Навигатор Home » Интервю » Инж. Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина: И в малкия град може да се живее добре и интересно

Инж. Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина: И в малкия град може да се живее добре и интересно 

Инж. Иво Цветков е роден през 1966 г. в Бяла Слатина. Завършил е местната гимназия „Васил Левски” и Академията на МВР със специалност „Инженер по противопожарна техника и безопасност”. Има и гражданска специалност - строителен инженер по водоснабдяване и канализация. До 2011 г. е бил началник на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Бяла Слатина. През 2011-а е избран за кмет на града. През 2015 г. печели нов мандат и продължава да управлява общината.

Възобновяваме всичко, което поражда привързаност към родното място

Разговаря

Поли ВАСИЛЕВА

– Г-н Цветков, как се живее в Бяла Слатина – малък град на пътя между Враца и Плевен?

– В Бяла Слатина се живее интересно. Градът се намира сред плодородна равнина, но не е селски. През последните години се стремим да го превърнем в модерен европейски град. Това, че е малък, няма никакво значение за живота в него. И в такъв град може да се живее добре и интересно. Общината се стреми да го направи такъв. Затова използваме и някои характерни само за нас идеи и инициативи.

– Например?

– Възродихме един стар символ на града. „Китката” бе любимото място на млади и стари. Намираше се в местността Агино бранище, в което имаше 15 дървета от изчезващия вид космат дъб. Отдалече те имаха вид на голямо кичесто дърво. Стари хора разказваха, че са повече от 300 години. Няма местен човек, който да не минаваше от там след дълго отсъствие от града. Обичано бе това място. То бе държавна гора, от 2003 г. със статут на защитена територия, тъй като имаше забележителен ландшафт. Обиталище бе на застрашени, редки и уязвими растителни видове. Но през 2009-а градът осъмна с ужасяващата новина, че „Китката” вече я няма. Дърветата са били отрязани от роми. Опустошителната сеч попари всички ни. Общината реши обаче да възстановим този символ на града. Защото какво е Бяла Слатина без „Китката”?

С решение на Общинския съвет намерихме и обявихме за подобен естествен символ на града подобно място. В лесопарка край града имаме 8 дървета с поглед отдалеч като китка. Те са на над 70-80 години и те станаха нашият възроден символ. Облагородихме парка, поставихме малък знак, имаме и видеонаблюдение. Така възстановихме мястото, което ни свързва с родния град. Преди дни открихме и нов информационно-монументален входен знак на града. Той представя Бяла Слатина като 103-годишен град. Цифрата на историята ни ще се сменя всяка година.

– Бяла Слатина първа във Врачанско изпълни голям проект за обновление на водния цикъл. Какво постигнахте с него?

– Общината приключи в срок изпълнението на проекта за обновление на водния цикъл със стойност 18 млн. лв. Това е първият изпълнен воден проект във Врачанска област. Със средства от програмата „Околна среда” подменихме една четвърт от водоснабдителната мрежа – 10 км, част от канализационната, изградихме довеждащи колектори до пречиствателната станция за отпадни води. Само тя ни струва 6-7 млн. лв. След това с още два по-малки проекта подменихме водопроводите и по други основни участъци, дълги по 2–3 км. Не можем да подменим водоснабдителната мрежа на целия град. Но по най-важните участъци го направихме. Това означава по-добро и безаварийно снабдяване с чиста вода. Такава среда привлича и инвеститори. Подменихме водопроводите и на 4 села – Търнак, Габаре, Попица и Галиче, общо 70 километра.

14-Biala-Slatina_znak

Новият монумент на входа на Бяла Слатина посреща гостите на града

Изпълнихме и друг европейски проект с финансиране от фонд „Солидарност”. Обновихме засегнати от наводнението през 2014 г. участъци – възстановихме водопроводите и канализацията, направихме нови настилки и тротоари. С проекти по програма „Красива България” модернизирахме общинската болница. Миналата година основен ремонт бе направен на детското и рентгеновото отделение. Тази година кандидатствахме пак с такъв проект, но не спечелихме. Въпреки това парите, отделени от общината за него, ще бъдат вложени за продължаване на обновлението.

– Наскоро открихте и обновени блокове по Националната програма за енергийна ефективност. Как тази програма бе приета в града и ще продължи ли приложението й?

– Да, открихме 5 такива блока, чието обновление започна преди повече от година. Пред завършване е шести. „Сребреня” – 2, „Калоян” – 3, „Пионер”, „Подем” – 2 и 3 и „Сладница” – 3 вече изглеждат по нов начин. Хората са много доволни, защото жилищата им станаха по-модерни, уютни, а и ще плащат по-малки сметки за отопление. Те променят и облика на града. Това са половината от допустимите по програмата сгради. Вече имаме подписан договор, но още не сме започнали строителните дейности за саниране на сградата на професионалната ни гимназия. Санирането ще продължи и през тази година. Четири сдружения чакат сключването на договори с Българска банка за развитие. Изобщо санирането е един доста дълъг процес – сдружаването е трудно по редица причини, а и тръжните процедури, които общината трябва да провежда – също.

– Какво предвиждате да направите с парите от общинския бюджет?

– Предвиждаме 224 166 лв. да вложим в ремонт на улици, алеи, паркинги. Ще бъде направено асфалтиране на износени пътни участъци, ще засипем с трошен камък други улици. Предвиждаме също полагане на бетон, шпакловане и боядисване на обществени сгради. Обявили сме обществена поръчка за избор на изпълнител на строителните дейности. В Бяла Слатина от 2012 г. работи обществен съвет, в който участват хора с успешен бизнес, с добро обществено положение. С неговите идеи, мнения и предложния предприемаме редица инициативи, които са полезни за града. Той решава и за кои проекти да търсим финансиране. Това също е в основата на нашия напредък.

 

 

Добавете коментар