Арх. Сиан-Ронг Лин проектира впечатляващи висящи градини над магистралите

21-7Трудно, дори невъзможно е за модерния човек днес да си представи света без възможности за бързо придвижване. Скоростните пътища и магистрали, позволяващи удобно и бързо да се стига от точка А до точка Б, обаче отнемат от естествената природа и нанасят жестоки щети на качеството на въздуха. Магистралите оказват отрицателно въздействие върху природата, унищожавайки постепенно растителния и животинския свят в районите, през които са прокарани.

21-8Търсейки работещи решения срещу екопроблемите, до които пътната инфраструктура довежда, архитект Сиан-Ронг Лин (Xian-Rong Lin) проектира „Зеленият кръг”. Green Circle е екологична архитектурна концепция, която вертикално възстановява пространството над магистралите, като по този начин връща равновесието между флората и фауната в района. Проектът е особено ефективен, ако се изгради над натоварените кръстовища в големите градове.

Усуканата структура на „Зеленият кръг” представлява своеобразна висяща градина, в която удобно и необезпокоявано могат да живеят птици и животни.

Всеки зелен кръг е проектиран да улавя и използва дъждовна вода, като интегрираната помпена система за поливане се задвижва от слънчевата енергия.

Пешеходна пътека между короните на дървета разкрива 360-градусова гледка към хълмовете на Копенхаген21-2

21-4Конструкция с форма на пясъчен часовник трябва да се издигне в гориста местност в околностите на датската столица Копенхаген. Архитектурно студио EFFEKT проектира уникална пешеходна пътека, чрез която туристите ще могат да се любуват на изключителни природни гледки от птичи поглед. Съоръжението се състои от вътрешна рампа с височина 600 метра, която ще отвежда посетителите до короните на вековни дървета. От там те ще имат възможност да се любуват на 360-градусова гледка към хълмистия пейзаж, докато правят разходката си по алеи, дълги няколко километра.

Уникалното на единствения по рода си проект е, че няма да засегне околната среда и няма да пострада нито едно дърво при реализацията му. Очаква се да бъде завършен окончателно през 2018 г.

21-3 21-5

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си