Навигатор Home » Интервю » Инж. Милчо Доцов, кмет на община Берковица: Най-голямото постижение на екипа ни е изграждането на нов минерален водопровод

Инж. Милчо Доцов, кмет на община Берковица: Най-голямото постижение на екипа ни е изграждането на нов минерален водопровод 

Инж. Милчо Доцов управлява Берковица трети мандат. Роден е и израснал в най-голямото село до града - Бързия. По професия е текстилен инженер. Бил е и в частния бизнес. Два мандата е кмет на града, а преди това - заместник-кмет. През октомври 2015 г. за трети път е избран за кмет на града под Ком.

Сега се отваря път за строителството на хотели със СПА центрове и балнеолечебници

Разговаря

Поли ВАСИЛЕВА

– Г-н Доцов, влязохте в общината за трети път, но с опит в разработване и изпълнение на проекти, финансирани от европейските фондове. Как през изминалите две години от новия си мандат го използвате?

– Берковица е благодатен град за разработване и изпълнение на проекти, свързани с различни области от развитието на града. Най-напред това е туризмът – имаме чудесни условия за превръщането на града в целогодишен курорт. Имаме дълга и спокойна зима, планински върхове, които искаме да превърнем в писти. Но имаме и чист въздух, вода, прохладно лято. По природни показатели сме равни на световния курорт Карлови вари. Имаме и богата история – римска, средновековна. Берковица е единственият град, който пази своето място, улици и площади от средните векове. Всичко това е благодатна почва за превръщането на града в желана туристическа дестинация. Ето защо се насочихме към създаването на проекти, с които да постигнем това. За 2 години разработихме над 50, но спечелихме 40 на обща стойност 16 млн. лв. Целта ни обаче е по-висока – до края на мандата да бъдат усвоени 40 млн. лв. европейски средства. Имаме подадени проекти, за които чакаме одобрение.

– Какво е най-голямото Ви постижение през 2017-а?

– Няколко са. Но аз поставям на първо място изграждането на нов минерален водопровод от извора в село Бързия до града. Той ще бъде дълъг 7787 м. Водата от този извор е много лечебна и това ще предизвика създаването на СПА центрове във вече изградени хотели и строеж на нови. Такъв ще изникне на мястото на старата ни баня, която беше придобита от компанията „Геотехмин”. Проектът за водопровода е на стойност 1 040 000 лв. Държавата ни подкрепи с половината от сумата – получихме половин милион от правителствената програма „Минерални води”. Останалите ще осигури общината. Вече направихме обществено обсъждане за вземане на 520 000 лв. кредит по правилата на общински дълг. Хората се съгласиха и сега работим за изтеглянето му. За новия водопровод започна отчуждаване на терени. Той ще бъде модерен, с нови тръби, за разлика от предишния – с етернитови, които вече са пробити и неизползваеми. С минералния водопровод общината ще се яви доставчик на минералната вода в града.

– Това означава ли, че общината е добре финансово?

– Не сме в списъка на закъсалите общини, не правим финансово-оздравителни планове. Но преди две години заварих дългове за 3 млн. лв. 1 млн. лв. вече стопихме. Ще се справим сами и с останалите.

– Какво друго се строи в града? На няколко места се виждат разкопани улици.

– 2017-а ще остане в историята с подмяната на водопроводите. След като по големите ни улици вече има нови тръби, се насочихме към по-малките – „Котеновско шосе”, „Здравец”, „Бук”. Работим на 9 обекта. Нови тръби сменят етернитовите. Подмяна на водопроводите правим и в селата Боровци, Замфирово, Бързия.

– Доволни ли са хората от подмяната?

– Разбира се. Берковица има самостоятелно общинско ВиК дружество. Това, че не членуваме в областния воден оператор, носи негативи на останалите общини – те не могат да получат средства за финансиране на своите водни проекти, но такова е решението на нашите съграждани. Ние направихме допитване дали желаят да се включим в областното ВиК и те казаха „Не”. Затова сами сменяме старите тръби. Но за сметка на това водата ни е най-евтина. Тя няма да е като в другите общини. 70 ст. струва кубикът на помпажната вода и 40 ст. – гравитачната. Но за разкопаните улици сме внесли проекти за финансиране на асфалтирането им. Надявам се да го получим и през 2018 г. да ги обновим изцяло със средства от Програмата за развитие на селските райони.

– Какви други средства успяхте да привлечете през последните години?

– Ние първи в област Монтана санирахме два жилищни блока в квартал „Заряница”, които открихме точно преди година. Санирането продължава. Имаме 3,1 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж” за саниране на 4 обществени сгради – общината, читалище „Иван Вазов”, полицията и детска градина „Звънче”. С други 3,1 млн. лв. ще обновим още 10 многофамилни жилищни сгради. По проект доставяме ново оборудване за общинската ни болница. То е на стойност 1,4 млн. лв. Имаме спечелени 4 млн. лв. за финансиране на малки проекти на земеделски производители като член на местна инициативна група с община Годеч. Искаме в Берковица да продължим традицията за производство на ягоди и малини.

– Ще има ли ски зона „Ком”?

– Ще има, но изграждането й става бавно. Текат процедури по прехвърляне на собствености, разработка на устройствени планове, изготвяне на екооценки. От доста време търсим инвеститор, който да вложи средства в зоната. Първият етап е удължаване с 1 км на сегашната писта и изграждане на кабинкова линия. Целта е да бъдат изградени 15 км писти, кабинкови и седалкови лифтове. Ако успеем, то това ще спре обезлюдяването на града. Хората ще намират работа в родното място.

– Имате музей на Иван Вазов, който е пребивавал в града на младини като съдия в окръжния съд. Ще има ли и на земляка ви Йордан Радичков?

– Ще има! Работата върви – изяснява се мястото, събират се вещи, документи, книги. Радичков е нашата гордост и ще го направим достъпен и за следващите поколения чрез нашия музей.

– Стигат ли парите в бюджета за социални нужди?

– Стараем се да стигат. През 2017 г. увеличихме социалните разходи с 20%, а за следващата планираме ново увеличение. 80 000 лв. отделяме за спорта, 28 000 лв. – за пенсионерските клубове. При нас всяко новородено получава по 250 лв., а при нужда на болен наш жител отпускаме по 600 лв. и 1200, ако е дете. Тази година имаме 157 първокласници. Смятам, че Берковица върви към по-добро бъдеще.

Добавете коментар