Арх. Красимир Пампоров, председател на РК на КАБ – Добрич:

В новото строителство рампите са задължителни

8-9-1i2.PamporovДостъпност в градската среда има за обществените сгради. Където е възможно, рампи се направиха на съществуващите сгради, които се посещават от много хора. Но достъпността до старите сгради не се контролира. Тя и не навсякъде може да се направи. Наскоро коригирахме рампа, направена на стълбата на стара болница.

За новото строителство обаче рампи и асансьори са задължителни. Те са включени в проектите и никой не може да ги пренебрегне. В старите училищни сгради и детски градини не навсякъде има рампи. Но в сега построено частно училище са налице. В него средата задължително трябва да е достъпна и за деца с увреждания.

Арх. Стоянка Коюмджиева, председател на РК на КАБ – Кърджали:

Кърджали взе този въпрос присърце

8-9--1-и-2През последните 4-5 години в Кърджали въпросът за достъпността на градската среда бе взет присърце. Бяха построени подходи за хора с увреждания на почти всички обществени сгради – общината, областната администрация, театъра, поликлиниката, пощата, НАП. В някои стари здания изграждането на рампи е невъзможно. За жилищните сгради този въпрос не стои, защото входовете са само на 20-30 см от терена.

8-9-3В някои сгради по парапетите са поставени асансьори. Но впечатленията ми са, че те не се ползват често.

При реконструкцията на улиците задължително се правят подходи за колички на хора с увреждания. Скосеното ниво ги улеснява, но те много бързо се обрушват и в момента не са в добро състояние. С други думи, общината и инвеститорите знаят какви са изискванията, стараят се да ги покрият и в това отношение Кърджали е пример за достъпна градска среда.

Арх. Мартина Камбурова, РК на КАБ – София:

Бавно се доближаваме до европейските норми

8-9-MartinaПо отношение на достъпната градска среда мисля, че още сме длъжници на хората с увреждания. Това се отнася особено за по-малките населени места в България и градовете със стара архитектура. Там картината е като от времето на социализма. В училището, което съм завършила, например се налагаше всеки час да се местим по етажите, в различни кабинети. Нямаше нито рампи, нито асансьори и това беше проблем, ако някой е със счупен крак. Затрудненията са и за хората в инвалидни колички, налага се понякога на ръце да бъдат пренасяни, за да преодолеят три стъпала.

Но съм оптимист по отношение на новото строителство. Там са заложени елементите за достъпна среда и наистина са предвидени начини хората със специални потребности да се движат и да имат достъп. Архитектите обръщат все повече внимание на това. Има много информация, границите са отворени, хората пътуват, виждат, сравняват. И промяната вече е видима не само в София, но и на повечето места, където има активно строителство.

 


Международният съюз на архитектите (UIA)

обявява

КОНКУРС ЗА ПЛАКАТ 

8-9-Poster-competition_UIA_WAD-2018

в чест на Световния ден на архитектурата 01.10.2018 г., който тази година съвпада с отбелязването на 70-годишнината от основаването на Съюза. Престижно международно жури, съставено от американеца Майкъл Бирут, корейския екип Сулки и Мин и швейцареца Трикс Барметлер ще излъчи Победителя.

Успех на всички участници! 


Арх. Николай Стоянов, РК на КАБ – Велико Търново:

Не се спазват нито размерите на паркоместата, нито габаритите на асансьори и врати

Най-общо казано, стандартите за достъпна градска среда на практика не се спазват. Аз се разхождам много и като пешеходец, и с автомобил и виждам какво е положението. Например рампите трябва да бъдат с определени размери и наклони, асансьорите, вратите, тоалетните и т.н. също имат габарити, но никой не ги спазва. Слагат се там някакви табели и означения, че уж са в полза на хората с увреждания, но нищо повече. 8-9-2Местата за паркиране, които трябва да бъдат с размери 3,60 на 6 м и 6 на 6 м, ако са двойни, също не се изпълняват правилно. Може би само на паркингите на немските магазини нормите са спазени. Но не и другаде. И обяснението е много просто – у нас всичко е бутафория. Имаме институции всякакви, които се занимават с писането на закони, с изготвянето на правила, стандарти и прочее, но само на хартия. Реалността е съвсем друга.

Асоциацията на професионалните озеленители у нас с групов щанд на Българска строителна седмица

Японски и покривни градини, вертикално озеленяване в интериора и екстериора ще видят посетителите на форума, който бележи сериозен ръст и на участници

Строителството се нуждае от своя дом. Платформа, която предлага правилните решения за бизнеса и рационалните идеи за жилището. От 7 до 10 март ще се проведе 18-ото поредно издание на утвърдилото се и единствено пролетно изложение за строителство у нас за 2018 г. – Българска строителна седмица.8-9-FORUM

Изложението ще се проведе в Интер Експо Център. Месец преди началото му организаторите отчитат, че новите фирми участници ще бъдат 55. По този начин се затвърждава тенденцията за положителен растеж на изложението Българска строителна седмица. Миналогодишното издание отчете ръст при участващите фирми и заетите площи от над 45%. Провеждайки се паралелно с изложение Секюрити експо, Българска строителна седмица привлече вниманието на повече от 8500 бизнес посетители и крайни клиенти.

Ландшафт зона

Насочен към енергийната ефективност, екологичността и функционалното строителство, от тази година изложението се превръща и в основна „спирка“ за професионалните озеленители. С групов щанд на Българска строителна седмица се включва Асоциацията на професионалните озеленители в България. Те ще насочат вниманието на присъстващите към изграждането, оформянето и поддържането на озеленените площи и значението на използване на качествени и сертифицирани продукти. Компаниите от бранша ще представят многобройни продукти и професионални практики, свързани с проектирането и създаването на зелени площи от разнообразен характер, сред които японски и покривни градини, вертикално озеленяване в интериора и екстериора, доставянето и засаждането на едроразмерна растителност, както и противоерозни техники.

Нискоенергийни къщи

Затвърждавайки репутацията си на изложение, което обединява екологичните практики, Българска строителна седмица ще предложи на присъстващите разнообразни решения за създаване на нискоенергиен и щадящ природата дом. Такава е SIP технологията със структурни изолационни панели и скелетно гредова конструкция с изолация от минерална вата, която представя фирма, участник в изложението. Тя е във връзка с технологиите за изграждане на нискоенергийни къщи с конструкция от дърво. Посетителите ще открият на друг щанд екологични решения за биокъщи, изградени от естествени материали, без влагане на синтетични такива.

За всички 18 години от своето създаване Българска строителна седмица се превърна в истински „дом за строителството“. Защото изложението създава реална платформа за развитие на бизнеса, осъществяване на контакти и предлага богат избор от продукти. Това е мястото, в което новите високотехнологични и иновативни продукти отново ще докажат предимствата и качествата си от 7 до 10 март.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си