Инвестиции за милиони в храмове и манастири през 2018-а

Ремонтите и реставрацията се финансират от Програмата за развитие на селските райони, трансгранични проекти и дарители

0
Поли ВАСИЛЕВА

Близо 56 проекта за реставрация, ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение бяха стартирани за изпълнение през 2018 г. Бройката не е особено голяма предвид факта, че над 10 000 храма фигурират в регистъра на вероизповеданията в България. От тях 8000 са православни църкви, както и католически, а останалите са синагоги, джамии и други молитвени обекти. Състоянието на много от духовните религиозни средища в страната е лошо, а ремонтите и поддръжката им изискват средства, които повечето общини нямат. Основен инструмент за финансиране и през изминаващата година остана Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По нея се предвиждат средства не само за общински проекти, но и за ремонти на църкви. Близо 18 млн. лв. бе отпуснатото финансово подпомагане по подмярка 7.6 от ПРСР 2014-2020 г. Успелите да достигнат до пари от Брюксел вложиха и средства от дарители, за да подобрят състоянието на храмове и манастири. Най-видими се очертават резултатите в Монтана, където са инвестирани пари и от трансграничната програма „Интеррег” – България – Сърбия.

Приключи възстановяването на раннохристиянската базилика от четвърти век, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Тя се намира до античната крепост „Монтанезиум” и двете образуват нов туристически обект. Свързани са с 60-метров пешеходен мост, от който туристите могат да разглеждат базиликата от всички страни и след това да преминават в крепостта.

Възстановяването е станало по проекта на общината „Консервация, ревитализация и изложба на раннохристиянска базилика и средновековна крепост”, финансиран от трансграничната програма „Интеррег” – България – Сърбия. Партньор на общината в Монтана е общината в сръбския град Пирот.

Базиликата оживя с изграждането на стени с височина до 2,80 м и оформянето на розов под, какъвто е имала оригиналната. Надзиждането е извършено от опитни майстори под наблюдението на археолога Валери Стоичков. Строителният материал са камъни от река Огоста и кремъчно-варовикови плочи от кариера до с. Владимирово. Със същите преди векове е била изградена и самата базилика. Стойността на проекта е 505 263 евро. С част от средствата е възстановена крепост в местността Кале в сръбския град.

Базиликата в Монтана е открита през 1968 г., но е останала недопроучена. Усилията на археолозите години наред са били насочени към разкриване, а след това и възстановяване на античната крепост „Монтанезиум”. През 2010 г. екип под ръководството на доц. Гергана Кабакчиева от Националния институт по археология при БАН установи, че базиликата лежи върху стар античен храм. Изградена е в сирийски стил – трикорабна с вградена в източната и стена полукръгла абсида. На изток е завършвала с гладка фасада по ориенталски образец. Наосът й е трикорабен като северният кораб е по-тесен от южния. Имала е квадратни стълбове от тухли, а подът е настлан с хоросан с розов цвят. По разкритите части на базиликата е имало силни следи от пожар.

Разкритията на екипа на Гергана Кабакчиева дават представа не само за архитектурата, но и за историята на базиликата. По време на разкопките археолозите се натъкват на мраморна римска статуя на жена. Височината й е 1,43 м. Тя е била поставена на стъпало към вътрешността на храма. Вероятно тогава е била унищожена главата и долната част на крайниците. При разкопките са намерени и 11 монети и керамика от три периода. Установено е, че базиликата е строена по времето на император Константин Велики и е съществувала до ранното Средновековие.

С възстановяването й общината в Монтана се надява в града да дойдат повече туристи, които да я разгледат заедно с античната крепост. Така, както през римско време аристократки от Рим са идвали да се черкуват в нея.

ВЯРА

Двама митрополити отслужиха първа литургия в новата църква „Свети Дух” в Монтана

Видинският митрополит Даниил и Врачанският митрополит Григорий отслужиха първата литургия в криптата на новостроящия се храм „Свети Дух” в Монтана. Това е първото голямо богослужение, което събра вярващите в почти завършената църква и преди нейното освещаване. Изграждането на храма започна през 2007 година. Досега в него са инвестирани 3 100 000 лева само от общинския бюджет. След посещение на премиера Бойко Борисов в храма кабинетът даде 1 млн. лв. за доизграждане. Църквата има площ от 1088 кв. м и три нива – крипта, молитвена зала и място за църковен хор. В залата могат да се съберат 600 богомолци. Камбанарията е разположена на метри от храма. Петте камбани са изработени в работилница в Пловдив. Задвижват се с автоматично устройство. Най-голямата тежи половин тон, а най-малката – 60 кг. Височината на камбанарията е 23 метра.

В момента по огромната сграда се извършват довършителни строителни работи, започнало е и вътрешното изографисване. Няма съмнение – храмът е пред завършване и скоро ще бъде отворен за богомолци. В него на една служба ще могат да се събират по 600 души. Максимум до година всичките 23 села на община Монтана ще имат свои православни храмове, съобщи кметът Златко Живков.

Изографисва се и новият храм в село Трифоново. Предстои художниците да влязат и в новопостроената църква на село Войници. В груб строеж е завършен и храмът в село Долна Рикса – единственото село, което досега е нямало църква. Заедно с изграждането на новите храмове се ремонтират и старите в селата Смоляновци, Сумер и Николово. Средствата са от бюджета на общината и от Дирекцията по вероизповеданията при МС.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си