За проблемите и радостите в работата с архитекти

0

Инж. Донка Милкова, член на РК на КИИП – Благоевград:

В Благоевград всички се познаваме, няма битки между нас

Архитектите имат високо самочувствие, което, мисля, че им е внушено още на студентската скамейка. Те са водещи в проекта, затова и сега са такива. Инвеститорът отива при архитекта, той се занимава със сформирането на екипа, той определя кой ще участва в проекта, той определя какво ще получи другият специалист. Затова твърдя, че има граница между архитекта и инженера.

В Благоевград всички се познаваме, няма битки между нас. Работи се на групи, знае се кой с кого си сътрудничи, рядко се сменят конструктори или други специалисти в екипите. В града архитектите изпълняват изискванията на инвеститорите, което води до криза в проектирането. Малко са хората, които държат на индивидуалността, на новите архитектурни постижения. Всичко е пазар.

Инж. Цанко Дилов, член на РК на КИИП – Търговище:

Разбираме се добре, но имаме и конфликти

Архитектите са водещи при проектирането, но предимно в жилищното. Иначе конструкторите, ВиК специалистите си имат свое място, което никой не оспорва. В Търговище няма обемни проекти. За тези с европейските средства се наемат специалисти от Варна, София.

В нашия град всеки архитект си има група, с която работи. Всичко е въпрос на избор, на напасване. И това е добре. Има разбирателство, но има и конфликти. Но това са нормални неща. Проектантската работа намаля, а проектирането не е качествено, защото почти всичко зависи от възложителя, а той няма кой знае какви виждания. Понякога се обръща внимание на допълнителните детайли, а не на основните. Виждам и вакуум между стари и нови проектанти. Младите няма от кого да се научат, къде да трупат стаж.

Инж. Гергана Кривошапкова, член на РК на КИИП – Пловдив:

Допълваме се взаимно

Архитекти и инженери проектират в екип. В някои екипи се разбират много добре, в други има противоречия. Трудно стигат до единно мнение. След дълги спорове проблемът се решава, но с разочарование от едната страна.

В един проект няма по-важни и най-важни хора, всички са важни. Всеки работи в своята област като специалист. Това, което инженерите могат, архитектите не могат и обратно. Има взаимна допълняемост. Всеки трябва да дава най-доброто по своята част, за да се получи добър проект.

10 obychenie

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си