Навигатор Home » Новини » Инвестиция от над 320 млн. лв. в железопътната инфраструктура

Инвестиция от над 320 млн. лв. в железопътната инфраструктура 

Влаковете до Бургас вече ще пътуват със 130-160 км/час

Катя ТОДОРОВА

Между Стара Загора и Бургас влаковете вече ще се движат със 130-160 км/час, което позволява разстоянието от 192 км да се изминава за по-малко от час и половина. Това стана възможно благодарение на пусната наскоро в експлоатация модернизираната жп линия. Преди това средната скорост по трасето бе 60 км/час. Предстои да се оптимизират графиците на бързите влакове към морето и те да спират само на основните гари и по този начин времето за пътуване да се съкрати още повече.

Общата стойност на проекта за пълното обновяване на трасето от Стара Загора до Бургас е над 320 млн. лв. без ДДС, като работата по него продължи над 5 години. Средствата бяха осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ в предишния програмен период на ЕС.

Предстои втора фаза на проекта, включваща обновяване на линията от Пловдив до Стара Загора. Плановете са модернизацията на участъка да приключи до 2020-2021 г., с което цялото направление от българо-сръбската граница през София и Пловдив към Бургас и турска граница да бъде напълно модернизирано.

Железопътна линия ще свързва гарата и летището в Бургас, а в бъдеще и Слънчев бряг, сочат още плановете на транспортното министерство. Идейният проект вече е готов, а през лятото ще започнат процедурите за избор на строител. Той ще трябва да изготви и техническите планове за изграждането на линията. За участъка от гара Бургас до Летище Сарафово ще се инвестират около 70 млн. лв., които се дават по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ). Плановете са строителството да започне през следващата година и да завърши до 2020 г. Отсечката до Слънчев бряг обаче не е включена в оперативната програма, затова за нея се търсят възможности за финансиране с публично-частно партньорство.

 

Добавете коментар