6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

За по-чист въздух в София: спират 20-годишни коли на бензин и дизел

Кметът на София Йорданка Фандъкова предвижда 5-кратно намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха в столицата, ако старите автомобили не бъдат допускани в центъра на града. “Ако бъдат въведени нискоемисионни зони, нивото на азотните диоксиди може да спадне 6-7 пъти”, посочи тя.

“Първият етап, който сме предложили – в една малка зона, е със спиране на най-старите автомобили – 20-30-годишни коли, които се движат на бензин и дизел. Очакванията са, че 20% от техните водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, тоест ще оставят автомобилите си”, обясни Фандъкова.

Столичният кмет подписа меморандум с Джейн Бърстън – изпълнителен директор на “Фонд за чист въздух” – лондонска благотворителна организация, за финансиране на експертна техническа помощ и информационна кампания за ползите от въвеждането на нискоемисионни зони.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ