Навигатор Home » Интервю » Иван Барзин, кмет на град Вълчедръм: 2017-а е успешна за Вълчедръм година, направихме много за инфраструктурата и градската среда

Иван Барзин, кмет на град Вълчедръм: 2017-а е успешна за Вълчедръм година, направихме много за инфраструктурата и градската среда 

Иван Барзин е на 67 години. Роден е и живее във Вълчедръм. По професия е медицински фелдшер. През 1999 година е избран за кмет на общината. Оттогава печели всички местни избори. От октомври 2015 г. започна петият си мандат като управляващ селския град.

Предстои ни рехабилитация на важни улици в общината

Разговаря

Поли ВАСИЛЕВА

– Г-н Барзин, бяхте един от 15-имата кметове, които получиха първите договори по Подмярка „Инвестиции в създаване, подобряване или разширяване на всички видове по мащаби инфраструктура” на Програмата за развитие на селските райони. Какво предвижда вашият проект?

Община Вълчедръм получи 1,8 млн. лв. за благоустрояване на уличната мрежа в града и в село Долни Цибър – най-голямото ромско село в България. Проектът ни е за асфалтиране на една крайна улица във Вълчедръм и една в Долни Цибър. Във Вълчедръм ще изградим и тротоари, като отсечката ще играе ролята на обходен път. Сега много тежки машини минават през центъра – разрушават настилката и създават опасност за движещите се хора. Ние сме селскостопански район – през града преминават тежки камиони, натоварени със зърно, големи трактори. С новоасфалтираната улица ще ги отклоним от центъра. Но тя ще бъде безопасна за хората, защото ще има и тротоари.

Пак една дълга улица ще асфалтираме в село Долни Цибър. Сега тя е калдъръмена, но ще стане асфалтова, с тротоари. Тази улица води от ромската махала към училището. Всеки ден по нея се движат 130 деца, отделно възрастни хора.

– Кога смятате, че ще започнат строителните работи?

– Срокът за тези проекти е 36 месеца, но ние започваме веднага. Сега подготвяме процедурата за избор на изпълнител. Ако не постъпи обжалване на избора, то работата ще започне следващата пролет. Надявам се да изберем най-добрата фирма и да изпълним препоръката на премиера процедурата да бъде много прозрачна.

– Какво друго успяхте да направите през 2017-а, по-голяма част от нея мина?

– Това е най-успешната ни година от едно десетилетие. Направихме ремонт на училища, читалища, детски градини, подмяна на водопроводи. По Програма „Красива България” изградихме асансьор на сградата на общината. Той е единственият в общината ни. Проектът за него бе 150 000 лв., а общинското финансиране само 10%. Снабдихме се с кола за извозване на боклука до депото в Монтана, с 3 сметосъбирачни машини, с трактор, с който зимата ще чистим снега. И аз като кмет се сдобих със служебна кола. Подменихме изцяло оборудването в кухнята на социалния ни патронаж – 30 000 лв. за това получихме от МТСП, а 30 000 дадохме ние. Сега приготвянето на храната става по много модерен начин, а подемник изнася съдовете до колите. Това беше нашата инвестиционна програма, за която отделихме и осигурихме 700 000 лв. собствени средства. Други 800 000 лв. си осигурихме чрез ПУДООС. С тези пари подменихме най-важния водопровод във Вълчедръм. Досега старият бе с етернитови тръби.

Направихме и много дребни подобрения в училища, детски градини, по улици. Изкърпихме и баластрирахме улици по селата.

– Известен е проблемът с водата на село Долни Цибър. Системата е изградена, но хората не могат да използват тази вода. Какво предвиждате за решаването му?

– Този проблем намери решение. Изградихме водоизточника, довеждащия водопровод, уличната мрежа, хората си монтираха чешми в домовете, но водата се оказа негодна за пиене. Затова още не се използва. Специалисти се произнесоха, че е необходимо изграждането на пречиствателно съоръжение, което ще я направи годна за употреба. Този проект се изпълнява. Пречистена водата ще влиза в резервоара и от там – в мрежата. Известно е, че по европейските програми пари за такива съоръжения не се предвиждат. Но ние заделихме собствени средства от бюджета за 2017 – 260 000 лв. Ще се наложи да отделим и от този, за 2018-а. Надявам се през следващата година Долни Цибър най-после да има централно водоснабдяване. Сега хората пият вода от кладенци, които са зависими от нивото на Дунав. Сега е ниско и те се използват, но при повишение и те се замърсяват.

– Кои програми използвате най-често за финансиране на Вашите проекти?

– На първо място – Програмата за развитие на селските райони. Сега чакам подписването на договор за обновление на детска градина в село Септемврийци. Но сме използвали и японското посолство, Министерството на финансите, социални фондове за изпълнение на проекти, свързани с подобрение на качеството на живота в селата ни.

– За всички проекти ли успявате да намирате финансиране?

– Не. Имахме голям проект за изграждане на канализация с пречиствателна станция за отпадни води. Но общината падна под 10 000 жители и ние загубихме правото да получим финансиране от Програмата за околната среда.

– Какво е настроението и атмосферата в града пред празника му – Деня на света Петка?

– Оптимистична е картината към момента. Наскоро назначихме 120 души на 6-часова работа по програмата на правителството за подпомагане на общини от Северозапада. Други 50 са назначени и работят в зеленчуковата градина на село Долни Цибър, в която хората от селото си произвеждат зеленчуци за трапезата. Това отчасти решава проблема с безработицата и създава оптимизъм. И добро настроение не липсва около празника на града. Честването, за което ангажираме певци и състави, също ще развесели жителите и гостите на Вълчедръм. Живеем в трудни времена, но ни се случват и хубави неща.

Добавете коментар