Инж. Милчо Лалов е кмет на община Брегово от 1999 г. Роден е в града, израснал е в него. По професия е инженер химик, но от 1987 г. не работи по специалността си. Бил е заместник-кмет на общината. Познава проблемите на града и хората, защото продължава да живее сред тях.

Средствата за капиталови разходи никога не стигат

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Лалов, оплаквате се от малкия бюджет на общината. За какво ще ви стигнат 5-те милиона лева за тази година?

– За малко неща. Задълженията на общината към хората са много, а средствата – малко. В града и селата живеят 5500 души. Намалява населението, но дейността ни се разширява, защото ни възлагат и нови услуги. Парите обаче остават същите. Например изравнителната ни субсидия не е променяна от 5 години. Тя е 397 000 лв. Минималната работна заплата бе увеличена, но това не е предвидено в тази субсидия. Досега много от служителите имаха заплати от 460 лв., сега съм длъжен да ги назнача на 510 лв. Малко са и парите ни за капиталови разходи, аварийни ситуации, култура. Всъщност само капиталовите разходи са увеличени с 18 000 лв. и вече са 273 000 лв. За какво може да ни стигнат тези пари? За изкърпване на дупки по някоя пътна отсечка, на някой покрив на общинска сграда. В същото време всичко се увеличава – цената на електроенергията, строителните материали, хранителните продукти, които купуваме за детските заведения, и т.н. Брегово е на рисково място – всяка пролет река Тимок приижда и залива брега и площи навътре. Преди години се разминахме на косъм от голямо наводнение.

– Получи ли общината в Брегово пари от последното разпределение на средства от кабинета?

– Не. Във Видинска област такива средства получиха общините във Видин и Бойница. Ние се спасяваме сами.

– Как?

– С различни хватки! Пет-шест души от администрацията се пенсионират, а на тяхно място няма да назначаваме нови. Така ще спестим пари за новите заплати. Но това е за сметка на останалите служители, защото те се натоварват с повече работа. Заедно с бюджета за 2018 г. Общинският съвет утвърди и новата структура на общинската администрация.

– Имате ли одобрени проекти, по които започвате работа през 2018 г.?

– Да. Подписах договори за два проекта. С първия обновяваме 12 улици в Брегово. Стойността му е 1,6 млн. лв. С другия проект ремонтираме сградата на читалището. Той е за 400 000 лв. Донор ни е Програмата за развитие на селските райони. Стартирахме процедурата за избор на изпълнител и ако всичко върви гладко, започваме работа през пролетта.

– Общината от дълги години води дела със софийската строителна фирма „Райкомерс”. Кой спечели?

– Делото още не е приключило. Движи се между инстанциите вече 9 години. През 2009 г. фирмата подмени довеждащия водопровод, който снабдява с вода много от селата на общината. Проектът е изпълнен, водопроводът отдавна е предаден на ВиК – Видин, който го експлоатира и събира пари за водата. Но общината не получава парите си от фонда-донор, за да се разплати с изпълнителя. Той се бил отклонил от проекта, не го изпълнил точно. Много време и нерви загубихме и ние, и фирмата, но ефект няма.

14-BREGOVO-2– Какво решение би било най-удачно и за общината, и за изпълнителя? Какво може да сложи край на тази съдебна сага?

– Общината не може да даде близо милион и да приключи с делото. Щом не може от фонда, да ни помогне държавата! Да получим тези средства целево и да се разплатим! Но досега това не се случи. Искали сме такава помощ от всички правителства, но ни се отказва.

– Как близостта на Брегово до границата със Сърбия се отразява на живота в града и селата наоколо? В предишните години хората печелиха от нея. Сега как е?

– Преди години цъфтеше крайграничната търговия. Най-големи печалби се реализираха по време на югоембаргото. Сега и помен няма от нея. Цените са изравнени и в двете страни и крайграничната търговия изчезна. Няколко души от Брегово гледат възрастни хора в селата отвъд границата – в Сръбско, други извършват земеделска работа на парче. И при съседите текат нездравословни процеси. В селата им са останали повечето стари хора, младите са на Запад. Много от големите къщи, които се построиха преди години, сега са под ключ. В цялата община Неготин има само едно средно училище – като при нас. В селата няма училища, детски градини. Демографската криза завлича и западната ни съседка. Така че границата тук ни става безполезна, ако разчитаме на нея за бизнес или друг обмен.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си