25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Злато и имоти – най-сигурната защита за авоарите в условия на криза

Цената на златото регистрира нов рекорд на световните борси. Тенденцията е трайна от зимата на 2020, белязана от ковид пандемията. Все повече инвеститори се насочват към благородния метал, заради опасения от нова рецесия. От началото на годината златото е поскъпнало с над 25%, сочи статистиката.

За експерти и анализатори тенденцията е повече от логична и се дължи на редица фактори. Основният сред тях е, че в момент на икономическа криза инвестицията в злато дава сигурност и продължава да се смята за гарантирано убежище на налични парични средства. Благородният метал вдига цената си, подкрепян от безпрецедентните стимули на държавните власти за икономиките на различните страни в условията на коронавирусната пандемия. Прогнозите също очертават възходящ тренд на жълтия метал.

От Goldman Sachs Group Inc. очакват цената на златото да достигне нови рекордни нива за тройунция в близките месеци. А според JPMorgan Chase & Co. инвеститорите трябва да се придържат към метала, тъй като той остава най-добре позициониран спрямо нискодоходната обстановка в световен план.

Прогнозите им вече отекват в действията на инвеститорите на международните пазари през последните седмици. Те се насочиха активно към златото, след като ударът от пандемията подкрепи трайно статута му на актив убежище, а бижутерите вече виждат отражението на поскъпването в ювелирната индустрия.

Освен златото, поскъпване има и при биткойните. Криптовалутата премина ключовата граница от 10 000 долара за първи път от 10 юни насам, а според анализатори биткойнът и златото вече могат да се разглеждат спокойно като допълващи инвестиции, а не като конкурентни.

Така, че злато, бижута или биткойни – всеки сам ще реши в какво да инвестира парите си, за да ги защити максимално в икономическата буря, която завихря света все по- мощно.

Успешното управление на здравната криза дава тласък на търговията с недвижимости

Богатите и успешните, които ежегодно присъстват в различните класации на списание „Форбс“ са открили своята формула да запазят и дори да увеличат богатството си и в тези трудни времена.

Гръцкият пазар на качествени и луксозни ваканционни имоти е актуалната гореща точка за мултимилионерите и милиардерите на планетата. Това твърдят представители на сектора на недвижимостите в южната ни съседка. И докато традиционно силният туризъм там бележи отлив този сезон, интересът към инвестиции в имоти се засилва въпреки пандемията и последствията й за световната и, естествено, за гръцката икономика.

Само за месец май е регистрирано увеличение с 53,3 процента на заявения интерес към покупката на луксозни вили в Гърция, в сравнение със същия период миналата година, съобщава „Катимерини“, цитирайки представител на „Грийс Сотбис интернешънъл риалти“. Компанията е част от „Сотбис интернешънъл риалти“ (Sotheby’s International Realty), най-голямата агенция за предлагане и продажба на луксозни недвижими имоти в света с обем на продажбите от порядъка на 90 милиарда евро годишно. Става дума за мрежа с 1000 клона в 71 страни, в която работят над 24 хиляди опитни консултанти по недвижимите имоти.

Според данни на „Сотбис“, посещаемостта на интернет страниците с гръцки недвижими имоти се е увеличила повече от двойно в сравнение с 2019 г., като се изчислява, че около 122 388 частни лица биха могли да бъдат потенциални купувачи през следващите години.

Друга тенденция е, че тази година се наблюдава интерес към покупка на още по-скъпи имоти. Регистрира се увеличаване с близо 26% на средната цена на имотите, за които се заявява интерес – от 2,48 милиона евро миналата година на 3,11 милиона през лято 2020.

Пандемията засили търсенето на жилища във ваканционните селища у нас

Пандемията от коронавирус до голяма степен промени начина на живот и навиците на хората, не само по света, но и в България. Очаквано, това се отрази и на имотната индустрия у нас. От бранша вече отчитат нова посока в желанията на потребителите, които се преориентират към по-различен тип имоти.

Пазарът през последните месеци у нас мина през няколко етапа. Първоначално беше поставен на „пауза“, след това започна да се приспособява към новия начин на живот и работа, и се появи засилен интерес към по-изолираните и закътани дестинации, споделят експерти от Национално сдружение „Недвижими имоти“. Според брокерите все повече хора са започнали да търсят къщи или апартаменти с дворове в по-малките населени места, както и в планинските курорти. Основната причина – възможностите, които дава животът сред природата – излизане на открито, спокойствие, безопасност и сигурност.

Към момента се отчита сериозен ръст на интереса към къщи на село, както и към ваканционни имоти в морските и планинските курорти. С оглед на желанието на хората да са на зелено, на открито, на собствено пространство и да не зависят от хотелски резервации, брокерите са оптимисти за развитието на ваканционния сегмент от имотния пазар, където в момента има отлични цени и много богат избор.

Новите технологии помогнаха на хората да работят и учат по-гъвкаво и от дистанция и вече имат по-голяма възможност да са извън големите градове и най-вече на местата, които харесват. Животът се рестартира и може би спадът, който се отчита в икономическия растеж и други показатели като брой имотни сделки и издадени разрешителни се дължи на паузата, през която преминахме през зимните месеци. Тя реално направи така, че през 2020 г. ще имаме само 10 активни месеца за бизнес, а не 12. Най-оптимистичната прогноза е, че ще можем да наваксваме това забавяне, коментират експерти от имотния бранш.

Според тях в момента хората са на етап проучване. Търсят и разглеждат оферти и правят заявки за огледи. Вече има сигнали за това, че този сегмент ще се разраства дори и след кризата. Според брокерите тенденцията за търсене на имоти, които са в неприкосновен досег с природата, е вече не просто модерна, а жизнено необходима и освен това много красива.

Да държим парите си кеш или да направим инвестиция е въпрос, който много хора си задават в икономическата ситуация днес. Брокерите смятат, че разумното решение на въпроса е да има от всичко – част от парите в кеш, част в инвестиции – недвижими имоти, ценни книжа, акции и облигации. Положителното според тях е, че банките продължават да подкрепят сектора както в сегмента на новото строителство, така и по отношение на кредитополучателите, като единствената разлика е лекото увеличение на процента за самоучастие.

От НСНИ отчитат оптимистична тенденция в средно-и дългосрочен аспект и намират поведението на инвеститорите за много разумно, тъй като намаляването на бройката на разрешителните за строеж в момента по-скоро ще балансира пазара, отколкото ще даде негативно отражение.

www.borovetsgardens.bg

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ