикова, арх. Радина Гешева, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Иван Александров, Галина Милкова и Недко Николов, арх. Мирослав Гюнелиев, арх. Иван Гроздев, инж. Венелин Касабов, арх. Юри Танов и др. Събитието уважиха и победители от миналогодишните издания на конкурса Михаела Стайкова, Лъчезар и Златина Данаилови, Игнат Георгиев, Ивайло Николов, Павлин Бенков и Николай Булев.

19--4-Juri-i-predhodni-pobediteli_Bania-na-godinata-2018

Представители на журито и победители от предишни издания на конкурса

„Тази година организираме 15-ото юбилейно издание на конкурса „Баня на годината”, който се разгърна през годините в национален мащаб. Той дава възможност на архитекти, интериорни дизайнери от цялата страна и студенти да представят своите умения и знания, вдъхновения. Бих искала да изразя огромната си признателност за това, че заедно с вас градим този конкурс“, сподели Маргарита Ронкова, ръководител „Продажби – България“ по време на представянето.

Тази година конкурсът прави сериозна заявка, като поставя по-сериозни изпитания пред участниците. В рамките на четири месеца – от 11 октомври 2018 до 28 януари 2019 година, кандидатите имат възможност да разработят и представят своите проекти.

Участниците могат да работят индивидуално или екипно в четири категории, които тази година са нови и отговарят на изисквания, съобразени с най-новите световни тенденции в дизайна и проектирането на бани в обществени и жилищни пространства. Категориите тази година са: „Санитарни помещения в офис сграда – BIM проект“, „Идеалната училищна тоалетна – 3D проект“, „Идеалната семейна баня – 3D проект“ и „Реализирана баня в жилищна сграда“.

19-2-arh.-Ivan-Aleksandrov,-arh.-Atanas-Dinev,-arh.-Petar-Dikov_Bania-na-godinata-2018

Арх. Иван Александров, арх. Атанас Динев и арх. Петър Диков

Нови са и критериите, чрез които ще се оценяват подадените дизайнерски решения, като всяка година те се формират според изискванията, които са необходими за спецификите на категориите и са съгласувани с експертното жури. За оценяващите най-приоритетни са изискванията да се постигнат хармоничен, естетичен и цялостен образ на интериора, адекватност на решенията към съответната сграда, да са със съвременно звучене и в духа на световните тенденции в дизайна, използване на енергоефективни решения за баня чрез продуктите на Ideal Standard, иновативни решения, организация на пространството и ергономичност, както и реализуемост и приложимост на проекта.

Конкурсът привлича таланти от цялата страна и се провежда в следните етапи: подаване на проекти от 11 октомври до 28 януари, гласуване на журито от 1 февруари до 11 февруари, онлайн гласуване на публиката от 12 февруари до 24 февруари 2019 г. Най-добрите проекти ще бъдат наградени на официална церемония, която ще се състои на 28 февруари 2019 г. в София.

Вече 15 години конкурсът „Баня на годината” е замислен и се утвърждава като трибуна за изява на дизайнери и архитекти, които имат дръзновението да премерят силите си, да опознаят конкурентите си, да се запознаят с тенденциите и новостите в областта на архитектурата и интериорния дизайн на санитарни помещения. „Конкурсът е изключително професионално организиран. Той се превръща в място, където наред със състезателния елемент той става като една платформа, където всички въвлечени участници и жури обменят свои идеи, опит, философия. Споделят тенденциите в разработването на санитарните помещения“, казва арх. Албена Владимирова-Андреева, жури в „Баня на годината” от първото издание на конкурса през 2004 г.

19-3-Bania-na-godinata-2018_oficialno-otkrivane

Десетки архитекти, дизайнери и гости присъстваха на официалното откриване на церемонията

Проектите ще бъдат оценявани от над 20-членно жури: председател на журито – Христо Караиванов, директор продажби Източна Европа; арх. Албена Владимирова-Андреева; Васил Велчев, член е и на журито на най-големия конкурс за дизайн в света „A’Design award”; арх. Мария и Орлин Давчеви – Миодизайн; арх. Пенка Станчева; арх. Атанас Динев; арх. Иван Александров; арх. Борислав Игнатов; Светослав Тодоров; арх. Радина Гешева; Красимир Капитанов; Иван Гроздев; проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров; арх. Гергана Милушева; арх. Момчил Владимиров и арх. Мирослав Гюнелиев от „Владимиров-Гюнелиев Архитекти”; Галина Милкова – „Think Forward“; арх. Петър Диков – студио „ПроАрх“; арх. Светослав Станиславов – „STARH“; арх. Димчо Тилев – „Тилев архитекти“; арх. Юри Танов; арх. Александър Асенов и арх. Мартин Ряшев – „Da Architects“; и арх. Таня Дикова.

Подробни указания за изискванията за участие в 15-ото издание са публикувани в официалната платформа на конкурса: www.thebathroom.bg

Добавете коментар