Арх. Георги Чернев, член на РК на КАБ – Стара Загора:

Корелацията е факт, но и поддръжката е лоша

Презастрояването затормозява инфраструктурата, нейният капацитет се оказва недостатъчен, показателите й се пренатоварват. В такива случаи или се разширява съществуващата инфраструктура, или се мисли за нова, съобразена със засиленото строителство. 8-9cheНо има и други причини за щетите. Не се поддържа инфраструктурата, често пъти при обилни дъждове шахтите се оказват запушени и водата потича като река по улиците. Това аз отдавам не на дъждовете, а на човешка безотговорност и безхаберие. И преди е имало дъждове, но реки по улиците не е имало. Отговорност за това положение носят изпълнителите и общините. Проектите ни минават през много филтри, в тях всичко това е предвидено и заложено. Но при изпълнението някои показатели се съкращават, влагат се нискокачествени материали. Строи се от днес за утре, без мисъл за бъдещето. Затова се получават щетите по сградите и инфраструктурата.

Арх. Костадин Христов, член на РК на КАБ – Бургас:

Нужно е да се търсят технически решения на проблема

Връзка с презастрояването и щетите при природни бедствия няма. При правилно планиране изградената инфраструктура може да поеме по-големите нужди от улици, вода, канализации и т.н. 8-9-HRISTOV_1Перспективата е хората да живеят все по-близо, т.е. не можем да избегнем плътното строителство. За такава среда има и технически решения. Сградите могат да бъдат защитени от климатични ексцесии. Това става още при проектирането, като се прогнозират евентуални природни бедствия и се приемат съответни технически решения срещу тях. Самата инфраструктура трябва да бъде съобразена с по-високите натоварвания. Но това вече не се прави, гледа се дали е икономически обосновано. Планира се на парче, макар тези проблеми да са решими. Проблемът за щетите при дъждове и бури се поражда и от недобрата поддръжка на вече изградената инфраструктура. За мен това е основното, а не презастрояването.

Арх. Йордан Лютибродски, член на РК на КАБ – Враца:

Пораженията са следствие на некачествени материали и лошо изпълнени обекти

Щетите по сградите, които бурите нанасят, не се дължат на презастрояването. Няколко сгради близо една до друга са по-защитени от ветрове и снегове, отколкото отдалечена къща. Тя може да бъде затрупана от навявания. Всичко се дължи на недоброкачественото и нестандартно строителство. 8-9_LutibrodskiНа реалните търгове се обявяват едни цени, но в процеса на строителството те стават други. Подменят се материали, допуска се лошо изпълнение. Във Враца неотдавна буря отнесе покриви, разруши конструкции, отнесе стиропора от топлоизолации. Оказва се, че покривите не са закотвени здраво на горните пояси, конструкциите нямат стабилна основа, а облицовъчните панели, румънско производство, не са така качествени, както ни ги представят. Попадал съм и на абсурд – ромска къща, построена около електрически стълб. Проверките за качество трябва да бъдат по-чести. Да се правят от съответните контролни органи и от общините.

Арх. Светослава Коларова, член на РК на КАБ – Добрич:

Грешка е, че драстично се намаляват зелените площи, а те поемат влагата

Има връзка между презастрояването и щетите при дъждове, защото се намалява количеството на зелените площи, които попиват водата. При презастрояването има повече улици, тротоари, покрити с плочи. Има и покриви, които не усвояват водата, и тя тръгва по улиците. Като настилка се избягват паважите, а те могат да поемат вода.8-9_S_Kolarova

В нашия курорт „Албена” презастрояване не беше допуснато. Но там има друг проблем – липсва дъждовна канализация. Затова на по-големите улични пространства са направени дренажи, съоръжения за оттичане на водата.

Не бих казала, че щетите са резултат от лошо строително изпълнение. През последните години се строи качествено, а още с проектите се залагат по-здрави конструкции. Отчитат се натоварвания от дъждове и снегове. За торнадо обаче не сме предвидили норми, тъй като това явление не е характерно за нашите условия. А напоследък и това се случва. Тогава отнася покриви, но причината е в силата на ветровете, а не в некачествено строителство.

В СОФИЯ

До 30 юли приемат проекти за войнишкия паметник пред НДК

Катя ТОДОРОВА

До 30 юли приемат проекти за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. За целта Столична община обяви конкурс за идеен проект за възстановяването на монумента на мястото на съборения паметник „1300 години България”. Общият награден фонд е 15 хил. лв., като класиралият се на първо място ще получи 7 хиляди, вторият – 5 хиляди, и 3 хил. лв. за спечелилия трето място. Условията за конкурса са публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

8-9_Pametnik
Плочите ще бъдат поставени около лъва, който през миналата година бе върнат на мястото си

През 1977 г. войнишкият паметник е бил разрушен заради строителството на Националния дворец на културата, а на мястото на плочите с имената на загиналите във войните е вдигната композицията „1300 години България”, която така и не получава разрешение за ползване и десетилетия наред на практика е незаконен обект.

Войнишкият мемориал е бил изграден през 1934 г. в памет на войниците от Първи и Шести пехотен полк, участвали в сраженията в Сръбско-българската война (1885 г.), Балканските войни (1912-1913 г.) и Първата световна война (1915-1918 г.). Той е бил и в центъра на мястото за отбелязване на празника на българската армия на 6 май. Пространството се е състояло от 3 стени в П-образна форма, а по средата се е намирал бронзов лъв с щит. На него е била изобразена картата на България, очертана от Санстефанския мирен договор. Лъвът беше върнат на мястото си през есента. Част от плочите с имената на загиналите по чудо са спасени и се пазят в Националния военноисторически музей.

ПРИЗНАНИЕ

С изложба почетоха един от първите архитекти на Видин

Цвета ИВАНОВА

С изложба, посветена на един от първите архитекти на Видин – Майер Аладжемов, бе отбелязан Международният ден на архивите в крайдунавския град. Историците от местния архив подредиха експозиция, включваща негови кореспонденции със съпругата му София Аладжемова, роднини и колеги. Изложени са и планове на здания, построени от него. Една от тях е и сградата, в която сега се помещава архивът. Архитект Аладжемов я е проектирал за основно училище и дълги години сградата е изпълнявала предназначението си.

Част от документите, писмата, снимките и проектите в изложбата са дарени на архива от Камарата на архитектите в България и се показват за първи път.

8-9_Drh_Aladjemov
Арх. Майер Аладжемов

Майер Аладжемов е изявен архитект на Видин и страната през първата половина на миналия век. Той завършва Баварското кралско висше техническо училище в Мюнхен, Германия. През 1911-1912 г. е стажант архитект в окръжната организация на инженерите в Пловдив. Участва в Балканската и Първата световна война. Награден е с орден за храброст.

От 1918 до 1933 г. той живее и работи във Видин Проектира и ръководи строителството на много жилищни и обществени сгради. Сред тях са ресторант, магазини и жилища по улица „Широка”, кинотеатър, хлебарници, металолеярна. Ръководи строежа на Видинската митрополия, на гимназията „Цар Симеон Велики”, реконструкцията на крепостта „Баба Вида” и синагогата. Умира през 1972 г. в София.

Творчеството му е проучено и популяризирано от доц. Станчо Веков от Варна – бивш главен архитект на общината във Видин.

Държавният архив на Видин има 1800 фонда, съобщи директорът Светлана Кръстева. Дължината им е 1500 линейни метра. Той притежава 7 уникални документа, между които застроителен план на Видин от 1730 г., дарен на архива от историка Румен Манов.

Светлана Кръстева награди изявени дарители, както и най-активните читатели в архива през 2017 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си