Навигатор Home » Новини » За 910 дни изграждат участъка Ябланица – Боаза от АM „Хемус“

За 910 дни изграждат участъка Ябланица – Боаза от АM „Хемус“ 

Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев от консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД подписаха договора за строителство на обекта

Договорите с изпълнителите на проектирането, строителството и надзора вече са подписани

910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно по време на подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта от председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев – представител на консорциум „ХВП Ябланица“ ДЗЗД. Подписи под този за строителен надзор положиха представителите на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016“ Савина Белчева и Алберт Марко Гомез. В рамките на проекта е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата „Съева дупка”. Ще бъде изградена етапна връзка при километър 87+600 в близост до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна – Белокопитово. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети. По думите на инж. Дончо Атанасов, най-важно при изпълнението на проекта е да се съкратят сроковете за проектиране. В момента се извършва и физическото проектиране на 50-те км между п.в. „Боаза“ и разклона на второкласния път II-35, между Ловеч и Плевен, като строителството му ще бъде разделено на три етапа. Заложената проектна скорост на движение е120 км/ч, което ще осигури икономия с почти 150 млн. лв. поради отпадането на необходимостта от изграждане на подлези, надлези и други съоръжения за преминаване по трасето. Очаква се в края на 2018 г. да бъдат завършени техническите проекти, преминатите процедури по ОВОС и изготвени парцеларните планове.

 

Министър Николай Нанков:

Разглеждаме варианти за разширяване на трасето София – Пловдив

Разглеждаме варианти за разширяване на АМ „Тракия“ в участъка София – Пловдив с по едно платно в двете посоки. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че основание за това дават данните от трафик камерите, според които в пиковите летни дни на 2015 г. и 2016 г. преминалите през участъка автомобили са между 32-33 хиляди за денонощие, а над 37 хил. са отчетени през най-натоварения ден – 31 август 2016 г. Вече са започнали проучвания, тъй като след четири години ситуацията ще бъде много тежка, коментира той и посочи, че пътният сектор се издържа основно от лекотоварните автомобили, като в последните години тенденцията е делът им да нараства. Заложили сме гъвкав модел на тарифиране и правене на политики, като целим минимум три пъти да се увеличат приходите в АПИ, обяви Нанков. Той обърна внимание, че според един от разработените модели в анализа на банката приходите от новата система се очаква да бъдат в размер на над 1 млрд. лв. още през първата година. Целта е да достигнем 661 млн. лв. повече през този период, като парите ще се разходват само за рехабилитация, ремонт и строителство на нови пътища, уточни министърът. Разработен е и резервен вариант, предвиждащ повишаване на винетките за тежкотоварни автомобили за следващата бюджетна година.

Добавете коментар