Имотите остават най-стабилната инвестиция

0

Недвижимите имоти и земеделската земя са едни от най-предпочитаните активи на българите, сочат данни на pariteni.bg. Неслучайно те са на второ място по размер след депозитите в банките. Експерти предупреждават, че има доста митове, подводни камъни и детайли, които трябва да се следят при инвестиции в недвижимости.

Основен начини да печелим от имоти и земя:

Отдаване под наем /под аренда

Въпреки че жилища под наем могат да се намерят в повечето градове в България (и дори в някои села), най-големите и развити пазари на наеми са в София, Пловдив и Варна. Съществува разбиране, че недвижимите имоти носят около 10% доходност на година и се очаква един апартамент да може да се изплати за около 10 години.

С нарастването на цените на жилищните имоти през последните няколко години (което не се компенсира изцяло с растежа на наемите), средната брутна доходност за столицата и останалите големи градове е около 5%. Процентите варират между 4% и 6% за различните райони, типове строителство, големина на имотите и други фактори. Това означава, че един апартамент, например, се изплаща с наеми за около 20 години, а когато включим разходите като данъци, поддръжка, ремонти и други, средната нетна доходност ще стане между 4% и 5%.

Според изследване на Global Property Guide, столицата ни е на второ място по средна доходност от отдаване на имоти под наем. Ето кои градове влизат в топ 5 (данните са в USD):

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си