16 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Инж. Мирослав Йорданов, председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти: Опитът, подготвените кадри и финансовата стабилност формират шанса да излезем на международните пазари

В момента това може да става единствено в консорциум с чужди консултантски компании

ВИЗИТКА

Мирослав Йорданов е завършил Висшия машинно-електротехнически институт във Варна през 1977 година, специалност „Електроинженерство”. В периода 1982-1986 година работи като главен инженер в Либия, а малко по-късно е назначен за ръководител на район, отново там. От 1992 г. насам развива частен бизнес. През 2014 г. е преизбран за председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК). Организацията съществува от 1999 г. и е единствената в България, упражняваща строителен надзор и консултантска дейност в строителството. От месец септември 2000 г. асоциацията е единствен пълноправен член и представител на Международната федерация на инженерите консултанти (FIDIC) за България, а от месец май 2001 г. – и на Европейската федерация на консултантските асоциации (EFCA).

Инж. Йорданов, Европейската федерация на консултантските асоциации (ЕФКА) и Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК) организираха наскоро първия по рода си международен форум за инвестиции и възможности за бизнес в България. Какви бяха основните задачи и ползите от конференцията?

– В края на месец май 2015 г. в норвежката столица Осло единодушно бе одобрена кандидатурата на България за домакин на международна конференция и съпътстващото я годишно общо събрание на ЕФКА, което за нас бе изключителна чест. Мероприятието се проведе под мотото „Оптимизиране на потенциалните ползи от европейските стратегически инвестиции. Нови възможности за бизнес в България и на Балканите“ и събра над 100 международни участници от 20 държави. За съжаление, българските участници бяха малко. Имаше не повече от десетина фирми, но пък те извлякоха реални ползи от участието си във форума. Успяха да осъществят контакти с водещи консултантски фирми от Европа, да почерпят опит от добрите практики на европейските ни колеги, а в перспектива – да намерят и партньори за съвместни участия в търгове, каквито предстои да се реализират у нас съгласно изискванията на договорните форми на FIDIC. Домакинството на България на престижния форум бе възможност да представим българските консултантски фирми пред водещи европейски консултантски компании от държави, в които този вид услуги са се превърнали в сериозна индустрия. Няколко месеца преди събитието БААИК основа и секция „Млади специалисти“, в която членуват наети в консултантските фирми инженери и архитекти до 35-годишна възраст. Те също имаха възможността да се срещнат със свои колеги от европейските младежки секции и да обменят опит и практически умения при реализацията на инвестиционните проекти.

– Какви са възможностите, които предлагат европейските структурни фондове, и реално как бизнесът може да се възползва от тях?

– Вицепремиерът г-н Томислав Дончев, който бе сред официалните гости на международната конференция, подчерта пред присъстващите, че българското правителство залага на публично-частните партньорства при усвояване на средствата от европейските структурни фондове. Това е добра алтернатива за бизнеса и предстоящите обществени поръчки в сферата на инфраструктурата, околната среда и развитието на технологиите.

– А какви са шансовете на българските консултанти да започнат да излизат на международния пазар?

– За съжаление, в момента това може да става единствено в консорциум с чужди консултантски компании. Ето защо една от основните задачи на БААИК от години е да популяризира тези договорни форми, които се ползват и прилагат в световен мащаб. Освен официалните преводи на основните договори на ФИДИК, нашата асоциация периодично организира обучения и дискусии за прилагане на тези правила съобразно българското строително законодателство, а основни участници в курсовете са не само консултанти, а и представители на държавната и общинската администрации. Опитът, професионално подготвените кадри и не на последно място финансовата стабилност формират шанса на българските консултанти да излязат на европейските и световните пазари.

Кои са основните проблеми за консултантите по строителство в България?

– Сред основните проблеми бих искал да отбележа факта, че липсва инструмент, чрез който да се следи броят на реално работещите консултантски фирми в България, а оттам и какво качество и цени на услугите се предлагат на инвестиционния пазар. Международните консултантски фирми имат законовото право не само да управляват един проект, но и да бъдат проектанти, а в някои страни – и строители на проекта до ключ. Те водят целия процес: започват от идеята, преминават през проектирането, изграждането, надзора на самия обект и завършват с издаване на сертификат за въвеждане в експлоатация на дадения обект. Това е целта и на нашите фирми, защото българските консултанти сме ограничени да работим единствено съгласно разпоредбите на ЗУТ. Имаме инженер по ФИДИК на големите обекти с европейско финансиране или със заеми от Световната банка и заедно с това строителен надзор по ЗУТ. Това доста усложнява нещата, но в България обектите се приемат по ЗУТ с Държавна приемателна комисия.

– Срещате ли подкрепа в лицето на държавата?

– Към този момент работим много добре с МРРБ, МОСВ, министерствата на културата и на транспорта. В тясно сътрудничество сме и с ДНСК и регионалните дирекции за строителен контрол. Участваме в консултативните и обществените съвети към отделните министерства, а също и в работни групи за прецизиране на строителното законодателство. Като че ли нашата гилдия вече има уважението на държавата и институциите, които правят законите и наредбите към тези закони. Въпреки това има какво още да се желае. Например инженерите, архитектите, строителите си имат гилдии, които са регламентирани със закон. Ние все още сме на обществени начала като консултанти, които имат или сертификат, или удостоверение, издадени от държавата. При нас отговорностите постоянно се увеличават, а правата се намаляват. Ние не сме като строителите – всяка година да им издаваме удостоверение за работа. Не сме и като архитектите и инженерите – да слагаме печат всяка година на база събрани такси. При нас всичко е на доброволни начала. Затова искаме регулация със закон, а не държавна намеса за издаване на удостоверение за работа.

– Предстоят още важни събития, едно от които годишната конференция на ФИДИК. Какво очаквате от нея?

– Тази година конференцията на ФИДИК ще се проведе в мароканския град Маракеш в края на месец септември и в нея участие ще вземат представители от БААИК. Акцентът ще бъде върху климатичните изменения и какви предизвикателства пораждат те пред консултантската индустрия. Надявам се, че и тази година престижното мероприятие ще даде възможност на участниците да обменят опит, да осъществят ползотворни контакти, а също така и да представят консултантския бизнес на национално ниво. За БААИК това е още един шанс да презентираме възможностите за бизнес в България и качествата на нашите фирми, членуващи в асоциацията. Ще се радвам да имам възможността да споделя пред вашите читатели ползите от международното събитие в Маракеш и работните срещи, в които нашите представители ще вземат участие.

Related Articles

Център за екологично строителство правят в с. Долни Раковец

Учебен център в сферата на екологичното строителство ще бъде изграден в радомирското село Долни Раковец. Професионалисти, ентусиасти и доброволци от цялата страна ще стартират...

Възлагат на НИНКН проект на План за опазване и управление за Стария Несебър

Предстои приемане на Стратегия за културното наследство на Общината На заседание в Министерство на културата представиха „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“. Според анализа...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ