Продажбите на недвижимости в София нарастват с 8% годишно

Средната цена на жилищата в София достигна 1060 евро/кв. м при 985 евро/кв. м в началото на годината. Това показват данните на водещи агенции за имоти за второто тримесечие на 2017 г.

Според тях нарастването на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна се запазва на нива като през първото тримесечие, а именно – бележи ръст от 18%. Средната покупна цена на жилищата е 91 000 евро, отчитат брокери.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още обаче не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г., когато беше бумът преди кризата. Тогава средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м.

Ускореният темп на нарастване на цените в София започва от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година увеличенията се движат между 15 и 18 процента.

Данните сочат, че цените на имотите в столицата нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през миналата година, и през тази усетихме значителни ръстове именно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва и следват силни летни и есенни месеци с увеличаване на обема продажби.

СДЕЛКИТЕ

През последните 3 години продажбите в София нарастват равномерно с по около 8% годишно. Ръстовете, регистрирани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, но това се дължи в голяма степен на значителния дял на продажби на ново строителство, което е в процес на изграждане, и вписването на сделките ще стане на по-късен етап.

Броят на продажбите в София е около 25 000 на година, което все още е далече от нивата в бума, когато достигаха до 45 000 сделки годишно. Това предполага един много по-балансиран пазар и е още една индикация, че не можем да говорим за прегряване и балонизиране на жилищния пазар в столицата.

ПОКУПАТЕЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ

Достъпността на жилищата, измервана като съотношение на цената на квадратен метър в София, и средната заплата за града остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо миналата година. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит, сочат анализатори. Банковото кредитиране продължава да нараства, като отпуснатите кредити през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въпреки високите нива на кредитиране обаче данните сочат, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума. Това е потвърждение за по-здравата основа, върху която се развива пазарът през 2017 година.

ИЗВОДИТЕ

Макар растежът на цените на имоти в София да доближава 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация, коментират брокери. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. Това показва, че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Източник: BULGARIAN PROPERTIES

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си