Здравко Димитров, кандидат за кмет на Пловдив: Честност, лоялност и отговорност – така бих определил визията ми за управление на града

0

ВИЗИТКА

Здравко Димитров е роден на 22.05.1963 година в Пловдив. Завършил е средното си образование в СУ ”Васил Левски” – Пловдив. Завършва ПУ ”Паисий Хилендарски” като бакалавър по спортна педагогика. През 2002 г. защитава магистратура по психология в ПУ ”Паисий Хилендарски”.

През 2011 г. защитава магистратура по публична администрация в ПУ ”Паисий Хилендарски”. Магистър по финансов мениджмънт в СА ”Д. А. Ценов” – гр. Свищов. В периода 1981 г. – 1991 г. е състезател по баскетбол в ЦСКА, ССК ”Академик” – Пловдив. От 1991 г. до 2007 г. се занимава с частен бизнес. От 1994 г. до 2007 г. е Президент на Баскетболен клуб „Академик“ – Пловдив. Участвал е в националния отбор по баскетбол и е носител на международни и национални награди. Член е на УС на БФБ и УС на ЛЗД „Сокол“ – Пловдив.

През ноември 2007 година печели мажоритарни избори за кмет на район „Западен” в гр. Пловдив с мандат 2007 – 2011 г. От 14 ноември 2011 г. е назначен за областен управител на област Пловдив. Народен представител в 42 и 43 Народно събрание.

Здравко Димитров е семеен, с две дъщери

Г-н Димитров, ако спечелите доверието на пловдивчани и смените поста на губернатор с този на кмет с какво бихте стартирали управлението – с кардинални промени или приемственост и надграждане?

Разбира се, че с управление, обърнато към проблемите на хората, но и с приемственост и надграждане на постигнатото до момента. Аз самият съм носил последствия от недобра администрация, и още навремето си казах, че няма да допусна подобно положение. За мен е важно, администрацията не да неглижира, а да решава проблемите на хората. И най-важното, че както досега, така и в бъдеще, няма да прекратя практиката си да имам приемен ден, в който гражданите ще могат лично да отправят към мен и екипа ми своите въпроси.

Предшественикът Ви обяви, че оставя подготвени проекти за над 200 млн. лева на наследника си. Вие с кои бихте започнали – „Модър-Царевец”, нов мост над р. Марица, връзка между „Южен” и „Тракия”, паралелен булевард на „Александър Стамболийски” или с нещо съвсем различно?

– Аз не съм запознат с конкретните стойности на цитираните проекти, но мога да се похваля, че единият проект е започнат от мен, още по времето, когато бях кмет на район „Западен“. Това е пътната връзка „Модър-Царевец“, чиито технически проект беше разработен още тогава. Именно поради тази причина, аз ще настоявам за неговото завършване. Този проект е изключително важен за два от най-гъсто населените квартали на Пловдив. Що се отнася да другите проекти, според мен е изключително важно да има както обществено обсъждане, така и консултации на експертно ниво, за да се прецени приоритетната последователност на всеки един от тях. Трябва да се види, не само кои са най-важни, но и дали има финансиране за тяхното реализиране. Защото е изключително важно да се установи финансовото състояние на Община Пловдив и възможностите, които има за реализиране на инфраструктурните проекти. Отново ще повторя, че преди реализирането на бъдещи проекти, ще има обсъждане както на експертно, така и на обществено ниво, защото според мен не е нормално решенията да се вземат еднолично.

Кой е основният проблем на града, който спешно трябва да се реши?

За мен има три кардинални проблема, които трябва да се решат в спешен порядък и това са въздухът, питейната вода и трафикът. В тези три приоритетни направления ще работя от първия ден, защото и трите са жизненоважни. За подобряване качеството на въздуха и облекчаване на автомобилния трафик вече имам готови решения, а по направлението за снабдяване на града с чиста питейна вода вече дори се работи. Знаете, че в качеството ми на областен управител, подписах договор за предпроектно проучване за изграждане на каскада „Доспат – Въча“. Реализирането на този проект ще допринесе за задоволяване на нуждите от чиста питейна вода не само в Пловдив, но и в други населени места от област Пловдив. Това са трите най-важни проблема, чието решение трябва да стартира буквално от първия ден на стъпването ми в длъжност.

За кой от стратегически важните обекти или проекти на града ще трябва да се търси финансиране от държавата. Разчитате ли на лични аргументи и на подкрепа?

Наистина има няколко стратегически проекта, чието реализиране стои на дневен ред. Един от тези обекти е изграждането на новото Околовръстно шосе, което е в източна посока – от караулката в началото на пътя Пловдив – Асеновград до надлез Скобелева майка. Този проект е жизнено важен за града. На следващ етап ще се пристъпи към изграждане на модерна пътна връзка по старото трасе на Околовръстно шосе, в посока северозапад. Лично аз се намесих, за да спра изпълнението на предишния проект, защото той беше изключително оскъпен и нереализируем. В момента е изготвено задание, в което с предложения участваха и кметовете на околните общини. Заданието е съобразено максимално с всички изисквания и в момента тече проектирането на Околовръстно шосе с пътни възли и кръгови кръстовища, безпроблемно преминаване на жп линията на КЦМ, разширението на пътния възел на Пазарджишко шосе и моста над река Марица. Всички пътни връзки по трасето ще бъдат на две нива, а линията на КЦМ да бъде потопена под нивото на пътя. По цялото трасе – от караулката на пътя Пловдив – Асеновград, до връзката с магистрала Тракия, ще има локални платна. Кръговото кръстовище на изхода за Пазарджик и моста над река Марица, ще бъдат заложени като самостоятелни пътни обекти, за да може процедурите по тяхната реконструкция да започнат в максимално кратки срокове, с цел облекчаване на трафика по едни от най-натоварените пътни връзки до стартирането на работата по големия проект. Други важни проекти, по които се надявам да получа подкрепата на държавата, са реконструкцията на стадион Пловдив и реновирането на коритото на река Марица. Вярвам, че градът има нужда от подобряване визията на река Марица, а част от реката попада в една от зоните на Интегрирания план за градско развитие на Пловдив.

Като човек на спорта какво ще направите за спортната инфраструктура в града – болните теми – стадионите, базите на клубовете и залите?

От жизненоважно значение за всеки спорт е да има бази, на които да тренират не само представителните отбори и професионалистите, а и детско-юношеските отбори и децата. Именно поради тази причина, бих обърнал специално внимание на базите на детско-юношеските спортни школи и базите, на които тренират децата. И не само футболните спортни школи, но и баскетболните, волейболните и школите за всички видове спорт имат нужда от по-добра материално-техническа база. Защото без подрастващи спортисти, няма да има и професионален спорт. Нека да разширим пирамидата отдолу, за да можем да се радваме на високо спортно майсторство и в бъдеще. Нека не разчитаме само на спортистите, които идват от чужбина, защото те идват за определено време и след това си отиват. Нека да разчитаме на наши кадри, които се обучават при родните треньори, състезават се за града и страната си и ние се гордеем с тях. Знаете, че аз съм бивш спортист и няма да скрия, че за мен развитието на спорта ще е един от приоритетите.

Как виждате развитието на Пловдив в рамките на следващите 4 години, ако Вие сте кмет?

Виждате, че от четири години, откакто съм областен управител, Област Пловдив е най-бързо развиващата се икономически област в България. Този работещ модел, ще пренеса и в управлението на град Пловдив. Правил съм го, знам как и мога да го направя. Това е един работещ модел и резултатите са видни.

Дайте жокер на гласоподавателите – трите Ви най-силни аргумента, с които ще преборите конкурентите си на вота.

– Най-силният аргумент, който ще натежи в моя полза, е че правителството, което е на партия ГЕРБ, към която принадлежа и аз, ме подкрепя. Държавата ще подкрепи развитието на Пловдив и това никак не е маловажно. Вероятно помните, как в недалечното минало, някои забиваха на копие договори и тогава нищо добро не се случваше в града. Не са тайна и добрите ми отношения с премиера Борисов, който ме номинира в надпреварата за кмет. Аз съм открит човек, винаги се вслушвам в хората, влизам в тяхното положение и помагам, ако мога. Винаги съм бил с лице към проблемите на хората. Честност, лоялност и отговорност. Така бих определил визията ми за управление на града, защото кметската робата е отговорност. Също така, аз ще разчитам и на много силен експертен екип. Моите заместник-кметове ще бъдат експерти на изключително високо ниво, всеки в своята област. Поканил съм дори и експерти от София, които ще дойдат, за да работят за просперитета на Пловдив. Гарантирам, че екипът ми ще бъде най-добрия, който е работил в Община Пловдив.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си