Има ли разминаване между законодателството и обществения интерес в градоустройството?

0

Арх. Мария Стефанова, председател на РК на КАБ – Русе:

Презастрояванията са плод на административни пропуски

8-9--STEFANOVA

Архитектурните и градоустройствените въпроси не могат да се решават само с писани правила. Имаше едно понятие – целесъобразност, което отпадна. Не е предмет на оценка, с нея не се занимават главните архитекти, експертните съвети. Законът определя допустимите параметри, максималните стойности. Но трябва да се прави оценка за самото място, а тя не е предвидена в законите. Не я правят и консултантските фирми, и другите органи. Нужен е този елемент на конкретност.

Сега градоустройствените закони са еднакви и за планинската, и за равнинната част на България. Затова се появиха презастрояванията.

Практиката и в Русе, и в други градове е изолирано решаване на нещата за даден имот. Не се отчитат бъдещите нужди, като изграждане на уличната мрежа, ширина на комуникационните връзки. Така се блокират потенциални възможности за инфраструктурата. А никой не събаря нова сграда, за да се реши един или друг проблем. В резултат на такива пропуски се появи един много актуален проблем – паркирането в градовете. Ресурсът от терени и в централната част, и в кварталите е изчерпан. Защото не е предвиден предварително.

Арх. Мария Хлебарова, председател на РК на КАБ – Габрово:

Вратички в нормативната база водят до сблъсък между идеите на инвеститорите и хората

8-9--Hlebarova

Градоустройството не е само закон, то е философия. А в нашите закони има вратички, които позволяват хем всичко да е законно, хем да се нарушава общественият интерес. У нас през предишните години понятието собственост нямаше значение. След това тя започна да се връща на парче, без съобразяване с градоустройствената философия. Това доведе до проблеми в начина на използването и до сблъсък между обществения и частния интерес. Последен пример е плажът „Корал”. Той бил продаден на чужди бизнесмени, които сега ограничават достъпа до него. Законът казва, че това не може да стане – т.е. това е пример за намерени вратички, за разминаване между закона, който се тълкува различно, и обществения интерес. Същият е случаят и със софийските небостъргачи.

В Италия се прави ландшафтен устройствен план, съобразен с природата, със съществуващата вече среда. Ние нямаме такава градоустройствена концепция. Общите устройствени планове бяха изготвени на юруш, имаше серия от обществени поръчки за тях. Сега се разбира, че те не удовлетворяват обществения интерес в бъдещото развитие. Докато не променим това, ще възникват конфликтите.

Арх. Чавдар Георгиев, член на РК на КАБ – Кюстендил:

Правова държава сме, наредбите са над всичко

8-9_Chavdar_Georgiev

България е правова държава и законът е над всичко. Ако има конфликти между законни обекти и обществен интерес, то водещ е законът. В такъв случай трябва да се докаже на протестиращите хора срещу едно или друго решение, че всичко е законно и те са длъжни да се съобразят с него.

Ако законът обаче дава възможност за нарушения, то тогава той трябва да се промени. Съществува хипотеза, че в сегашния ЗУТ има вратички. Нужен ни е нов, който да предотврати конфликти. Но той трябва да бъде направен без натиск от заинтересовани страни, от експерти.

Арх. Иван Бакалов, председател на РК на КАБ – Хасково:

Сегашният ЗУТ предизвиква конфликти

8-9bak

Известна е позицията на КАБ, че ЗУТ в сегашния си вид вече е ненужен, нуждаем се от нов закон за устройство на територията и от закон за строителството.

Сегашният ЗУТ предизвиква конфликти между интересите на собственика и на обществото. Затова ни е нужен нов, съобразен с европейските стандарти и изисквания, а неговото приложение да бъде задължително. С настоящия всичко може да се окаже законно, но не съвсем справедливо. Защото за дадено решение са използвани точно съществуващите вратички.

В Хасково нямаме такива проблеми, но е ясно, че по-малки конфликти има. Те зависят и от размерите на строителството, които при нас през последните години не са големи.

Семинар за инвестиционния процес в Германия

Камарата на архитектите в България има удоволствието8-9_Seminar да Ви покани на семинар на тема: „Задачи и отговорности на участниците в инвестиционния процес в Германия през фазите на създаване на строителни обекти“. Събитието ще се проведе на 6 юни 2018 г. (сряда) от 15.00 часа в сградата на Съюза на архитектите на ул. „Кракра“ № 11 (зала 2). Гост- лектор ще бъде инж. Габор Такач, инженер конструктор от Германия.

ЦЕНТРАЛЕН ДОМ НА АРХИТЕКТА

София, ул. „Кракра“ 11

ПРОГРАМА ЗА ЮНИ 2018

5 юни, зала 1, 10:00-14:30 ч. – БААИК организира семинар на тема: „Защита на личните данни“

6 юни, зала 1, 18:00-20:00 ч. – Откриване на изложба за глаголицата „В началото бе словото“ на Саша Тодорова и Илиян Михайлов

(Изложбата ще продължи до 15 юни)

7 юни зала 2, 17:30 ч. – Откриване на ретроспективна изложба – акварели на арх. Анна Танова по случай 95 години от рождението й. (Изложбата ще продължи до 20 юни)

8 юни, зала 2, 19:30-21:00 ч. – Концерт с камерна музика в изпълнение на Антони Данов

9 юни, зала 2, 18:30-20:30 ч. – Годишен концерт на музикалната школа при читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“

10 юни, зала 2, 18:00 ч. – Клавирен концерт на арх. Александър Асенов и ученици от школата на Заря Колева

14 юни, зала 2, 18:30-20:30 ч. – Клавирен концерт на музикална школа с ръководител Моника Янева

14 юни, зала 1, 18:30-20:30 ч. – Дамски артклуб „Роял“ организира за членовете си вечер на Република Южна Корея

15 юни, зала 2, 18:30-20:30 ч. – Годишен концерт на музикалната школа при читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“

15 юни, зала 1, 18:00-20:00 ч. – Доклад на Тодор Ялъмов на тема „Човекът и новата епоха“

16 юни, зала 2, 18:00-20:00 ч. – Представяне на стихосбирка – студио „ЕПОДЕ“

16 юни, зала 1, 15:00-17:00 ч. – Откриване на юбилейна изложба „15 години архитектурно бюро СИТИСКЕЙП АРХИТЕКТИ“

23 юни, зала 1, 11:00-13:00 ч. – Частно училище „Ерих Кестнер“ организира концерт с връчване на дипломи на абитуриенти

24 юни, зала 2, 11:00-13:00 ч. – Клавирен концерт на детска школа с ръководител Фани Куцарова

29 юни, зала 1, 13:00-17:00 ч. – АВО-БЕЛ организира конференция за учители и директори от училища партньори

29 юни, зала 2, 19:00-21:00 ч. – Сдружение „Театъръ“ – театрално представление

30 юни, зала 1, 17:30 ч. – 70 години „Софпроект“ (с куверти)

ПОЛЕЗНО

Подови системи за подземни паркинги и гаражи

Серията от висококачествени продукти под бранда DEKO floor е предназначена както за строителни фирми, така и за крайни потребители. DEKO floor осигурява широка гама продукти за подови настилки от синтетични смоли. Предлаганите продукти са с по-тънък или по-дебел слой, предназначени за защита и финиш на индустриални и декоративни подови настилки, подходящи за леки, средни и тежки експлоатационни условия.

Използването на подова настилка на основата на смоли (епоксидни, полиуретанови или акрилни) става все по-често и необходимо, тъй като техните специфични свойства са незаменими в условията на нарастващи изисквания към поставянето и експлоатацията на подовите покрития.

Модерна алтернатива на защита и декорация на подови настилки представляват епоксидните покрития. Завършването с тях на системата е препоръчително там, където се изисква повърхността да притежава химическа устойчивост, да може лесно да се почиства и хигиенизира и да бъде устойчива на механично натоварване и абразия.

Гамата на приложение на този тип продукти е изключително широка. Например за подземните паркинги и гаражи DEKO floor има редица решения от системи за тях.

8-9-orgОсновните изисквания към подовото покритие на подземните паркинги и гаражи са износоустойчивост, практичност при почистване, висока атмосферна, студо- и влагоустойчивост. Покритието и конструкцията на пода постоянно са подложени на различни климатични условия, като сол – ползвана против обледеняване на пътя през зимата, агресивна кал, моторни масла и др.

Решенията под бранда DEKO floor удовлетворяват всички изисквания на подовите системи за подземни паркинги и гаражи. Продуктите са лесни за полагане, икономични, с възможност за избор на цвят по RAL картел, силно износоустойчиви и с опция чрез тях да се постигне противохлъзгащ ефект. Получава се отлична повърхност, крайно устойчива, лесна за почистване и поддържане.

DEKO floor осигурява на пода както защита, така и декоративен финишен вид, който играе и ролята на хидроизолация. Серията продукти от DEKO floor има пълна система подови покрития със специфични свойства за всякакви нужди и изисквания.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си