Има ли достатъчно квалифицирани кадри в строителството?

0

Арх. Николай Малаков, главен архитект на община Велико Търново:

Инвеститорите търсят утвърдени имена

Сега се усещат резултатите от закриването на строителните т8-9_Malakovехникуми. С това образованието загуби, а строителните фирми се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. Това се усеща във Велико Търново, където имаме строителен възход. Построиха се жилищни комплекси, промишлени сгради, големи магазини, 5-звезден хотел.

В проектирането сме по-добре. Имаме кадри, особено след откриването на Факултета по архитектура в Свободния университет във Варна. Нашите архитекти имат самочувствие, участват в международни конкурси, работят по международни проекти. И въпреки това на младите архитекти не им е лесно. Преди имаше проектантски организации, които бяха добра школа в проектирането. Сега от студентската скамейка попадат направо в практиката. Започват с по-малки проекти. Инвеститорите търсят утвърдени имена. Сред младите има и кадърни специалисти, но повечето се прикачват към по-опитните, участват в съвместни колективи. Всеки сам търси и намира своя път в професията.

Арх. Чавдар Тенев, член на РК на КАБ – Пловдив:

Сферата на проектирането също отчита недостиг

8-9_4avdar-_Tenev

Кадрите в строителството са голям проблем. Той настъпи заради застоя в бранша. Тогава квалифицираните работници потърсиха реализация в други сектори, а мнозина заминаха и за чужбина. Затова сега новата строителна вълна изпитва остра нужда от квалифицирани кадри.

В сферата на проектирането също има проблем с кадрите. Ние се радваме на всеки млад колега архитект. Но пътят на младите не е лек. Те трудно намират реализация – нямат опит, връзки, познанства сред инвеститорите. Те не ги познават и търсят известните имена, с които вече са работили по други проекти. 8-9------Трябва да мине време, докато се утвърдят. А и самите те не са така активни в обществения живот. Наблюдавам затишие при кадрите в проектирането.

 

 

Арх. Веселин Василев – член на РК на КАБ – Шумен:

Малко училища подготвят техници за паркоизграждане

8-9vas

Има нужда от повече ландшафтни архитекти като мен. Необходими са и повече средни технически кадри за благоустройството и паркостроителството. Защото в този сектор е важно не само създаването на обектите, но и поддържането им след това. Създадоха се много добри паркове и градини, но ако не се поддържат, те се унищожават. Малко училища подготвят такива средни кадри у нас.

Но не това е основният проблем. Проблемът е, че тези кадри не се използват рационално. Ако обществената поръчка изисква участието на ландшафтен архитект, такъв се ангажира. В изпълнението обаче се използват второстепенни изпълнители – производители на посадъчен материал например. При реализацията на проекта се разбира, че се извършват промени при настилките, растителността, които не са направени професионално, т.е. има разлика между проекта и изпълнението. Общините и възложителите предпочитат финансиране, което позволява ангажиране на непрофесионални кадри. Ето защо е необходима промяна в нормативните документи – задължително да има ландшафтен архитект при изпълнението на проектите. У нас само големите общини имат ландшафтни архитекти. В областните градове на тяхно място дори назначават биолози, лесовъди и т.н. Това не е същото…

Арх. Атанас Йорданов, член на РК на КАБ – Враца:

Младите архитекти остават в София

8-9_Yordanov

Млади архитекти във Враца не идват, завършват и остават в София. По тази причина колегията ни намалява. По списък сме към 30 души, но на практика половината са във Враца. Причината за това са малкото инвеститори, които развиват бизнес в града ни. Т.е. не сме претрупани с работа.

Строителните фирми се оплакват от липсата на квалифицирани кадри. Повечето опират до малцинствени групи, чието обучение е единствено от практиката. Имахме много хубав строителен техникум, но паралелките са много редуцирани вече. Сега бизнесът започва да мисли за кадрите. Но те не се подготвят лесно – изисква се дълго време. Някога предлагаха стипендии от предприятията и така си осигуряваха кадри, но за след 5 години. Ако тръгнем по този път, ще имаме добри кадри в по-далечно време, не веднага.

 

ЮБИЛЕЙ

Гимназия за пътни строители навърши 50 години

Поли ВАСИЛЕВА

8-9_Vladimirovo_Y4-6te.

Цяло село Владимирово, община Бойчиновци, чества 50-годишнината от създаването на Професионалната гимназия по транспорт „Владимир Минчев”, съобщи директорът Цанка Карчева. За половин век училището е подготвило стотици кадри, които работят за изграждане на магистралите и на специфичните строителни обекти. Тази години гимназията завършват 35 момчета по специалностите „Пътностроителни машини” и „Подемна транспортна техника”.

Честването започна с водосвет, отслужен в двора на пансиона, и продължи с шествие на ученици, учители и родители из улиците на селото. На многолюдното тържество учениците поздравиха директора Цанка Карчева, кмета на селото Стефка Борисова и кмета на общината Светлин Сретениев, който 21 години е бил директор на транспортната гимназия. Честването завърши с концерт в читалището.

В момента професионалната гимназия обучава по пет специалности 210 ученици. Те са търсени кадри у нас и в чужбина. Затова юбилеят премина под девиза „Половин век училище – цял живот с бъдеще”. От тази есен в училището се открива нова специалност – „Механизация на селското стопанство”. В учебния гараж освен пътностроителни и подемни машини вече има и трактор. Завършилите училището излизат и с книжка за професионални водачи на автомобили.

 

АРТ

Пиано стълби ще озвучават централната част на Варна

8-9_piano.1
Стълби, които свирят като пиано, има вече в много европейски градове

Стълби ще бъдат преобразени като огромно пиано в центъра на Варна през юни. Проектът е успешно реализиран в градове като Милано, Сан Франциско, Стокхолм, а това лято до тях ще се нареди и Варна.

„Вдъхнови ме”, или Inspire, е иновативен проект не само за морската столица, а и за страната, стартиран от Beehive. Инициативата е известна като Piano Stairs в международен мащаб, където стълбите се трансформират в гигантска пиано клавиатура по интерактивен начин. Подходът може да бъде приложен към всяко стълбище в подлези, молове, метростанции, музеи и центрове.

През 2016 г. в Морската градина на града бе поставено шарено пиано, на което всеки можеше да посвири. Като естествено продължение на инициативата, тази година технологиите ще спомогнат за новия облик на занемарени стълби. Пианото от стълби се активира чрез приложение, което стартира аудиофайлове, когато сензорът се задейства. Освен добрия облик то ще забавлява малки и големи.

8-9_piano

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на община Варна. Основната мисия на инициативата е да спомогне за утвърждаване на града като културно място. Да покаже, че чрез подходящ дизайн и иновация промяната е достижима.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си