Навигатор Home » Икономика » Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ: Липсата на работници застрашава големите обекти

Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ: Липсата на работници застрашава големите обекти 

18-Boikov

Недостигът на работна ръка в строителството ще постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти за няколко милиарда лева, като вече се отразява и на изпълнението на програмата за саниране, където има много операции с ръчен труд. Това заяви пред БНР Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

През следващите години строителният бранш ще изпитва още по-голяма нужда от работна ръка, потвърди Бойков. По думите му, трудностите на строителните фирми в намирането на квалифицирани работници не са отскоро. Това е проблем за целия Европейски съюз, където пазарът на труда е в остра конкуренция.

Само около 7% сто от завършващите професионални гимназии по строителство започват работа в сектора у нас. Според Бойков проблемът трябва да се решава не само с внос на работници, но и с професионална квалификация, както и с повишаване на заплатите.

По отношение на чуждестранните работници, които се наемат от страни извън ЕС, като Молдова и Украйна, Бойков обясни, че те са предимно от българската диаспора. Те работели дори по-качествено от тези, които могат да се наемат у нас, като нямало опасност да създадат условия за дъмпинг на цената на труда.

Добавете коментар