Ланд. арх. Александър Недев, член на РК на КАБ – София-област:

Все още проектирането не е съобразено с особеностите на района

8-9_Arhitekti.Al_NedevВ изграждането на парковете и съоръженията у нас имаме и добри, и лоши примери. Лошите са от миналото ни, но имаме и от днес. Все още у нас се изграждат такива съоръжения без конкурс. Възложителите се пазят от загуба на време и средства чрез обжалвания и затова приемат проектите по този начин. Това крие риск да не бъдат избрани най-добрите. Все още проектирането не е съобразено с климатичните условия, с особеностите на района, с вертикалната планировка, с терена. Гонят се и самоцелни ефекти. Такива случаи имаме с паркове в Стара Загора, в София.

Според мен се правят грешки и с растителността. Пренебрегват се цветята и храстите. Един храст за няколко години израства и е важен за пречистването на въздуха, има и изолационни свойства. Но ги отбягват, защото намаляват видимостта.

8-9_Arhitekti.2Но имаме и добри примери. Изграждат се паркове с площадки за скейтборд, за други атракции. Те са със съвременни и качествени материали, строят се по нова технология. Вече не е възможно растенията да се поливат с маркуч – това води до големи разходи на вода. Новите паркове имат и икономично осветление. Това са все добри неща, които заимстваме от други страни. Нашите проектанти вече имат и поглед извън България, затова се получават и хубави проекти, които се превръщат в добри места за отдих и развлечение.

Ланд. арх. Виктория Ружева, член на РК на КАБ – Бургас:

Бургас е с опит в обновяването и създаването на зони за отдих

Бургас е добър пример как трябва да се изграждат или обновяват парковете и съоръженията в тях. Бих започнала с Морската градина, с централната градска част. Имаме и тематични паркове – за детски площадки, за спорт, за скейтбордове, със стени за алпинисти, фитнес на открито. Те са много актуални и се харесват и на възрастни, и на деца. Като стойност са скъпи, но много от тези паркове се изграждат със средства от 8-9_Arhitekti.4-22222222222европейските програми. Ако проектът е изработен по такава програма, то изпълнението му е задължително за всяка част и детайл. Някои съоръжения се изграждат със средства на общините и на спонсори.

В Бургас съоръженията са от материал, тип неръждавейка, предназначен за влажния и солен въздух. Бих посъветвала колегите, пък и гражданите, ако дойдат в нашия град – вижте какви паркове и съоръжения вече има Бургас!

Ланд. арх. Анатолий Цветков, член на РК на КАБ – Кюстендил:

У нас се подценяват цветните алеи

Почти нямаме добри примери за модерни паркове и съоръжения. За Кюстендил това е вярно изцяло. Имаме добре оформени кътове в междублоковите пространства, изградени по европейски програми. Но те не са достатъчни, малки са като площ. За основния ни парк – „Хисарлъка”, сега се правят подробни устройствени планове, но те се отнасят до застроените зони, за самия парк – не. Имаме една детска площадка в центъра на града, на която мястото й не е там.

8-9_Arhitekti.CvetkovУ нас при парковото строителство се подценяват цветните алеи. Те излизат по-скъпи, но не вярвам да е заради средствата. Аз съм за тях, те имат голям ефект за визията на един район и град. Изоставаме и при детските съоръжения. Изграждаме ги от желязо и пластмаса. В Англия, откъдето имам добри впечатления, тези съоръжения са изцяло от естествени материали – предимно от дърво. Смятам, че ни е нужно още време, докато стигнем да изграждането на модерни паркове и съоръжения за деца и възрастни.

Арх. Любомир Иванов, член на РК на КАБ – Монтана:

Трябва да се инвестира не само в асфалт, а и в растителност

8-9-Lubomir-Ivanov_1Проектите за изграждане на паркове не са скъпи, аз самият съм лицензиран проектант в тази област. Но в малките общини ползват готови разработки, които са част от проекта за рехабилитация на парковете. Наблюденията ми са, че някои от тези проектанти не са идвали на място да видят парковата среда. В момента в Монтана се рехабилитира централният парк „Монтанезиум”. В него е поставена една могила, може би за пързалка зиме, не зная. Но тя скрива погледа към хубавите къщи, които се изградиха до парка. Не се намери добро решение и за парк „Калето”. Преди се разчиташе на полегатост на пътя до там, сега – на стъпала. Те ще лишат много възрастни хора от разходки до този парк.

Аз оценявам стойността на един парк по площта на живата растителност. Защото един парк не е асфалт, окаменяване, а храсти, цветя, осветление.

Сега повечето паркове се изграждат с финансиране от европейските програми. Рядко някоя община инвестира в цветни алеи, дървесна растителност. Убеден съм, че всяка община от ранга на областен център трябва да има и ландшафтен архитект. Защото не е важно само да се изгради един парк, а да се поддържа след това. Поддръжката е по-скъпа от изграждането на парка. Може да се вземе примерът на София, която чрез конкурс избира фирми, които поддържат растителността. Те работят през топлия сезон, през зимата – не, което спестява средства.

8-9_Arhitekti.1Що се отнася до съоръженията – детски площадки, фитнес на открито, скейт площадки – то това е чудесно. Едно време спортувахме само в училищните дворове. Сега децата и учениците могат да правят това и в парковете, и в кварталите. Съоръженията са здрави и сигурни. Може би по детските площадки трябва да има табели за възрастта на децата, които могат да ги ползват. Защото по-големи деца използват люлки, пързалки и т. н. за по-малки, което ги разрушава.

Описаха в книга градоустройството на София след промените

Арх. Жана Стойчева представи труда си пред аудиторията в УАСГ

Катя КОСТОВА

8-9-Kniga-1
Д-р арх. урб. Жана Стойчева представи труда си, след което отговаряше на въпроси на присъстващите

„Градското планиране на София през прехода (1990-2010)” – първата книга у нас, изследваща темата за градоустройствените процеси в столицата през първите две десетилетия след промените, бе представена на публиката.

Авторът й – д-р арх. урб. Жана Стойчева, работила дълго време в Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община, е наясно в детайли със случилото се в онези години. За да може по-лесно да напише научния си труд, тя на 50-годишна възраст записва магистратура по урбанизъм в УАСГ, което силно учудило колегите й в службата.

„Винаги съм искала да напиша тази книга и винаги ще съм благодарна на покойния вече проф. Александър Александров, който преди време беше ръководител на катедра „Градоустройство” в УАСГ. Затова и посветих книгата си на него. За написването й отделих 3 години. Още 2 години минаха, докато бъде издадена”, разказа арх. Стойчева.

В книгата документално се описва как структурата на града, останала още от римско време, бе постепенно занемарена, а същевременно най-големите богатства на София – зелените пространства и връзката с Витоша – бяха пренебрегнати за сметка на хаотично строителство и презастрояване на града.

Един от главните участници в негативните процеси за столицата в годините след прехода е Агенция „Софийски имоти“, която разпродаде голяма част от общинската собственост на безценица, и затова сега София няма пари за отчуждаване на имоти за направа на нови паркове и градинки.

8-9-Kniga-2
Книгата от над 400 страници е богато илюстрирана с таблици, снимки и схеми

Авторът описва и градоустройствените планове на София до 1989 г. Голяма част е отделена и на конспекти на медийни публикации, засягащи темата след 1990 г.

По време на обсъждането студенти от различни учебни заведения зададоха много въпроси за написването на книгата и позицията на авторката по различни проблеми на големия град.


ЦЕНТРАЛЕН ДОМ НА АРХИТЕКТА

СОФИЯ, УЛ. „КРАКРА” 11

ПРОГРАМА

21 март, зала 1, 17:30 ч. – „Златното сечение: геометрични факти и художествени митове“ – лекция на Владимир Сотиров – вход свободен

22 март, зала 2, 19:00 ч. – лекция на арх. Александър Петличков на тема „Фотография в архитектурата – въведение“

23 март, зала 2, 18:00 ч. – презентация на ланд. арх. Ганчо Бакалов на тема „Градини и паркове в Сингапур“

27 март, зала 2, 16:00 ч. – събрание на Сдружение „Кольо Фичето“ с представяне на книгата „София – архитектурни забележителности от древността до днес“ с автори проф. арх. Чавдар Ангелов и арх. Кирил Русков

27 март, зала 1, 16:00-19:00 ч. – общо отчетно-изборно събрание на фондация „Никола Фичев – Захарий Зограф“ с прожекция на снимки от творчески пътувания, осъществени съвместно с дружество „Архитектурно наследство“ при САБ

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си