Изложба „Строителните занаяти на Стара планина“ откриват в Етъра

0

Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ открива изложба в Етнографски музей на открито „Етър“ на 13.04. от 13:30. „Строителните занаяти на Стара планина“ е темата на експозицията. Материалите за изложбата са събрани по време на две теренни проучвания в Област Габрово, проведени миналата година, в партньорство с Етнографски музей на открито „Етър“, НГПИ „Тревненска школа“ и доброволци – архитекти, инженери, студенти и специалисти с интерес към традиционните занаяти.

Изследвани са обекти (жилищни сгради и стопански постройки) резултат от работата на майстори от периода на Възраждането. Открити са местни майстори, които владеят и практикуват строителни занаяти присъщи за този период и е документирана част от работата им. Всички тези дейности са част от проекта „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, който е получил финансиране от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата през 2018 г.

В деня на откриването, от 14:30 ще има представяне на извършените дейности по проекта от специалисти от сдружение „Мещра“ и ЕМО „Етър“ в конферентната зала на хотела към музея „Станноприемница“. След тях ще се отвори дискусия за опазването на местните строителни занаяти и традиционно строителство.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си