Навигатор Home » Интервю » Инж. Дилян Млъзев – кмет на град Елена: Туризмът и екологичното производство са водещи отрасли за нас

Инж. Дилян Млъзев – кмет на град Елена: Туризмът и екологичното производство са водещи отрасли за нас 

Инж. Дилян Млъзев е роден в Русе през 1969 година. Тук завършва висше образование със специалност „Компютърни системи и мрежи”. Първият му мандат като кмет на Елена - градът, в който дълги години живее, е в периода 1999-2003 г. Отново заема кметското място от 2011 година.

Планинският град е прекрасно място за хора, които ценят природата и спокойния живот

Разговаря

Лилия ЛОЗАНОВА

– Инж. Млъзев, как се представи община Елена на Международната туристическа борса „Ваканция СПА ЕКСПО“?

– За поредна година община Елена нае голям щанд от 12 кв. м. Асортиментът на предлаганите местни деликатеси беше още по-богат и изобилен. Успяхме да впечатлим екипа на служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на туризма в служебното правителство Стела Балтова. Делегацията беше почерпена с вкусни еленски деликатеси. На служебния премиер бе подарен сувенир, изработен от местния грънчар Валентин Димитров.

Всеки желаещ имаше възможност да опита от всичко – еленска сливова ракия, вино от бутикова винарна „Марян“, новия натурален сок „Дивус“, от прочутия еленски бут, сирене, кашкавал и мляко от еленската мандра, мед от пчеларско дружество „Пчела” и от пчелна ферма „Стефанови“, с. Раювци. Интерес предизвикаха екологично чистите сушени арония и сливи, сокът от тях, както и сушените гъби, билки, орехи и плодове.

В рамките на съвместен проект за устойчивост с градовете Лясковец и Златарица имаме намерение да промотираме туристическия потенциал на Елена на специализирани изложения в страната и чужбина, както и да подготвим статии за румънски медии.

– Има ли инвестиционен интерес в посочените сфери – туризъм и екоземеделие?

– Туризмът, екологосъобразното земеделско производство и преработващата промишленост се очертават като приоритетни сфери за развитието на Елена. Към нашия град се ориентират хора, които ценят красотата на природата, спокойствието и здравословния начин на живот.

Категоризираната леглова база в общината включва над 1500 места. За съжаление събираемостта на заложените 10-12 хил. лв. приходи от туристически данък е само 40%. Разчитаме на съвестта на собствениците на туристически обекти, като се опитваме да увеличим събираемостта чрез конструктивен диалог, но засега не срещаме разбиране.

Има добри новини по отношение на другите две сфери в местната икономика. Вече са заявени инвестиционни намерения за изграждане на нова свинеферма, както и за преработвателно предприятие, което ще работи с мляно месо. Разположението на Елена е такова, че не можем да очакваме концентриране на логистични бази.

– Какви проекти сте подготвили с цел подобряване на живота в общината?

– Вниманието ни е насочено към т.нар. „меки мерки”, свързани със социалните дейности, заетостта, хората в неравностойно положение. Кандидатстваме с проект по схемата „Активно включване” на програма „Развитие на човешките ресурси”, който предвижда откриване на места за лични асистенти. Разбрахме, че предложението ни е преминало успешно първата фаза на оценяване.

Пред Държавен фонд „Земеделие” сме внесли два проекта, за които също очакваме резултати. Единият е за повишаване енергийната ефективност на СОУ „Иван Момчилов” в града. Учебното заведение има крещяща нужда от въвеждането на подобни мерки, защото сградата е голяма и отоплителната й система е трудна за поддръжка. Проектът е за 1 млн. евро, като са предвидени саниране, подмяна на отоплителната инсталация и др.

Вторият проект е на стойност близо 3 млн. евро и е за рехабилитация на близо 18,6 км общинска пътна мрежа. Той предвижда реконструкция на отсечките Елена – Багалевци – Тодювци и Чакали – Паници. Предвиден за ремонт е и участъкът Мийковци – Игнатовци. По трасетата са правени частични ремонти през годините, но цялостна реконструкция не е правена поне от 30 години.

– Като община, ориентирана към туризма, предвиждате ли други дейности за подобряване на инфраструктурата?

– 880 хил. лв. са предвидени по инвестиционната програма на община Елена за ремонт на улиците „Крайбрежна”, „Г.С.Раковски”, „Оборище”, „Стара планина” и други в балканския град. Включени са и улици в махалите Синджирци и Клъжевци, както и в селата Майско и Константин. Сред тях има участъци, които никога не са виждали асфалт. Ремонтите са необходими, защото се намираме в планински район с труден терен. Добрата инфраструктура е условие за развитието на туризма в района.

Как е организирано здравеопазването, което често е проблем за отдалечените и планинските райони?

– За съжаление, сградата на болницата в Елена отскоро е обявена за продажба. Целият сграден фонд на търговското дружество МБАЛ „Д-р Димитър Моллов“, което е в ликвидация, е сложено на тезгяха, като началната тръжна цена е 1 милион лева.

Приблизително толкова са задълженията на лечебното заведение без лихвите, като основните кредитори са НАП, доставчици на лекарства и други консумативи, както и за възнаграждения на медицинския персонал. Сградата на бившата болница е модерна и запазена. В нея са настанени хоспис с капацитет 25 души, Спешна помощ, медицински център, както и кабинетите на общопрактикуващи лекари.
Община Елена е съсобственик с МБАЛ. На следващ етап е предвидена процедура, при която мажоритарният собственик е длъжен да предложи първо на кметската управа да изкупи сградата или обособени части от нея. Това е и вариантът за запазване на действащия хоспис, който работи много добре и предоставя медицински услуги, които са търсени от пациенти от цялата област.

Надявам се сградата да бъде купена от инвеститор, който да запази предназначението й, да я превърне в модерен рехабилитационен център или дом за стари хора, за климатолечение.

Междувременно по проект на Министерството на здравеопазването се подготвя настаняването на Спешна помощ в нова сграда.

– Община Елена придоби популярност с празника на еленския бут. Заложили ли сте средства за нови културни и спортни събития, които да привличат туристи.
– В новия бюджет сме предвидили около 50 000 лв. за събития от културния и спортния календар през 2017 г. Те се провеждат традиционно – затова жителите и гостите на града ги очакват. За нови културни събития трудно се намират средства. Заложили сме т. г. 5% увеличение на средствата за културни и спортни прояви.

С най-голям дял са майските празници и празникът на еленския бут, който ще се проведе през октомври. Акцент през тази година са отбелязването на 140 г. от боевете край град Елена и село Марян по време на Руско-турската освободителна война. В инвестиционната програма сме предвидили средства за ремонт на паметниците, свързани с тези събития, като единият монумент се намира в западния край на града, а другият е в местността Дъбравата край село Марян. Казашкият съюз и Ротари клуб в Елена ще се включат като съорганизатори на възпоменателните празници. През юни предстои четвъртия празник на меда и пчеларството „Медена седянка по еленски”. През април е вторият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят” в рамките на Европейските дни на занаятите. В програмата са включени и 16 традиционни събора на населените места в общината.

Добавете коментар