15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Избран е изпълнител за проекта „По крепостните стени на Филипопол“

Консорциум „Филипопол 2020“ е избраният изпълнител за реставрирането на археологическите комплекси Небет тепе, подходите към него и Източна порта. 

Очаква се в срок до 120 дни изпълнителят да изготви и представи технически проект за консервация, реставрация и експониране на обектите. Срокът за строителство пък е 540 дни, от което следва двете туристически атракции да бъдат изцяло завършени за около две години. Стойността на договора за проектиране, авторски надзор и СМР е 6 996 594 лв. с ДДС. Одобрената обща стойност по проекта е 8 012 202,52 лв. От тях 6 009 151,89 лв. ще бъдат безвъзмездно финансирани по ОП „Региони в растеж“, а 2 003 050 лв. е съфинансирането, което трябва да осигури общината от финансова институция.

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ включва три обекта за интервенция. Това са „Археологически комплекс „Небет тепе“, „Античен комплекс „Източна порта на „Филипопол“ и „Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе”. Консорциум „Филипопол 2020“ е спечелил поръчката за изпълнение и на трите обособени позиции. В рамките на трите договора ще бъде извършено проектиране, изпълнение на консервационно-реставрационни работи, строително-монтажни работи и осъществяване на авторски надзор.

Предвижда се още и осигуряване на информация и комуникация по проекта, изпълнение на мерки за развитие и реклама на туристическия продукт, както и провеждане на спасителни археологически разкопки.

В консорциум „Филипопол 2020“ участват „Терасист“ ООД, „Стройекспрес-НН” ООД и ПМ „Архитекти” ЕООД.

Припомняме, че в средата на миналата година Пловдив спечели 8 млн. лв. за социализацията на Небет тепе и Източната порта след официалното одобрение на ОП „Региони в растеж“. През 2010 г. се изготвя първият проект за Небет тепе, но той не успява да спечели финансиране, защото не е внесен навреме в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2014 г. се прави нов проект, който е подаден в срок, но не получава средства по Норвежкия фонд за финансиране. Той също така не е припознат от пловдивчани.

В началото на януари 2020 г. беше проведено публично обсъждане за визията на трите обекта, включени в проекта. По време на него се стигна до консенсус, че археологията на Небет тепе трябва да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи. Всичко това е залегнало в съгласуваното задание с Министерството на културата.

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ