13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Изграждат „Къща на децата“ в столичния район Възраждане

Фондация „Асоциация за развитие на София” става партньор в изграждането на „Къща на децата“ съвместно със Сдружение „Национална мрежа за децата“. СОС е дал съгласие Фондацията да кандидатства със съвместен проект за строителство и оборудване по ОПРР или Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на Къщата. Одобрен е и разход от бюджета на Столична община на стойност 62 751 лв. в полза на Фондацията, с който да се покрие таксата за издаването на визата за проектиране и разрешението за строеж от миналата година. Разработен е технически и работен архитектурен проект.

През 2016г. Сдружение „Национална мрежа на децата“ започна развитието на проекта „Къща на децата“ на територията на Столична община, като купи парцел от 825 кв. м на ул. „Софроний Врачански“ 44, а Фондация „Велукс“ и Фондация „ОАК“ финансираха неговото закупуване. РЗП и сутеренът са 4 482 кв.м.

„Къщата на децата“ ще е обучителен център, който ще се управлява като социално предприятие и в него ще работят деца и млади хора, които излизат от грижа, а това са домове за деца, приемни семейства или деца в трудно положение. Целта е обектът да предоставя подкрепа и да дава възможност на уязвими групи деца и млади хора, които да бъдат наети и да получат професионални умения и образование.

Издадена е виза за проектиране и през 2019г. завърши финалният етап от конкурса за идеен архитектурен проект за „Къща на децата“. Състезанието спечелиха арх. Андрей Андреев и арх. Петя Николова от Another studio. Основното изискване към участниците в конкурса беше Къщата да съчетава модерна визия с функционалност и висока енергийна ефективност. Тя ще бъде на 5 етажа, като ще бъде съобразена с всички изисквания, свързани с мобилността и достъпността.

Проектът на Another studio спечели журито със своята спокойна съвременна визия, която хармонично се вписва в средата. Предвиждат се зали за срещи и обучения, малка библиотека, кафетерия, малък хостел и хотелско наставяните за деца и възрастни, идващи от страната. В Къщата ще има вътрешни и външни пространства за спорт и интерактивни дейности, зимна градина и игрище на покривния етаж.

В сградата се предвижда използване на естествени материали с минимални вредни емисии и нисък енергиен отпечатък – външни тухлени стени с интегрирана топлоизолация, минерални и варови мазилки, дърво в интериора. Проектът предвижда висока енергийна ефективност и фотоволтаични панели. Функционалното разпределение на етажите позволява естествена вентилация и допринася за икономичната климатизация.

„Къща на децата“ е включена в единствената по рода си луксозна „Енциклопедия България“ в категорията „Социална политика“.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ