Навигатор Home » На фокус » Инвеститори се обявиха срещу честата смяна на правилата за строителство и проектиране

Инвеститори се обявиха срещу честата смяна на правилата за строителство и проектиране 

12-13-2

Реституцията на терени и комуникацията с електро и ВиК монополистите са сред най-големите им проблеми

Катя КОСТОВА

Липсата на предвидимост и почти непрекъсната смяна на правилата за строителство и проектиране отблъсква и тормози инвеститорите. Това бе един от дискутираните проблеми на строително-инвестиционен форум в София.

Предприемачите нямат яснота колко време ще им отнемат разрешителните, колко време ще им отнеме приемането на подробен устройствен план, обясни инвестиционният директор на Arco real estate Иван Мишев на главния архитект на столицата Здравко Здравков, който също взе участие в събитието.

„Този проблем с подробен устройствен план стои с бившите земеделски имоти, които са реституирани, без да се отчете придадената им стойност, че вече са урбанизирани. За тях трябва да бъде изработен ПУП, за да станат пригодни. Столична община, нито която и да е друга община не носи вина, че реституцията се проведе по този начин”, отвърна му арх. Здравков. Според него протестите в града са следствие именно на това връщане на имоти. Другият такъв проблем е неотчуждените улици. „Инвеститорите искат прекалено големи суми за тези парченца от имоти. Така стана и със сградата на Би Ти Ви, където инвеститорът поиска 300 хил. лв.”, обясни още арх. Здравко Здравков.

„Огромна пречка пред строителите е и комуникацията с монополистите ЧЕЗ и „Софийска вода – продължи да назовава проблемите на предприемачите Иван Мишев. – Няма описание стъпка по стъпка през какво минава инвеститорът, за да си докара ток или вода до обекта. Тези фирми – ЧЕЗ и „Софийска вода”, са затворени общества и никой не обяснява как и откъде ще си включиш обекта. Такса присъединяване защо се плаща, след като за електромери се плаща, за трафопост се плаща, за кабели се плаща? Става въпрос за стотици хиляди левове”, заяви Мишев.

Според него проблемите с презастрояването на столицата идват от абсурдния текст в Закона за устройство на територията, че на ъглов парцел няма ограничение във височината. „По подробен устройствен план има начертани нови улици в частни парцели. Защо след като влезе в сила, това нещо да не се счита за улица? Нека се ползва като улица, а общината и собственикът да си преговарят колкото си искат, а не собственикът да слага огради и бариери”, отбеляза като проблем Мишев.

12-13_Sofia_Zdravkov.

В много от най-атрактивните за инвеститорите южни квартали на София улиците са само на книга

„Оградите искахме да ги забраним, но парламентът реши, че това е върховна изява на правото на собственост, а ограда се слага по-лесно от табела. За улиците са нужни законодателни решения за придобиване на имотите от страна на общините. Те ограждат и рекетират всички останали собственици и общината”, каза главният архитект на София. Той даде пример с Френския лицей, който така превръща улица в паркинг. „Собствениците не са ентусиазирани да си даряват парченцата от имотите за улици. Същият проблем стои с терените за озеленяване, хората натискат те да бъдат отчуждавани бързо. Придобиваме ги на 100 евро на квадрат минимум”, разказа още арх. Здравков. Той определи и като абсурдна възможността едно обжалване за конкретен имот да събори в съда целия ПУП на район.

Георги Павлов от „Адрес недвижими имоти” каза, че трябва да се инвестират стотици милиони в отчуждаване, но и хората са прави да не са готови да платят за това. „Трябва да се повишават данъците, които събират общините. Когато гражданите виждат, че се реализират идеите за по-добра среда, те ще подкрепят това”, смята брокерът. И даде идея на арх. Здравков да изгради красива обществена сграда в София. „Постройте най-красивото училище в София! Второто нещо е да построите един огромен парк”, посъветва той главния архитект на столицата.

„Не трябва да се смесват инвестиционните намерения с политики! Има норми и срокове и това трябва да се спази”, обясни Коста Андреев от „Гаранти Коза”. Компанията все още не може да осъществи проектите си в „Младост” заради районната кметица Десислава Иванчева.

Инвеститорите в строителството събират подписка срещу нея, защото реално там всичко е спряно, стана ясно още на дискусията.

Арх. Емил Сардарев от Камарата на архитектите пък посъветва заедно с редакцията на Закона за застрояване на столицата да се промени и Общият устройствен план на града. Той смята, че 125 м е значителна височина, а в София 35-етажни сгради са много малко. Според архитекта за ъгловите парцели трябва да бъде въведено ограничение да не са повече от 2 пъти от височината на околните.

ПРОГНОЗА

Очаква се криза на имотния пазар до 2-3 години

На имотния пазар в София след 2-3 години може да се очаква криза, прогнозира по време на дискусията главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Той припомни, че цените дори в комплекси като „Дружба” и „Овча купел” гонят 1000 евро на квадрат заради развитието на метрото там. „Надявам се сривът да не е голям, но ще има успокоение на пазара“, подчерта арх. Здравков. В подкрепа на твърдението си той се позова на статистиката, според която от 7 млн. население на България сега 1,3 млн. души живеят трайно в София. Според него след 10-20 години една четвърт от българските граждани ще обитават столицата.

12-13_Sofia_Zdravkov---2---KARE_1

В „Овча купел” заради строежа на метрото нови и стари апартаменти поскъпват

От 2015 г. имаме един ръст на строителството, защото само София, Бургас, Пловдив и Варна запазиха устойчивост на цените”, отбеляза още арх. Здравков. По думите му, инвеститорите са си взели поука от предната криза. Повишаването на изискванията за енергийна ефективност, за общите части, за гаражите подобрява качеството на имотите. Разчитам на бизнеса да гледа в по-далечен период, а не следващите 2-3 години да се надяват да продадат всичко”, заяви арх. Здравков.

Според него правилната инвестиция не може да се осъществи без развитието на градския транспорт. Започваме с анализ на липсващите функции в определени територии. Целта е придвижванията в града да намалеят. Нужни са мултифункционални комплекси, в които да има офис площи, места за живеене, така че поне единият от родителите да се придвижва в рамките на комплекса. Ежедневните придвижвания са проблем и предизвикват огромен паразитен трафик”, смята още главният архитект на столицата.

Зам.-министър Валентин Йовев:

Новата жилищна стратегия готова до месец  

12-13_YovevДо края на ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще е готово с новата Национална жилищна стратегия до 2030 г. На базата на анализ и проучвания за състоянието и потребностите ще бъде разработен нов модел на българската жилищна система, в който да се намери решение на проблемите с остарелия и неподдържан жилищен фонд, риска от конструктивни проблеми в част от сградите, високата енергоемкост, ниския комфорт и нездравословните условия на обитаване. Това съобщи зам.-министър Валентин Йовев. Стратегията ще включва и целите на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтересованите страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектор.

До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта на цялата страна и това е един от приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, увери зам.-министърът.

12-13-IOVEV-NEWРаботи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т.нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи, поясни министърът. По думите му, сред основните задачи в тази насока е и надграждането на кадастралните карти със специализирани карти за редица територии в страната, като например за свлачищните райони. „Такива са картите по Черноморското крайбрежие, които вече направихме”, каза Йовев и подчерта, че със специализираните карти гражданите ще имат достъп до повече допълнителна информация. Валентин Йовев призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение на електронния достъп до услуги за гражданите, давайки за пример електронната и общодостъпната вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той съобщи още, че вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на граждани с кадастрална информация за улеснение на населението и бизнеса. По време на форума заместник регионалният министър потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове. „Само за тази година, от месец май до октомври, са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на 1 036 345 лв.“, обясни Йовев.

КАЗУС

Общински съветници спасиха зелена площ в район „Изгрев“12-13--GRADINKA

Съветниците от Столичния общински съвет разрешиха казус, свързан със застрояване на зелена площ в столицата. Става дума за терен от 993 кв.м, който се намира между два жилищни блока в близост до Борисовата градина и е частна собственост. Според действащия общ устройствен план от 2009 г. парцелът е в зона за озеленяване, но след обжалване от собственика през 2011-а Административен съд – София връща стар подробен устройствен план за терена, според който той е за жилищно строителство. Хората от район „Изгрев” тръгнаха на протести за спасяване на градинката на улица „Незабравка”. На последното заседание на Столичния общински съвет съветниците решиха категорично, че там няма да се строи и пространството ще остане зелена площ. Собственикът на спорния парцел го дари на общината, като получи терен в друга зона, където може да изпълни инвестиционните си намерения за жилищно строителство. Така съществуващата зелена площ на ул. „Незабравка“ е запазена. Това се случи след доклад на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера и председателя на Комисията по екология Лорита Радева (ГЕРБ). С този си акт съветниците показаха, че има варианти да бъде чут гласът на гражданите и казусът да бъде решен в посока запазването на зелената площ между блоковете.

 

Добавете коментар