15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Над 80% от строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти” е завършено

Обектът „Граничен контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти” и подходен път” към момента е завършен на над 80%. Не следва да има притеснения относно приключването на проекта, тъй като финансирането е изцяло подсигурено – около 3 млн. лв. са от Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България, 2014-2020“, а финансирането до 18 млн. лв. е осигурено от държавния бюджет. Тези средства са по сметките на Областна администрация Смолян. Така че от гледна точка на финансиране, не следва да има притеснения за завършването на обекта, каза областният управител Недялко Славов при посещението си на ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Той бе на инспекция заедно с инж. Стефан Соколов, представляващ изпълнителя на строително-монтажните работи ОБЕДИНЕНИЕ „ПАРТНЬОРИ – КСАНТИ“.

Обектът се състои от два подобекта (Път II-86 и ГКПП) разположени на територия с обща площ от 76 дка. В нея са включени 33 дка – територия за изграждане на подходния път; 37 дка за площадка на ГКПП, със средни размери 370х100 м; 6 дка площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура.

Подходният път в участък от км 134+000 до км 134+660 е с ширина 10 м и включва две ленти за движение в посока Гърция и една в посока България, както и банкети по 1,5 м.

В участъка от км 134+660 до км 135+066 – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки „входящи” и „изходящи”. Общата средна ширина е по 25 м в посока, като включва асфалтовите ленти и островните тротоари.

На площадката за ГКПП се разполагат и двуетажна административна сграда с разгъната площ 890 кв. м, където са разположени административна част за ГД ”Гранична полиция”, административна част за Агенция „Митници” и свързваща част; двойни кабини за гръцки и български гранични служители, кабини за митнически контрол и по една двойна кабина-пропуск в двата края на площадката и др.

Площадката за допълващи дейности и техническа инфраструктура включва подземен резервоар за вода и противопожарни нужди с помпена станция, трафопост и дизел агрегат, изгребна яма, стълба с пасарелка, паркинг за българските служители.

Предстои завършването на части – Архитектура, Електрическа, ВиК, ОВиК, Пожарна безопасност, Ограничителни системи, знаци и маркировка, Паркоустройство, Оборудване и обзавеждане.

Прогнозният срок за завършване на обекта е до края на юни тази година.

Related Articles

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ