Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Издигат „устойчива енергийна кула“ в Хайделберг

Издигат „устойчива енергийна кула“ в Хайделберг 

21-12

Новото 56-метрово съоръжение ще стане най-високата сграда в германския град

21-4Международното студио Lava (Лаборатория за визуална архитектура) стартира реализацията на проект за нова „устойчива енергийна кула“. Тя е по поръчка на енергийната компания Stadtwerke Heidelberg (SWH) и ще стане най-високата сграда в германския град Хайделберг. Проектирано да замени съществуващ газов резервоар, новото съоръжение ще бъде обгърнато от динамична многопластова фасада със спирална стълба, която ще обвива вътрешен изолационен слой панели от минерална вата, оцветена в различни нюанси на синьото. Кабелна мрежа, монтирана между пръстеновидните опори, ще създава външната фасада.

21-221-13

21-8Около 11 000 плоскости от неръждаема стомана с диамантена форма – толкова, колкото са и домакинствата, снабдявани с енергия от мрежата, ще покриват структурата и ще могат да се въртят до 45 градуса хоризонтално при вятър. През нощта вътрешната обвивка на кулата ще бъде осветена от светодиоди в синьо, зелено и бяло, което означава пълнене или изпразване на резервоара за вода.

Обществено достъпна, кулата ще разполага с два асансьора и помещения за събития на покрива, бистро и тераси с изглед наоколо. Центърът за съхранение на енергията ще е висок 56 метра и ще има капацитет 19 500 кубически метра. Той ще е придружен от парк от 10 000 кв. м. Атрактивната структура ще символизира прехода към възобновяемите енергийни източници, предоставяйки на посетителите си информация за устойчивата енергия и природните енергийни ресурси. 21-1Произведената слънчева и вятърна енергия в съоръжението ще се използва за отопление на вода и продажбата й като топлинна енергия. Нашата задача беше да трансформираме голям тежък промишлен резервоар в динамичен обект, споделя Тобиас Уулис, директор на LAVA. По думите му, този „магазин за знания“ ще замени предишния газов резервоар, символ на енергийната политика на 50-те години на миналия век.21-6

 

 

Добавете коментар