„Зелен град“ на повече от 90 декара ще изникне край село „Мрамор“

0

Столична голяма община е отредила терен за строеж на модерно екоселище край софийското село Мрамор. То ще е с къщи от типа „Направи си сам” на 1 – 2 етажа, които ще са от естествени материали, произведени в България. Предвидено е сградите трябва да имат почти нулево потребление на енергия. За целта бе обявен конкурс за най-добър модел на зелено еко селище. Той е част от двугодишен проект MILD HOME, който е съфинансиран от оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”.

Green Art е екипът, спечелил конкурса MILD HOME на Столичната община . Проектантите от обединението работили по спечелилия проект са арх. Милен Арнаудов, арх. Даниела Ангелова, арх. Даниела Маринанчели и арх. Лоренцо Ботечели. Техният проект е печеливш с нов тип сгради – модулни, интелигентни, на ниска цена, енергийно ефективни и с възможност за „направи си сам“ функционалност. Идеята обаче е много по-дълбока и по респектираща от първоначалното й звучене. Защото сградите в това еко селище трябва да са с почти нулева консумация на енергия,а за направата им да се използват екологични строителни материали и възобновяеми източници на енергия.

Теренът в село Мрамор на който ще се изгражда екоселището е с площ 93 декара. В него ще се влиза от ул. „Доброславско шосе”. Сградите в „зеления град” трябва да са модулни. Ще има както еднофамил къщи, така и тип кооперации. Еднофамилните къщи ще са с площ до 140 кв. м. В жилищните кооперации ще има максимум 4 апартамента. Половината от тях трябва да са между 60 и 90 кв. м, другите – едно маломерно и едно голямо над 90 кв. м. Част от жилищата ще се отдават под наем от общината, а други ще са частна собственост. На покривите ще има соларни панели за топла вода, фотоволтаични системи, озеленяване на покривите и терасите.

Селището ще има и системи за събиране и оползотворяване на дъждовната вода, както и собствена пречиствателна станция.

В екоселището ще е разрешено само движение на електромобили и велосипеди. Автомобили на газ, бензин и нафта не трябва да има. Предлага се жителите на селището да развиват системата карпул – един автомобил да се ползва от няколко човека по един маршрут. Местата за паркиране на електромобили и велосипеди ще са в периферията на селището. Там ще има и медицински център, аптека, басейн и детска площадка, а на 500 – 600 метра от мястото, предвидено за „зеления град”, има училище и детска градина.

Очаква се там да живеят хора на възраст 25 – 35 г., защото те лесно ще могат да се адаптират към новите технологии. Ще могат да развиват и земеделска дейност в екоселището.

Високата цена на зеленото строителство е една от големите пречки за развитието му в световен мащаб. Затова и цената е сред важните критерии за оценка на концепциите за бъдещото екоселище. Минимализмът е една от философиите на зелените селища, тъй като по-малките къщи изискват по-малко материали за построяване и по-малко енергия и ресурси за комфортен живот. Подобни състезания на архитектурни идеи в конкурса MILD HOME са проведени, освен в България, още в Италия, Австрия, Румъния, Сърбия, Унгария и Гърция. Най-добрите проекти, избрани във всички държави, ще бъдат представени в началото на месец април в Будапеща.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си