Навигатор Home » На фокус » Инвестираме поне 150 млн. лв. за председателството на ЕС през 2018-а

Инвестираме поне 150 млн. лв. за председателството на ЕС през 2018-а 

Преди края на септември зала 3 на НДК трябва да е изцяло реконструирана

Основната част от парите са за инфраструктура и ремонти на НДК, резиденция „Бояна“ и на бившия партиен дом

Катя КОСТОВА

Поне 150 млн. лв. (около 77 млн. евро) ще излезе на хазната председателството на България на ЕС показват предварителните разчети на правителството.

Общият бюджет за тригодишния период на подготовката е 150 млн. лв. – по 50 млн. лв. на година. Основните харчове обаче ще са през ключовата 2017 г. и има вариант планираните средства да се окажат недостатъчни.

Първият обект, за който ще трябва да се отпускат още пари, по всяка вероятност ще бъде ремонтът на НДК. По предварителни изчисления се смяташе, че сумата от 20 млн. лв. ще се окажат достатъчни. Причината е, че не навсякъде, където трябва да се обновява дворецът, работата е започнала. В същото време крайният срок на започналия преди около 2 месеца ремонт е изтеглен за 30 септември 2017 г. вместо за края на ноември, както се планираше. Именно това ускоряване може да надуе сметката.

Za-br-12----SN---2---NDK

Ремонтът на НДК може да излезе по-скъпо от предвиденото

Ресторанта „Скай плаза” го няма, а пространството е опразнено и с премахнати преградни стени в очакване на пълно преобразяване. Плановете предвиждат да бъдат ремонтирани и залите 4, 6, 7, 8, 9, 10, както и някогашната кухня-майка. Тя така и не е работила. Обновяване ще се прави на южния вход на сградата.

В част от помещенията ремонтите ще са пълни и ще включват смяна на всички повърхности (под, стени, таван) и цялата инженерна инфраструктура. В други зони ремонтът е козметичен. В част от залите и помещенията ще бъде подменена само инфраструктурата, но интериорът ще остане без промяна.

Целият ремонт на най-големия ни конгресен център трябва да протече на 3 етапа. Първият включва неголемите ремонти с подмяна на старите материали с нови. Вторият е основната реконструкция за нуждите на председателството, при която ще има съобразяване с изискванията на службите за сигурност и пожарна безопасност.

Един от проблемите на НДК е, че харчи изключително много енергия, при това много неефективно. Липсва опция да се климатизират само отделни части от сградата, без да се пуска цялата инсталация да работи. Третият етап на реконструкцията в общи линии е все още само на идейна фаза.

Za-br-12----SN---5---Graf--Ignatiev

Проектите за обновяване на столицата включват и ул. „Граф Игнатиев”

След завършване на ремонтите и обновяването на двореца той трябва да има „мастърплан” за цялостното му използване и управление в следващите десетилетия.

Друга емблематична част на София – резиденция „Бояна”, също ще бъде подложен на ремонт, който по първоначални сметки ще струва около 7,2 млн. лв. без ДДС. Работата в дом 2 на резиденцията трябва да завърши до 15 ноември.

Ще се подмени цялата дограма на сградата, а също и настилките, ВиК и електрическата инсталация. Целта е след обновяването дом 2 да харчи много по-малко енергия. Сградата е монолитна, със стоманобетонна носеща конструкция и тухлени стени. Има два сутерена, партер и 5 етажа и е завършена в началото на 1973 г. Първоначално бе планирано ремонтът да започне в началото на 2018 г., защото се очакваше да поемем председателството на Общността 6 месеца по-късно. След референдума във Великобритания за напускане на ЕС датата беше изместена с половин година по-рано. Така, според обявлението на поръчката, крайният срок за изпълнението на ремонта е 23 ноември.

Za-br-12----SN---1---Boyana

В дом 2 на резиденцията трябва да бъдат боядисани 16 000 кв. м стени и тавани и да бъдат изчистени 8000 кв. м мрамор

Първият търг, свързан с резиденция „Бояна”, беше за проектиране за 375 хил. лв. и поръчката беше обявена през лятото на миналата година. 4 фирми подадоха оферти, а за изпълнител – с цена от 312 хил. лв. – беше избрано обединението „Ен Ес Райс”, в което влизат софийските проектантски фирми „Ен Ес Проект” и „Фор Райс”.

Подадените оферти в търга за изпълнители бяха 11 – 7 обединения и 4 самостоятелни участника. Сред тя са големите „Главболгарстрой”, „Планекс” и „Енергоремонт холдинг”, които играха индивидуално. Четвъртата самостоятелна оферта е на „Монолит София”.

За изпълнител е избрано обединение с участници софийските фирми „Екса” и „Ф строй груп”. На второ място е класиран „Главболгарстрой”. Един от отстранените кандидати обаче обжалва решението на МС пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Za-br-12----SN---4---bul---Bulgaria

До края на годината ще бъде подменено и осветлението по бул. „България”, свързващ центъра с резиденция „Бояна”

Строително-монтажните работи включват: подмяна на приблизителна 4890 кв. м дограма в цялата сграда, смяната на около 2640 кв. м мокет и 275 кв. м паркет, облицовки от гранитогрес и фаянс на площ от 1437 кв. м и изчистване на над 8000 кв. м мрамор, направата на близо 2200 кв. м циментова замазка, доставка и монтаж на близо 1800 кв. м гипсокартон и топлоизолация, както и боядисването на над 16 000 квадрата стени и тавани.

Строежът на естакадата към терминал 2 върви с пълна сила

Строителството на автомобилната естакада, която трябва да свърже бул. „Брюксел” и ул. „Продан Таракчиев” и да осигури бързото преминаване на автомобилния трафик от и към терминал 2 на Летище София, върви с пълна сила. Тя е един от инфраструктурните обекти, които ще бъдат готови за председателството на страната ни на ЕС през първите 6 месеца на 2018 г. Работата по проекта тръгна през 2016 г., но разрешителното за строежа е от преди повече от 10 години. През 2014 г. обектът бе обявен за национален – първа категория, градска магистрала втори клас.

Мостът ще е с дължината 349 м с още 1100 м пътни връзки. Проектант е „Мостстрой” АД, който през 2009 г. актуализира проекта за връхната конструкция на естакадата. Предвидено е и изграждане на шумозащитната стена от двете страни на съоръжението.

Стойността на обекта е над 13 млн. лв. Изпълнител на проекта е „Брюксел 2015” ДЗЗД с основен партньор „ПСТ Груп” и партньор „Инфраструктурно строителство”.

Za-br-12----SN---6-kam-kare-1

Мостът ще с дължината 349 м с още 1100 м пътни връзки

Един от другите проекти, които ще улеснят придвижването в столицата по време на председателството на ЕС, е обновяването на ул. „Граф Игнатиев”. Планирани са и подмяна на пътната настилка и тротоарите в център, където сега се строят метростанциите от третия лъч на столичното метро. Ремонтите ще започнат през есента.

Плановете предвиждат и подмяната на осветлението по бул. „България”, който е най-пряката връзка между резиденция „Бояна”, парламента и НДК – местата, където ще се водят заседанията по време на председателството.

Столицата ще домакинства на 230 събития

Планираните към момента 230 събития са разделени в 4 категории – А, В, С и D, като за всяка категория е разписано кой носи отговорността като водеща институция за планирането и организацията им и кои други ведомства я подпомагат в процеса.

В категория А, в която попадат неформалните заседания на Съвета на ЕС и конференциите на ниво министри, се организират централизирано от Центъра за подготовка на председателството и Дирекция „Държавен протокол“ на МВнР. Ресорните министерства са отговорни за събитията от категория В, сред които са срещите на висши служители, неформалните срещи на подготвителните органи, семинари и конференции на експертно ниво. Категория С обхваща събитията от парламентарното измерение и те ще се организират съвместно с Народното събрание, а в категория D попадат всички останали работни събития, които се организират от ведомствата и организациите домакини.

Министрите, държавните и правителствените ръководители и придружаващите ги делегации се настаняват обичайно в 4- и 5-звездните хотели на София. Въпросните хотели ще преминат и през съответните проверки от службите за сигурност, за да бъдат одобрени. Засега е планирано използването на десетина хотела. Гостите от ЕС по време на председателството си поемат сами разноските за настаняването, а ангажиментът на страната домакин е само за резервирането на определена квота стаи.

Леките автомобили и микробусите за транспортиране на делегатите ще бъдат осигурени през Националната служба за охрана (НСО), а автобусният превоз е в отговорностите на Националния център за подготовката и провеждането на българското председателство.

Експерти от Брюксел ще ни помагат да наваксаме изоставането

Заради очертаващото се изоставане в подготовката за председателството на ЕС Брюксел ще изпрати свои експерти в София, за да ни помагат. Те ще останат в нашата страна около 8 месеца. Едновременно с това България ще командирова около 200 експерти в централата на ЕС да натрупат опит за организацията.

България работи в тясно сътрудничество с останалите държави в т.нар. „тройка“, включваща Естония и Австрия, като, освен общите приоритети по време на председателствата, се обсъждат и организационни детайли.

От Центъра за подготовката и провеждането на българското председателство си поставят целта до края на годината поне 60% от хората у нас да са наясно за смисъла и ползата от това България да поеме кормилото на Европа за първата половина на 2018 г. През 2015 г. знаещите за ползите са били едва 3%, а в края на 2016 г. – 30%. За целта е предвидена сериозна кампания (по обществена поръчка) с информационни материали и клипове.

Очакваме над 18 000 делегати от ЕС

България се очаква да бъде посетена в рамките на председателството ни на ЕС през първата половина на 2018 г. от повече от 18 000 делегати. Следващите месеци ще са решаващи в планирането на първото за страната ни лидерство на Общността.

До края на март предстои приемането на финансовата рамка за 2017 г., както и на комуникационната стратегия, а паралелно с това в действие е логистичната подготовка на всички събития: настаняването на делегациите в България, кетъринг услугите и транспортирането на гостите.

В резиденция „Бояна” засега не се планират срещи на министерско ниво, защото сградата е с по-малък капацитет и няма да може да поеме големи събития. Там обаче ще има разговори на експерти.

Предстои да бъде съставен стабилен календар на събитията, който зависи от редовните прояви в Брюксел, а повече яснота около конкретните дати и детайлите по програмата ще има през май-юни, което ще бъде от ключово значение, за да бъде планирано настаняването, изхранването и транспортирането на гостите.

Добавете коментар