Изпуснахме 5 млрд. лева инвестиции за година

0

Четири големи чужди инвеститори са отложили влагането на около 5 млрд. лв. в България през последните месеци. Причината е напрежението между Русия и Украйна и предизборната обстановка у нас. Това каза на последната си пресконференция министърът на инвестиционното проектиране в оставка Иван Данов.

Изчакват заради нестабилната обстановка, уточни той. По думите му, единият от проектите е бил в сферата на туризма, но инвеститорът получил по-добри условия от Унгария и отишъл там. Китайци пък имали интерес да строят тунела под Шипка и магистрали, но те също изчаквали. Според него те са искали възвръщаемостта на вложенията им в строителни проекти у нас да е над 12 на сто.

Министерството отчете още, че е дало разрешение за реализацията на 28 инвестиционни проекта на обща стойност 770 405 234 лв. Повечето от разрешенията за строеж са за инфраструктурни обекти.

От тях най-много пари – почти 89 млн. лв., ще бъдат инвестирани в проекта за пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър-Слънчев бряг-Равда. На второ място по отпуснатите средства за реализация е друг проект по Южното Черноморие – за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води в Поморие. За това начинание са одобрени 74 752 800 лв. Третият проект с 66 960 000 лв. е за обновяването на централната жп гара на София, а след нея с почти 51 млн. лв. се нарежда рехабилитация на ВиК мрежа с изграждане на ПСОВ в Банско.

За времето от декември, когато на практика започна да работи министерството, досега от него са съдействали и на малките населени места при благоустройство и изграждане на техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост. Кандидатствали са 237 проекта на обща стойност 78 461 440 лв. Класирани са 21, които ще бъдат финансирани с 5 880 000 лв. от държавния бюджет. 12 от одобрените проекти са за рехабилитация на улици, 5 – за обновяване на паркове и 4 – за реконструкция и обновяване на обществени сгради.

Разработена е и нова национална жилищна стратегия, която да е адекватна спрямо съвременните изисквания и фокусирана върху създаване на банка от социално значими за общините проекти. Министърът в оставка допълни, че едни от основните цели са били да се намалят незаконните постройки и да съкратят административната тежест при одобрение на нови проекти. Данов посочи, че е възнамерявал да въведе у нас германските строителни норми, защото те са основа на много европейски законодателства.

Той посочи като неприемлива идеята на екоминистерството надзорът на язовирите да бъде поет от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). По думите му, за да се случи това, в ДНСК трябва да бъдат назначени поне още 200 специалисти по хидротехническо строителство и за тях трябват поне още 100 джипа, за да могат да контролират състоянието на язовирните стени. Министърът смята, че по-добър вариант е да се създаде Държавна агенция Язовири и каскади.

На последната си пресконференция министърът в оставка припомни и концепцията си за възстановяване на производството на строителни материали у нас. В развитите страни около 30% от БВП се генерира от строителството. В момента почти всичко у нас се внася, което не е добре за страната, защото се изнася национален капитал. Но за да има възстановяване от тази индустрия, трябва да се съживи и строителството, защото тя има нужда от пазар, смята Данов.

12-13mip2

Неприета наредба щяла да ни спести ядовете по Южен поток

Според министъра в оставка Иван Данов, ако е била приета предложената от МИП Наредба за възлагане на обществените поръчки в строителството към ЗОП, е нямало да има обвинения по отношение на проекта Южен поток, защото тя е синхронизирана с европейските изисквания.

Наредбата за обществените поръчки в строителството била готова и внесена в Министерския съвет още от миналата година, но не била приета, защото депутатите решили, че била лобистка. Според Данов законодателството, което е инициирал, може да не се случи тази година, може да е след 5 години, но няма друг изход, ако искаме да вървим напред. Промените в Закона за устройство на територията също няма да бъдат приети в този парламент, но министърът в оставка си призна, че е против предвиденото в него съкращаване на сроковете за издаване на строителните разрешителни на 7 дни.

Специалният кадастър на Черноморието готов до 6 месеца

В следващите 6 месеца ще са готови специализираните карти на Черноморското крайбрежие. Това сочат плановете на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В районите, където има кадастрална карта, това ще стане по-бързо, смятат нейните експерти. Вече е възложено изработването на специализираните карти с лагуните, лиманите, езерата, дюните.

Отделно от това най-късно до началото на другото лято ще има пълно покритие с цифрови кадастрални карти на всички черноморски общини. Фирмите са поели поръчките и сроковете за изпълнение. За всяко закъснение в договорите са предвидени големи неустойки. За всяка поръчка има и 5 години гаранция и грешките, допуснати по вина на изпълнителя, се поправят за негова сметка.

МИП е отпуснала 10 млн. лв. за изработка на около 40 кадастрални карти. Те са основно в райони със засилен инвеститорски интерес – Черноморието, Банско и други курортни зони.

12-13min-2

Най-скъпите одобрени проекти:

Събиране, пречистване и отвеждане отпадни води от 88 902 915 лв.

Несебър, Слънчев бряг и Равда

Реконструкция на ВиК мрежа и модернизация на ПСОВ, гр. Поморие 74 752 800 лв.

Рехабилитация на Централна гара София 66 960 000 лв.

Рехабилитация на ВиК мрежа с изграждане на ПСОВ, гр. Банско 50 967 600 лв.

Язовир „Пловдивци“ и станция за питейни води (ПСПВ), област Смолян 48 000 000 лв.

12-13min-3

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си