16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

За номади: Самопридвижваща се къща със захранване от слънцето

Самопридвижващ се дом – прекрасна възможност за хора, които обичат и ценят номадския начин на живот. Това не е фантастика, а реалност сътворена от датското „Арт студио № 55“. Дизайнери, конструктори и архитекти са конструирали дом с форма на шестстенна призма, изработен от стомана и шпертплат.

Интересната къща, която може да се придвижва почти по всякаква повърхност има шест стоманени крака, работещи на пневматичен принцип. Три от тях винаги са върху земята за поддържане на баланс, а другите три се движат.

Къщата се задвижва от слънчева енергия, като скоростта й е подобна на човешката и се контролира от сензорен панел. Освен дом, тази къща е и много удобен транспорт.

Отвътре тя е проектирана с една стая, малка кухня, камина на дърва и биотоалетна. Електричеството и топлата вода на еко дома се осигуряват чрез слънчева батерия и малки вятърни мелници, разположени на покрива. Къщата разполага и със система за събиране и преобразуване на дъждовна вода за последващо използване.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ