Навигатор Home » Архитектура » Илиян Стоянов, архитект: Останах в България, защото винаги съм искал да работя за себе си

Илиян Стоянов, архитект: Останах в България, защото винаги съм искал да работя за себе си 

Илиян Стоянов е роден в Хасково. Висшето си образование получава като възпитаник на ВСУ „Любен Каравелов“. През 2011 г. се дипломира там в специалността „Архитектура”. Година след това - през 2012-а, заедно със сестра си Християна Стоянова, която е дипломиран ландшафтен архитект, създават свое бюро - Studio HI, с предмет на дейност архитектура, интериорен дизайн, публичен и обществен дизайн, декорация, проектиране на мебели, 3D визуализации и брандинг. Амбицията на двамата млади архитекти е да успеят да намерят баланса между теорията и практиката.

Старая се да прилагам различен, специфичен подход към отделните проекти

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Не ме задържат националистични и патриотични подбуди. Избрах да се реализирам в България, защото винаги съм искал да работя за себе си и да правя това, което ми харесва и вдъхновява. Предимствата да си в родната си страна са много. Сред тях са, че работиш в познатия пазар, изградените контакти с клиенти и изпълнители. Независимо обаче къде си избрал да работиш и живееш, доверието на клиента се печели бавно, с много труд, упоритост и прецизност.

В нашата работа се стремим към естетика, функционалност, практичност, икономичност и екосъобразност. Винаги прилагаме различен, специфичен подход към отделните проекти.

– С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

– Основните проблеми, с които се сблъсквам, са корупцията в държавната администрация. Другото, което също е проблем, са изискванията на клиентите спрямо правилото за бързо-евтино-качествено. И на последно място, но не и по значение за мен е некомпетентността на майсторите.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Вече участвам в обществена кауза, част съм от организаторите на „Мовембър” за България. Това е благотворителна кампания, свързана с кауза и обществени дискусии за мъжкото здраве.


ПРОЕКТИ


7-Hask_Ap7-(2)7-IO_SF7-Shay_whiteap7-1-(1)7-GoceDelchev_arch

Добавете коментар