Изграждат производствен комплекс за самолетни части в Бургас

0
Ирина ГЕНОВА

Научноизследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели ще бъде построен в Бургас.

Символична първа копка бе направена от кмета на Бургас Димитър Николов и изпълнителния директор на компания „Сигматек” ЕООД Алексей Филипов.

Производственият комплекс ще бъде разположен на терена от 20 000 кв. м в Индустриалния и логистичен парк.

Инвестицията, която фирмата ще направи в Бургас, е на стойност 30 млн. щатски долара и съчетава научна и производствена част.

„Даваме старт на голям амбициозен проект, продължение на 25-годишния ни опит във внедряване на най-високите технологии, използвани в САЩ, ЕС и Япония. Целта на проекта е строителство на научноизследователски комплекс. Планираме да продължим сътрудничеството си с община Бургас, но и с бургаските университети”, заяви Алексей Филипов – собственик на „Сигматек” ЕООД.

Кметът на Бургас Димитър Николов на церемонията по първа копка

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето, като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво ноу-хау, обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

„След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук.

Клиенти са заводите на „Боинг” в САЩ, на „Еърбъс” в Европа и в Япония. Очакваме подкрепа от пристанището за осигуряване на общежитие за специалистите, които ще обучат бъдещите инженери в Бургас. Предстоят срещи с бургаските университети за въвеждането на нови специалности, които да се реализират в Бургас”, сподели кметът Димитър Николов.

Символичното начало на строителните дейности

„Досега Националната компания индустриални зони е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. Част от тях са от Бургас и благодарение на съвместната ни работа с общината. Това е най-доброто партньорство – между държавата и общината.

Планираме да разширим възможностите на съвместното ни дружество, като добавим нови терени, за които вече разбрахме, че има заявени инвестиционни проекти”, заяви Антоанета Барес – изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони” ЕАД.

Развитието на производството е предвидено да стане на три етапа. Първият от тях се планира да започне още в края на 2019 г., когато трябва да бъдат завършени и построени производствено-административните сгради и съоръжения.

Компанията инвеститор ще осигури опитни чуждестранни специалисти, което ще позволи в кратък срок да се организира система за управление на сложните производствени процеси, система за качество на предприятието и управление на ресурсите на дружеството в съответствие с най-добрите световни практики.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си