Инж. Пламен Петров, управител на MAPEI България: Стремим се да сме винаги крачка напред, да предвидим очакванията на архитекти и проектанти и нуждите на бизнеса

0

Инж. Пламен Петров е завършил УАСГ, специалност „Геодезия“ и магистратура „Индустриален мениджмънт“ към МГУ. Има 15 години опит в строителния бранш.

Той е Управител на Mapei България ЕООД от създаването ù през 2009 г. Има преминати редица обучения и тренинги за усъвършенстване на мениджърски умения.

– Инж. Петров, Вие сте начело на компанията от стъпването й в България преди десет години. Труден ли беше пътят от старта до днес?

– Да, пътят беше труден и именно това ме мотивира през тези години.

Когато през 2009 г. получих предложение за стартиране на проекта Mapei България, световната икономическа криза беляза страната ни. Предполагайки, че ще бъде трудно и с оглед на това, че продуктите и марката не бяха познати на българския пазара до този момент, от една страна, а от друга – фактът, че по-голямата част от продуктите са високо технологични с твърде високи за средното ниво цени, бях подготвен за сериозни трудности. Освен това предизвикателно беше трансформирането на типично българското предприятие, което Mapei придоби в страната ни, в завод според международните стандартни на компанията майка.

Днес, поглеждайки през призмата на времето съм убеден, че именно заради старта ни в този труден момент, успяхме за толкова кратко време да популяризираме марката Mapei на пазара, тъй като естествените инстинкти на професионалистите в бранша по време на криза са да търсят нови технологични и по-качествени решения.

За нас не беше трудно да отговорим на високите очаквания на клиентите, тъй като зад гърба си имахме подкрепата на компания с дългогодишна история, известна в цял свят с професионалните строителни системни решения, които предоставя на своите клиенти.

Доказателство за това са 87-те дъщерни дружества в Mapei Group с 81 завода в 35 държави на 5 континента, изградените 31 R&D лаборатории в 20 страни, както и достигнатия годишен оборот за 2018 г. на стойност над 2,5 млрд. евро.

– Как и с какво успяхте да наложите марката у нас?

– Mapei изгражда стратегията си относно позиционирането ни на пазара на базата на няколко основни принципа:

  • Предлагаме нашите услуги като бизнес партньори и правим всичко възможно, за да осигурим на нашите клиенти технологични решения;
  • Изграждаме партньорски отношения с нашите стратегическите доставчици, за да може да отговорим на пазарните нужди. Винаги сме една крачка напред, защото се опитваме да предвидим очакванията на архитекти и проектанти и да интерпретираме нуждите на бизнеса;
  • Притежаваме солидни финансови ресурси за инвестиции в технологичното и продуктово развитие. Всяка година Mapei инвестира 5% от общия оборот в научноизследователска дейност;
  • Тъй като много държим на качеството на продуктите си, стремим се постоянно да подобряваме процесите в компанията чрез контрол на качеството;
  • Освен на качеството на продуктите, държим и на околната среда. Затова създадохме продуктови линии, базирани на грижата за околната среда. За нас е важно опазването на природата, клиентите ни и цялото общество. Всичко това се оценява високо и от българските ни партньори и потребители.

– Конкуренцията във вашия сегмент не е малка. С какво успявате да изпреварите останалите?

– Конкуренцията не е малка, но както отбелязах по-рано ние сме екип, който обича предизвикателствата и вярваме, че те са двигателят на нашето развитие. Ще си позволя да цитирам Джорджо Скуинци, собственик на Mapei Group: „В бизнеса е като при колоезденето, не трябва да спираш да въртиш педалите на колелото, иначе ще паднеш от него.“

Дали обаче изпреварваме конкурентите си, ще го кажат нашите клиенти. Факт е, че сме спечелили доверието им, след като през всички тези 10 години, компанията устойчиво увеличава пазарния си дял в приоритетните ни продуктови линии.

Това което потвърждават нашите клиенти, е че успяваме да им предложим адекватен сервиз и отлични технически решения. Работим усърдно заедно с нашите партньори за съвместно развитие на нови продукти и решения, които да отговарят на пазарните изисквания. Така помагаме на дистрибутори да развиват успешно бизнеса си.

– При навлизането на Mapei на българския пазара през 2009 г сте обявили, че инвестирате 5% от годишния оборот в отделите за проучване и развитие. Това продължава ли да е така и какви са постиженията на марката?

– Инвестициите в развитие на отделите по проучване и развитие са приоритетни за Mapei още от създаването на компанията през 1937 г., в Италия и продължават да са ключови и до днес. Ние от Mapei държим на иновативния подход и контрола на качеството, които са основната причина да има 81 лаборатории за качествен контрол и 31 лаборатории за развойна дейност в 20 страни, 12 % от служителите на компанията се занимават именно с изследователски програми.

В ДНК-то на Mapei е заложен технократският подход към бизнеса, тъй като вече второ поколение инженери-химици ръководят компанията – човекът, който не само управлява, но и вдъхновява компанията Джорджо Скуинци е завършил образованието си по индустриална химия в Университета в Милано и членува в международната Асоциация на предприемачите в химическата промишленост (Federmichimica). Синът му Марко Скуинци също е експерт в областта на химията и ръководи отдела за научни изследвания и разработки в Италия.

– Разкажете за някои от последните разработки на компанията.

– Това е един непрестанен процес, който е движещата сила на компанията от самото й създаване.

Mapei работи рамо до рамо с други индустрии, участници в строителния процес, производители на керамични плочки, производители на меки настилки. С всички тях създаваме устойчиви бизнес взаимоотношения, чрез които заедно с други индустрии, проектанти и строителни компании да откликнем на съвременните модерни строителни технологии.

Mapei работи заедно и с различни строителни университети в света, с академични среди, с представители на строителния бизнес, проектанти, строители и производители на други строителни решения.

Някои от последните разработки на компанията са свързани с хидроизолиране, също така в областта на модерната керамична индустрия. Навлиза голямо разнообразие от голямо форматни плочи с все по-авангардни цветови решения.

Последните иновации на компанията ще бъдат представени по време на изложението Cersaie в Болоня.

Освен иновациите в строителния бизнес, Mapei следи развитието на света в областта на дигитализацията. Именно заради това, компанията разработи приложение за смартофони, в което потребителите могат да получат пълна информация за продуктовата ни гама, както и за самата компания. Целта на Mapei е да дава строителни решения на своите клиенти, затова в приложението е разработен калкулатор, който пресмята какво количество от определен продукт ви е нужно за вашия строителен обект.

– И зад най-успешния треньор или мениджър трябва да стои силен отбор, за да има положителен резултат. Как успявате да изградите тим от победители в бизнеса?

– В нашето съвремие е все по-изразена нуждата на една организация от компетентни и мотивирани служители. Стремим се да избираме своите служители спрямо компетенциите им и тяхното образование. Насочили сме се към изграждането на отбор от професионалисти, които да бъдат полезни за участниците в строителния процес. Мотивацията на екипът ни идва от удовлетворението от професионално свършената работа.

Отборният дух и отношение към бизнеса на нашия екип се дължи и на традициите в семейство Скуинци. Освен технолози и инженери, създателите на Mapei са ориентирани към спорта. Родолфо Скуинци е бил състезател по колоездене, което с годините се е пренесло в участието на компанията в много спортни събития като колоезденето, футбола и други. Това спомага за изграждането на чувство за отборност, сплотеност и амбиция за качествено свършена работа у екипите на Mapei по целия свят.

– Вече десетилетия, паралелно с бизнеса, MAPEI развива и политика на социална отговорност в заводите си в различни точки на света. В Италия например е спонсор на националния футболен отбор, подкрепя колоезденето… Правите ли такива жестове и в България – инвестирате ли в образование, спорт, каузи?

– Mapei Италия се стреми да изгради обичта към спорта у всичките си дъщерни компании по света. Mapei UK например, спонсорира състезанието по колоездене в Йоркшир 2019 година, Mapei Испания пък подкрепя тениса в страна си, Mapei Румнъния е спонсор на националната професионална надпревара по планинско колоездене.

Тъй като и ние от Mapei България ценим спорта и това, което той изгражда у нас като дисциплина, отговорност и екипност, през 2016 година, спонсорирахме Детският футболен отбор „Звездичка“ в Бургас, както и вело шествието, проведено в София на 4 юни 2010 г.

– Остават около три месеца до края на тази година, какви са задачите, които сте си поставили, за да я отчетете като успешна в бизнес план?

– Въпреки, че годината се очертава като предизвикателна за по-голяма част от бранша, типично за спортния дух на Mapei, в началото на година сме поставили високи цели, които ще следваме до самия край на 2019 година.

Усилията на екипа ни са насочени към поддържането на добрия имидж на марката на пазара, както и към постигане на финансовите цели, които сме си поставили.

В Mapei България продължаваме да разширяваме екипа си от специалисти, с цел налагане на нови продуктови решения на българския пазар. Независимо от това, че до края на календарната година остават само 3 месеца, най-доброто от Mapei предстои в дългосрочен план!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си