Икономическото министерство подготвя банка с фирми, отговарящи на условията за дуално обучение

0
Дуалното обучение е стъпка към решаване на проблема с недостига на кадри в индустрията

Министерството на икономиката изготвя Наредба за създаване и поддържане на информационна база данни на работодателите, които отговарят на изискванията за обучение чрез работа. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. Това стана при откриването на кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“. Форумът бе организиран от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД /НКИЗ/. Целта е да се обсъдят мерки за подобряване на взаимодействието между бизнеса и образователните институции. Да се работи за осигуряване на необходимите на инвеститорите кадри.
Икономическият заместник-министър уточни, че с Наредбата ще се определят условията и реда за включване на предприятие в информационната база данни. „Включването на работодатели в информационната база данни ще бъде доброволно. Няма да се изисква от тях държавна такса. Информационната база данни ще е публично достъпна“, поясни тя.
Министерството подкрепя и активното участие на бизнеса в изготвянето на учебните програми за дуално обучение, стана ясно по време на срещата.
Иванова изтъкна, че Министерството на икономиката съвместно с МОН и МТСП е изпълнило успешно проект – „Домино“ за „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“. „Проектът завърши през 2018 г., в него се включиха над 1600 ученици в обучение чрез работа, 32 професионални гимназии и 170 предприятия, заяви тя.
На кръглата маса участие взеха още изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес, представители на 10 университета, с които Националната компания има подписани меморандуми за сътрудничество, както и инвеститори от индустриалните зони.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си