Инвестират над 25 млн. лв. за обновяване на 6 гари

0
Фасадата на гара Подуяне ще бъде запазена в автентичния си вид

В обновяването на 6 гари – 3 в София и още толкова в Южна България, ще бъдат инвестирани 25,5 млн. лв., сочат плановете на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Ще се работи на Подуяне, Искър и Казичене в столицата и в Стара Загора, Нова Загора и Карнобат.

За софийските гари ще бъдат изхарчени 5,5 млн. лв., като средствата се отпускат по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ). Работата в столицата ще започне още до края на април. Крайният срок на изпълнение е година и половина.

Плановете са на всички гари да бъде направено конструктивно обследване, саниране, смяна на прозорци и обновяване на климатичните инсталации. Столичната Подуяне не е обявена за паметник на културата, но въпреки това се предлага да се запази автентичната фасада. За нея се планират още отделни укрепвания на конструкцията.

За основния ремонт на гарата в Стара Загора ще бъдат заделени около 13 млн. лв. Освен конструктивно обновяване на жп зданието ще бъдат обновени и подлезът, и първи перон. На гара Нова Загора ще се работи по две постройки. Плановете са строителството да започне в средата на следващата година, като дотогава трябва да бъдат проведени и търгове за изпълнители.

За обновяването на гара Карнобат се предвижда да бъдат инвестирани близо 6 млн. лв. Планира се ремонт на разпределителното здание и други сгради и кабини. Ще се направи и малка пречиствателна станция, защото засега няма пари за построяването на цялостна канализация в района. Работата трябва да тръгне в началото на 2018 г., като сега започва работата по документите за избор на изпълнители.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си