Инж. Милчо Доцов е роден през 1953 г. в с. Бързия, община Берковица. Завършва „Машинно инженерство“ в МЕИ - София и „Фирмен мениджмънт“ в УНСС. От 1995 до 1999 г. изпълнява длъжността зам.-кмет на община Берковица, а в периода 2003-2011 г. е кмет. Четири години по-късно отново е избран за градоначалник и поема управлението на общината за трети път.

Процедурата за избор на изпълнител приключи, през пролетта стартираме строителните дейности

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Доцов, Берковица е малка община в добро финансово състояние. Как постигате тази стабилност?

– Не лесно. Преди две години, когато станах кмет, заварих задължения, голяма част от които стопихме. Не сме в списъка на общините, за които се прилага финансово оздравяване. Не допускаме излишни разходи, наложили сме строга финансова дисциплина и успяваме.

– Бихте ли ни разказали накратко за свършената през годините от мандата Ви работа?

– За две години разработихме 57 проекта. Голяма част от тях спечелихме и получихме европейско финансиране в размер на 23 млн. лв. През 2017 г. изпълнихме 10 проекта на обща стойност 10 млн. лв. С тях обновихме и продължаваме да обновяваме инфраструктурата.

– Кой е най-важният Ви проект?

– Наш приоритет е изграждането на минералния водопровод от Бързия до Берковица. За него си осигурихме 1 млн. лв. Получихме и помощ от държавата. Този водопровод ще даде тласък на туризма, тъй като лековитата вода от извора в Бързия ще влезе и в хотелите и заведенията. Ще се изгради и голям балнеологичен и СПА център.

– А останалите?

– Успяхме да направим ремонт на общинската пътна мрежа, в който вложихме 7 млн. лв. Обновихме 14 км междуселски пътища: Гаганица – Черешовица, Берковица – Котеновци, Бързия – Ягодово, Замфирово – Боровци, Слатина – Черкаски. Подменихме водопроводите по няколко улици: „Здравец”, „Заряница”, „Даме Груев”, „Бук”. По някои от тези улици изградихме и канализация, каквато досега нямаше. Подменихме водопроводи в селата Боровци, Слатина, Замфирово.

– Продължава ли обновлението на обществените сгради?

– Да. Направихме ремонт на покрива на детските ясли в Берковица и на детска градина в Бързия, ремонтирахме и основното училище в селото. Изградихме спортна площадка в III основно училище, обновихме сградата на пенсионерския клуб. Със собствени средства модернизирахме сградата на бъдещия ни културен център „Йордан Радичков”.

– На какво ниво е санирането на сгради по Националната програма за енергийна ефективност?

– Берковица е първата община в област Монтана, която сключи договори и санира няколко многофамилни жилищни сгради. Обновяването продължава. Избрали сме изпълнители и сме сключили договори за саниране на сградите на полицията и няколко жилищни многофамилни блока. Средствата за тях са от Оперативната програма „Региони в растеж”. Продължаваме процедурите по избор на изпълнител за саниране на сградите на общинската администрация за 1 млн. лв., на читалище „Иван Вазов” – за 1,5 млн. лв., на детската градина „Звънче” – за 453 000 лв., на жилищни сгради по улица „Александровска”, „Николаевска”, „Шабовица” „Добруджа”, бул. „Мрамор”.

Вложихме немалко средства за ново оборудване на читалището, на дневния център в ж.к „Изгрев”. Изпълнихме и други, по-малки проекти, финансирани от ПУДОС, и т.н.

– Освен по сградите за саниране по какви други обекти ще се работи тази пролет?

– Започваме изграждането на минералния водопровод. Приключи процедурата за избор на изпълнител, през пролетта работата стартира. Осигурено е съфинансиране в размер на 520 000 лв. В момента информираме бизнеса и гражданите за процедурите за ползването на минералната вода, проектираме изграждане на обществена минерална чешма. Тя ще бъде в района на парка „Свети Георги”.

– Туризмът остава ли приоритет на общината?

– Да, защото Берковица има природните дадености на известния курорт Карлови Вари, но все още не ги използваме пълноценно. Преди години общината разработи проект за изграждане на ски зона под връх Ком, но работата напредва много бавно. Берковица може да се превърне в оживен зимен център. През този сезон още с първия сняг всички хижи под върха се пълнеха със скиори. Наш партньор в проекта е строителната компания „Главболгарстрой”. Не можахме да постигнем ускоряване на изпълнението на първия етап от проекта. В момента имаме проблем със заплащане на компенсаторното залесяване. Задействахме процедура за отделяне на част от имот за паркинг и т.н. Стартира и изпълнението на програма за подобряване на състоянието на лесопарк „Калето” – маркиране на разкопките – това е римската част на Берковица, обособяване на експозиция, изграждане на открита сцена, на кътове за отдих. На „Калето” ще имаме екскурзовод, който ще разказва на туристите за тази част от нашата история. Очакваме одобрение и финансиране от Трансграничната програма Интеррег – Румъния – България на съвместен с румънски партньор проект, наречен „Пътешествие”. Общината участва във всички туристически борси и изложения у нас. Рекламираме се като туристическа дестинация и това е една от възможностите за развитие на града. За популяризирането на Берковица продължаваме да организираме три големи културни прояви – международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки”, фолклорния фестивал „Балканът пее и танцува” с участници от цялата страна и новия ни фестивал „Надсвирване с духови музики”. Освен това работим и по други проекти, предимно социални.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си