7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Изготвят технически проект за реставрацията на къща Ламартин в Пловдив

Започва подготовката на изготвянето на технически проект за реставрацията на къща Ламартин в Пловдив. Това стана ясно по време на провелата се работна среща с участието на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, кмета на район Централен Георги Стаменов, главния архитект на район Централен арх. Петър Петров, директора на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. На обсъждането присъства и екипът на арх. Алексиева, чиято фирма бе одобрена по процедурата на район Централен да изготви техническия проект за реставрацията и консервацията на къща Ламартин на стойност 36 хил. лева.

В момента екипът на арх. Алексиева проучва цялата налична техническа документация и чертежи на къщата, историческите справки за извършените намеси през годините, последната от които е през 70-те. Екип от 5 човека от няколко дни обследва с уреди техническото състояние на сградата в отделните стаи и етажи. Целта е на финала да бъде изготвен проект, в който ще бъдат включени подмяна на ел и ВиК инсталации, подмяна на дограмата на прозорците, без да се нарушава автентичния им вид, генерално и трайно решаване на въпроса с начина на климатизиране и вентилация на сградата, тъй като целта е къщата да бъде обитаема през цялата година.

Къщата на Георги Мавриди — ул. „Княз Церетелев“ 19, е една от големите и хубави симетрични къщи в Пловдив. Тя е била построена през 1829— 1830 г. от Георги Мавриди, богат търговец, който търгувал с Русия и имал търговска кантора в Одеса (бел. 78). Майсторът-строител не е известен.

С големите и смели издатини и еркери и извънредно раздвижения силует тя придава живописен изглед на този кът от тепето. Парцелът е ъглов, има неправилни очертания и следва кривините на улиците. Затова и къщата има неправилна форма в приземието, но в етажите тази кривина се изправя посредством няколко големи и удачно решени издатини. Стръмният терен е богато използван при разрешението на плана: къщата е построена в единия край на парцела и съдържа високо приземие (с две стаи) и два горни етажа, всеки с по четири стаи и по един просторен хайет по цялата надлъжна ос на къщата. Затова към улица „Фр. Шопен“ тя изглежда триетажна, а откъм двора — двуетажна. Входната порта е откъм ул. „Княз Церетелев“ и е оформена в дълбока ниша на оградния зид.

Приземието е развито с оглед на терена, така че предната му част към ул. „Фр. Шопен“ излиза над терена и има две стаи; задната му част служи за изба.

Първият етаж, издигнат с 1,65 м – с. 143. – над нивото на двора, съдържа четири големи стаи (югоизточната стая има размери 7,48 Х5,28 м), разположени от двете страни на един продълговат салон, чиято средна част е елиптична в план. Функционалното предназначение на тези стаи в домакинството не е точно изяснено, но вероятно те са служили за дневно пребивание на семейството; югоизточната стая поради големите й размери и по-богатата обстановка е служила за дневна. За втория етаж води една трираменна стълба, разположена към улицата, на север в надлъжната ос на хайета; рамките на стълбата са затворени отпред с двукрилни остъклени врати, между които има полукръгла ниша.

Вторият етаж съдържа четири стаи, разположени симетрично от двете страни на овалния хайет, който има хубав таван. Хайетът е по-висок от стаите, които са с по-големи размери от стаите в първия етаж, защото са издадени извън него с еркери.

Вътрешната декоративна разработка и уредба на стаите се отличава с богатство и тържественост. Къщата има хубави интериори и детайли: портикът в първия етаж, парапетите на трираменната стълба, елиптичният таван на хайета в етажа, украсените с резба тавани на стаите, алафрангите, детайлите на вратите и пр.

В двора има едноетажна пристройка (към ул. „Зора“) с пералня, лятна кухня и дърварник. Дворът е разработен на тераси с цветни лехи и дървета; първата тераса покрай къщата е имала голяма лозова асма и мраморен кладенец (цистерна).

През годините са извършвани няколко укрепвания и реставрация на Ламартиновата къща.

 

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ