За проблемите и радостите в професията

0

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, АРХИТЕКТИ!

Арх. Радосвета Хаджиева, член на РК на КАБ – Кърджали:

Удовлетворението идва от благодарността и признателността на клиента към труда ни

Професията ни има и радости, но и много проблеми. Радост е да сътвориш нещо хубаво и да го видиш изпълнено така, както ти си го проектирал. Да видиш доволния от твоя труд клиент.

Проблемите са свързани с администрацията, с неуредените закони. ЗУТ е променян толкова пъти, че вече не е закон. Бюрокрацията е голяма, в проектите има много излишни части. Всяка община си има собствени изисквания за представяне на проектите. Трябват ни правила, които да важат за цялата страна.

Арх. Иван Бакалов, председател на РК на КАБ – Хасково:

Всеки иска да направи проект за достойна сграда и да го види реализиран, но рядко се случва

8-9bak

Всеки архитект иска да направи проект за достойна сграда и да го види реализиран. Това обаче рядко се случва. В България архитектурата няма големи шансове. Инвеститорите дават параметрите, казват как да изглежда сградата, имат мнение за материалите. Някои не са достатъчно интелигентни. Ние предлагаме по-добри решения, но те не се приемат лесно.

Обектите сега са по-малко и до проектиране не стигат най-добрите архитекти. Няма истинска конкуренция, конкурсите си имат краен адресант. Обикновено това са хора, обвързани с главния архитект, с фирми изпълнителки.

Радостите са свързани с възможността да правиш проект, да вложиш своя творчески труд и талант.

Арх. Иван Трендафилов, председател на РК на КАБ – Варна:

Боли ме, че имиджът ни в обществото се срива

8-9_Ivan_marinov

Проблемите са много, но аз откроявам мястото на професията в обществото. Нямаме респект и уважение. Някога са казвали: на строежа идва архитектът, и това е означавало, че идва най-важният човек. Сега той почти не се явява на обекта, няма позиции да защити своето решение. Това е резултат и на действащото законодателство. ЗУТ е един либерален закон, но зависи кой го прилага. Архитектът е главното действащо лице, а него го няма. Затова е нисък имиджът на професията.

Радостта е да видиш своя проект реализиран така, както си го сътворил. Въобще щастие е да видиш своя проект завършен.

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА АРХИТЕКТУРАТА

На 1 октомври 2018 г. се отбелязва Световният ден на архитектурата.
С различни събития, лекции и изложби държави от целия свят подчертават ролята и колективната отговорност на архитектите за създаването на жизнена и здравословна градска среда, която увеличава благосъстоянието на жителите. Денят се чества от 1996 година с решение на ХХ сесия на Международния съюз на архитектите.

8-9-1Организацията, представляваща 3,2 милиона архитекти по света, финансира конкурс за дизайнерски плакати, които да популяризират Световния ден на архитектурата. Тази година празникът съвпада със 70- годишнината от основаването на съюза, който е създаден през 1948 година, за да обедини архитектите по света.

Дизайнът на плакатите трябва да бъде посветен на темата „Архитектура … за по-добър свят!“, използвайки точно тази фраза. Не е задължително да бъде споменат юбилеят на организацията.
Избраният дизайн ще се превърне в обединяваща визуална идентичност на всички програми и дейности, свързани с Деня навсякъде по света.

По повод празника в залите на Централния дом на архитекта, ул. “Кракра“ № 11, ще бъдaт експонирани: фотоизложбата „София – през погледа на архитекта“; изложба на арх. Николай Дамов; изложбени пана на „МИО Дизайн студио“.

 

Adobe Photoshop PDFУважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви поканим на събитието Future of Design, което събира на едно място професионалисти от сферите архитектура, ландшафтно проектиране, сценография, интериорен дизайн, строителство, инвестиции в недвижимо имущество, които се интересуват от чуждестранните добри практики и доказани работещи решения в сектора. Събитието се организира за четвърта поредна година от Немечек България в партньорство с Vectorworks, Inc.

Защо да участвате

ИЗСЛЕДВАЙТЕ БЪДЕЩЕТО

Изпълнителният директор на водещата американска компания Vectorworks, Inc. – Dr. Biplab Sarkar, ще представи най-новите технологични дизайн и BIM инструменти, които подпомагат креативността, съвместната работа и ефективността на специалистите в световен мащаб.

СПОДЕЛЕТЕ ДОБРИ ПРАКТИКИ

Изградете контакти с други професионалисти от Вашата и близки до Вашата индустрия, разберете какви са техните проблеми и как да взаимодействате
по-добре.

ПОДОБРЕТЕ СЪВМЕСТНАТА РАБОТА

Събитието цели да постави началото на отворен диалог между участниците в процесите на дизайн, проектиране, строителство и свързаните сектори за техните нужди и възможните решения, които дигиталната трансформация предлага.

 

От 30.09. до 06.10.2018 г., в залите на „Морско казино“ – Варна ще се проведе международен младежки архитектурен пленер на тема

„Адаптация на част от територията на пристанище Варна – изток за нови обществени нужди“.

8-9_Plener-3_2Пленерът се провежда и във връзка със Световния ден на архитектурата ( 1 октомври 2018 г,)

Пленерът се организира от дружество Варна на Съюз на архитектите в България, съвместно с регионална колегия Варна на Камара на архитектите в България.

 

Участници в международния архитектурен пленер ВАРНА‘2018 :

РУМЪНИЯ: Mihai Cretu, Radu loan Pavel, Isa Ayla, lrina Filip;

ТУРЦИЯ: Emre Torbaoğlu, Cansu Yapıcı, Uğur Latif Çelebi;

МАКЕДОНИЯ: Ana Ignatovska, Marija Trenevska, Hristijan Ivanovski;

УКРАЙНА: Казаньi Диана Георгиевна, Коджаметов Евгений Анатольевич, Щербина Андрей Андреевич, Климентьева Анастасия

Олеговна;

БЪЛГАРИЯ – ВАРНА: Момчил Димов, Нина Ангелова, Димитър Кръстев, Калина Манолова;

БЪЛГАРИЯ – ВАРНА: Екип с ръководител Петър Стефанов;

БЪЛГАРИЯ – СОФИЯ: Екип с ръководител Теодора Павлова.

Пожелаваме на участниците и организаторите ползотворна работа и споделени идеи и емоции.

Съюз на архитектите в България

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си