Навигатор Home » Архитектура » Имат ли затворените жилищни комплекси адекватна прилежаща инфраструктура?

Имат ли затворените жилищни комплекси адекватна прилежаща инфраструктура? 

8-9-2

Доц. д-р арх. Станчо Веков, член на РК на КАБ – Варна:

По света най-напред изграждат комуникациите и тогава строят

8-9--VARNA Генерализиран отговор на въпроса не може да се даде. Има комплекси с добра прилежаща инфраструктура, но тези извън градовете нямат. Отговорът за всеки комплекс е различен.

Но проблеми с тези комплекси има. Те са свързани с ценни градски територии или с такива, които граничат с природни забележителности. Свързани са с нормативната база. По света най-напред се изгражда инфраструктурата – пътища, енергийни източници, комуникации, и тогава се одобряват строителните планове. У нас това се избягва благодарение на вратички, които съществуват. Така собствениците остават излъгани, те не получават стандарта на тези жилища, който е бил обещаван. Важен е и контролът по изпълнението. Според мен той е занижен – от РДСК, общините, браншовите организации. Инвеститорът управлява процесите, мястото на архитекта и инженера е изместено.8-9-6

РОКАДА

Арх. Иван Несторов е новият началник на ДНСК

8-9_DNSKМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков назначи за началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов. Той сменя на поста Милка Гечева, считано от 28 септември 2017 г.

Преди да оглави ДНСК, арх. Несторов беше директор на Дирекция „Геозащита и благоустройствени дейности” в МРРБ. Завършил е висшето си образование в Букурещ в Института по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ през 1983 г.

Има 11-годишен стаж в Инспекцията за държавен и технически контрол, чийто правоприемник е ДНСК. Натрупва и 18-годишен стаж в Столична община, като последователно е заемал позициите началник отдел „Архитектура“, директор на Дирекция „Контрол по строителството“ и директор на Дирекция „Архитектура и градоустройство“.

Арх. Стилияна Гочева, РК на КАБ – Варна:  

Едно е да се гледат нещата на чертеж, друго е в действителност

Като изключим липсата на достатъчно паркоместа, смятам, че прилежащата инфраструктура отговаря на нуждите на затворените жилищни комплекси. Това, към което се стремят архитектите в днешно време, е в този тип комплекси да има повече зелени площи. И го постигат. Друг е въпросът, че специално за най-новите жилища, които се строят в големите градове, зелените пространства и отстоянията, които са по норматив, отговарят, но реално нещата стоят по малко по-различен начин. Получава се така, че сградите се бият една в друга, а в същото време нормативно отговарят на всички изисквания. Лично за мен това не създава особен комфорт. Но едно е да се гледат нещата на чертеж, друго е в действителност.

8-9-5Понякога, за да осигурим нормативно необходимите паркоместа, се налага да ги сгъчкваме, да ги правим по-малки, неудобни и недобре изглеждащи и в резултат се получава, че отново се паркира върху зелените площи.

Но това, което търсят хората сега, е най-вече зеленина и сигурност и го намират именно в жилищните комплекси от затворен тип, то това всъщност е и тяхната идея.

Арх. Владимир Чангулев, РК на КАБ – София:

Хората се подвеждат, че получават екстри, а живеят в етажна собственост

8-9--4angulev Смело мога да кажа, че затворените комплекси не са моят личен избор за място за живеене. Човек се чувства и е постоянно контролиран там, но това е въпрос на персонален избор.

От професионална гледна точка смятам, че затворен жилищен комплекс е по-лесен за проектиране, тъй като там са решени въпросите с електро и ВиК частта, които по принцип създават проблеми. Не споделям практиката цените на жилищата в тези комплекси да са по-високи от останалото строителство. Дори според мен цените трябва да са по-ниски, защото говорим за голяма по обем съсобственост. Хората се подвеждат, че получават повече, че ще имат допълнителни екстри. Но повечето сгради в такива комплекси не се отличават съществено от жилищните блокове в кварталите. Обитателите в затворените комплекси също живеят по правилата на етажната собственост.

8-9-1Дори да закупят къща с дворно място в затворен комплекс, те отново са в съсобственост и отново са зависими от общи правила. Почти за същите средства биха могли да имат еднофамилна къща. Нерядко самият достъп до затворените комплекси е труден и неприятен поради липса на изградена добра пътна инфраструктура до тях.

ИЗЛОЖБА „АРХИТЕКТИ ВЪВ ВРЕМЕТО“

       Уважаеми колеги,

Регионална колегия София-област към Камарата на архитектите в България има удоволствието да Ви покани да вземете участие в Юбилейната изложба, организирана по повод 80 г. КАБ и 75 г. УАСГ „Архитекти във времето“, която ще се състои от 17 октомври до 7 ноември в централното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, а след това се предвижда да обиколи и други градове в страната. Целта на изложбата е да се представят два важни проекта от развитието на всеки един архитект, който желае да вземе участие.

Единият проект трябва да бъде студентски (допуска се и идейна скица) от следването в УАСГ, а другият да бъде вече реализиран обект, като част от практиката на същия архитект като член на КАБ.

Posters_Èçëîæáà Àðõèòåêòè âúâ âðåìåòî_Print_redacted


Условия:

– Задължително условие е архитектът да бъде член на КАБ, без значение към коя регионална колегия, дипломирал се в УАСГ.

– Допуска се представяне на реализиран проект в колектив, като бъдат изброени имената и на останалите членове на екипа.

– Няма ограничение за това дали проектът е реализиран в България, или в чужбина.

– Задължително е да бъдат представени едновременно един студентски и един реализиран проект на един и същи архитект.

– Оформлението в рамките на подадените изобразителни полета е свободно.


Таблата ще бъдат разпечатвани и каширани във формат А1.

За целта те трябва да бъдат изпратени до офисния имейл на РК на КАБ – София-област office@kab-so.com. Файловeтe трябва да бъдат с резолюция 300 dpi.

Краен срок за изпращане на файловете за печат – 17 ч. на 12.10.2017г.

За допълнителни въпроси и уточнения можете да пишете на office@kab-so.com.

На 17 октомври от 19 ч. в централното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия Ви каним на официалното откриване на изложбата и коктейл!

Тогава ще бъдат връчени и наградите в ежегодната Електронна изложба на дипломни проекти 2017 на РК София-област.

Очакваме Ви!

Добавете коментар